Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2015 19:13 | Správy | Zahraničné správy

Nemecko reaguje na utečeneckú krízu: Krajina dočasne obnovuje hraničné kontroly!

Nemecká vláda chce dočasne znovu zaviesť hraničné kontroly, tento krok však poruší Schengenskú dohodu Európskej únie, na základe ktorej platia otvorené hranice.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v nedeľu oznámil, že jeho krajina zavádza dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe obmedziť prílev utečencov. Minister vnútra dodal, že opatrenie môže viesť k narušeniu železničnej dopravy a sú potrebné aj z bezpečnostných dôvodov.

Ľudia utekajúci pred vojnou a chudobou v Sýrii a ďalších oblastiach Blízkeho východu aj Afriky prúdia v posledných týždňoch práve do Nemecka. Polícia uviedla, že od sobotňajšieho rána do nedeľného popoludnia prišlo do nemeckého mesta Mníchov približne 16 000 migrantov. De Maiziére povedal, že Nemecko bude naďalej dodržiavať európske a štátne smernice na ochranu utečencov. Zdôraznil, že európske "Dublinské pravidlá" stále platia - na základe nich musia uchádzači o azyl podať žiadosť v tej krajine EÚ, do ktorej vstúpia ako do prvej.

Nemecký minister vyzval všetky členské štáty EÚ, aby v budúcnosti dodržiavali "Dublinské pravidlá", a dodal: "To znamená, že zodpovedný členský štát nielenže zaregistruje žiadateľov o azyl, ale takisto vykoná azylovú procedúru." De Maiziére vyhlásil, že utečenci musia prijať, že si jednoducho nemôžu vybrať členskú krajinu EÚ, ktorá ich bude chrániť - a zdôraznil, že to nebude možné ani vtedy, keď sa zavedie európsky systém na ich prerozdeľovanie do krajín. "Tento krok už bol nutný. Tú obrovskú ochotu pomôcť, ktorú Nemecko prejavilo v posledných týždňoch - riadni zamestnanci a obzvlášť mnoho tisíc dobrovoľníkov - nemožno toľko prepínať," dodal minister vnútra.

 

Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie. Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia cez víkend vyhlásili, že tempo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny poskytnúť im útočisko.

Otvoriť galériu
Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindtuž skôr upozornil, že jeho krajina narazila pri prijímaní utečencov na svoje limity. "Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté..." vyhlásil v Berlíne. "Bude nám trvať dlho, kým dáme už existujúcu ťažkú situáciu do poriadku. Teraz sú potrebné účinné opatrenia na zastavenie prílevu," citovala ho agentúra DPA. Denník Bild citoval bezpečnostné zdroje, ktoré uviedli, že vláda v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko požiadala spolkovú, teda federálnu políciu, aby do Bavorska poslala 2100 príslušníkov na pomoc pri zabezpečení hranice.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti