Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2015 09:59 | Správy | Zahraničné správy

Členské štáty zatvárajú hranice, Fico straší rozpadom spoločnej Európy: Čo by pre nás znamenal koniec Únie?

Existenčná skúška pre jednotu Európy. Problém utečencov otvoril jednu obrovskú tému, a tou je súdržnosť Európskej únie. Bežní ľudia doma debatujú o tom, či túto krízu Únia zvládne.

Niektoré členské krajiny uzavreli svoje hranice, čím podľa vyjadrení viacerých štátnikov padol jeden zo základných pilierov Únie - voľný pohyb osôb. Dôležitosť tejto téme dodal v ostatných dňoch aj samotný premiér Robert Fico (51). Vyhlásil, že ak nás chcú trestať za odmietanie kvót škrtaním eurofondov, je to koniec Európskej únie. Nový Čas zisťoval, nakoľko sú premiérove vyjadrenia reálne a aký vplyv by to malo na našu krajinu.„Ak niekto bude trestať krajiny za svoj názor, to je koniec EÚ,“ povedal premiér na utorkovej tlačovej konferencii. Narážal na nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziere.

Otvoriť galériu

Ten vyhlásil, že krajiny, ktoré odmietajú utečencov, by mali dostať menej eurofondov. Predseda vlády túto myšlienku včera zdupľoval aj na zasadnutí parlamentu, kde sa riešili opäť imigranti. Pred poslancami hovoril o „ohrození vnútorného fungovania EÚ“. Pridal sa k nemu aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „V stávke je nielen Schengen a jeho budúcnosť, ale aj vzťahy v rámci Európskej únie, budúcnosť európskych politík a možno aj budúca tvár Európy,“ povedal v parlamente Lajčák.

Brusel sa ohradil

 

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku situáciu upokojuje. „Musíme sa rázne ohradiť, pokiaľ ide o medializované informácie o tom, že by sa z dôvodu nesúhlasu členských štátov, vrátane SR so záväzným prerozdelením utečencov mala redukovať podpora z eurofondov. Návrhy spočívajúce v škrtaní eurofondov, ako sú sankcie za nesúhlas s opatreniami na podporu utečencov, ani nie sú právne možné,“ povedal Andrej Králik zo zastúpenia. Podľa neho to európske pravidlá neumožňujú. „Na to by bola potrebná revízia celého viacročného finančného rámca na roky 2014 - 2020, a to naozaj nie je možnosť, ktorú by EK bližšie skúmala. Nemožno zlučovať riešenie utečeneckej krízy s regionálnou politikou, ktorej cieľom je znižovanie regionálnych rozdielov,“ dodal Králik. Väčšina analytikov, ktorých Nový Čas oslovil, sa zhodla v tom, že premiér preháňa a nič také nie je na programe dňa. „V tomto momente to vidím ako strašenie premiéra,“ povedal analytik Inessu Martin Vlachynský.

Otvoriť galériu

Ako to vidia analytici

S eurom sa rozlúčime

Martin Reguli, Nadácia F. A. Hayeka:

Otvoriť galériu

- Akýkoľvek scenár rozpadu EÚ by určite znamenal oslabenie slovenskej pozície. Ak by k tomu došlo, asi by sme boli nútení vzdať sa aj spoločnej meny. Potom by záležalo na tom, ako by to zvládla NBS. EÚ je pre nás prínosom z rôznych hľadísk. Ale existuje veľa krajín, ktoré nie sú jej súčasťou, ale patria do zóny voľného obchodu. Predstava, že tu bude návrat 90. rokov, nie je úplne správny.

Takto to už fungovať nemôže

Ján Baránek, politický analytik:

Otvoriť galériu

- Sú tu stále signály, že EÚ v dnešnej podobe fungovať nemôže. Na jednej strane je odpor menších krajín, aby z nich urobili krajiny druhého rangu. A na druhej tlak tých väčších, aby sa im prispôsobili. Rozpad EÚ nehrozí zo dňa na deň. Pokiaľ by k niečomu takému malo prísť, predchádzali by tomu rokovania, možno zmena smerovania EÚ, posun k federalizácii alebo posilnenie autonómie jednotlivých krajín. Zrejme by sa posilnila naša spolupráca v rámci V4.

Iba testujeme jednotu

Grigorij Mesežnikov, Inštitút pre verejné otázky:

Otvoriť galériu

- EÚ je výsledkom dlhoročného procesu integrácie. Boli desiatky situácií, keď mali krajiny rozdielne názory v EÚ, boli obchodné vojny. Problém utečencov testuje jednotu Únie, ale určite sa z toho dôvodu nerozpadne. Ak to premiér považuje za rizikový bod, čo by pomohlo jednote, aby bol kooperatívnejší. Okrem toho nás nikto netrestá. Pripravuje sa dohoda - presadenie väčšinového rozhodnutia so zreteľom na konkrétne podmienky krajín.

Strata eurofondov by bol šok

Martin Vlachynský, Iness:

Otvoriť galériu

- Malo by to vplyv nielen na Slovensko, ale aj na celú svetovú ekonomiku. Najhorší možný variant je návrat k silne izolovaným národným štátom, znovuzavedenie prekážok toku ľudí, kapitálu. Najschodnejšou alternatívou je rozpad centrálnych bruselských štruktúr, ale ostali by zachované základné slobody, ako napríklad voľný obchod. Takýto mód máme s Nórskom a so Švajčiarskom. Strata eurofondov by bol šok, lebo naša ekonomika je na ne naučená. Z dlhodobého hľadiska to nemusí byť problém, lebo tie tu neboli vždy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú