Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2015 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šéf Jojky Marcel Grega o programových zmenách: Ktorý seriál ho totálne sklamal?

So štartom jesennej sezóny je podľa vlastných slov veľmi spokojný. Už menej ho teší, že jeho televízia musí neustále robiť programové zmeny, no za všetko vraj môže tuhý konkurenčný boj. 

S generálnym riaditeľom TV JOJ Marcelom Gregom (36) sme sa rozprávali aj o  tom, prečo opäť stavil na Farmára, ako veľmi ho trápi, že Talent nemôžu vysielať v nedeľu, a či bude aj Jojka ponúkať dva seriály denne.

Generálnym riaditeľom Jojky ste rok a pol. Ktoré bolo vaše najlepšie rozhodnutie za tento čas?

Myslím, že ich bolo niekoľko, no neboli to len moje rozhodnutia, ale celého tímu, ktorý Jojku riadi. Obnovili sme spoluprácu so spoločnosťou Fremantle Media a získali sme tak licencie na Česko Slovensko má talent, XFactor, Farmár hľadá ženu a Moja mama varí lepšie ako tvoja. Angažovali sme Vila Rozborila, ktorý sa stal tvárou televízie JOJ, rozšírili sme náš produkčný tím o Danicu Halákovú a Braňa Mišíka, ktorí pre nás pripravili seriál Divoké kone a pracujú na ďalších tituloch, a spustili sme tri nové stanice RIK, Ťuki a JOJCinema.

Možno najväčším sklamaním za spomínané obdobie, bol, naopak, seriál Dr. Ema. Čo ste si následne povedali – stačilo kvalitných projektov so špičkovými hercami?

Práve naopak, chceme, aby sa TV JOJ aj naďalej spájala s kvalitnou produkciou a s tým najlepším hereckým obsa­dením. Svedčí o tom seriál Divoké kone so špičkovými hercami, nový sitkom Andyho Krausa Dvojičky s Dianou Mórovou a so Sveťom Malachovským, ktorý má náročnú a špecifickú prípravu, pretože hrá dvojrolu, či náš najnovší seriál Zoo s Janom Koleníkom, Táňou Pauhofovou, Andym Hrycom, Markom Igondom, Milanom Bahúlom, Františkom Kovárom, Jožom Vajdom, Oldom Hlaváčkom a ďalšími. Dr. Ema bola pre mňa istým sklamaním, ale nebol to seriál šitý pre univerzálneho diváka. Pritiahli sme však k obrazovkám ženy vo veku 25 až 34  rokov s vysokoškolským vzdelaním, teda mladé a inteligentné dámy, z čoho som mal radosť.

Otvoriť galériu
Marcel Grega
Zdroj: tv joj

„Od jesene náš divák podobné formáty na JOJke neuvidí,“ povedali ste krátko po uvedení do funkcie na margo Farmára či Bučkovcov. A Farmár sa teraz just vrátil, dokonca s niektorými starými tvárami...

Ak sa pamätám, presná citácia mojich vyjadrení bola, že Farmár hľadá ženu je vo svete populárny a úspešný formát, ale jeho kvalita závisí od dramaturgie a samotnej realizácie. Ak postupujete presne podľa biblie, urobíte krásnu, romantickú reláciu, ak od toho vybočíte, idete do neprebádaných vôd, a takúto reláciu na Jojke neuvidíte. Joj sa za rok posunula vo vnímaní divákov veľmi pozitívne a naše požiadavky na etiku výrazne stúpli aj vo Farmárovi. Ideme podľa biblie – nie sú tu extrémne scény, nechutnosti, naopak, tentoraz si naši farmári takmer všetci nájdu partnerku. A že sú tam niektoré staré tváre? Výber spomedzi prihlásených žien robia samotní farmári, televízia im do toho nezasahuje. Naša relácia je autentická - to, čo vidíte na obrazovkách, sa reálne stalo.

Talent nemôže ísť kvôli markizáckej SuperStar v nedeľu, keď bol naň divák zvyknutý. Spôsobilo vám to veľký hlavybôľ?

Licenciu na Česko Slovensko má talent sme získali v septembri 2014, v októbri sa nás licenzor opýtal, či by sme neuvoľnili nedeľu pre konkurenciu. My sme kolegiálne Markíze vyhoveli. Predpokladám, že to isté by oni urobili pre nás. V programovej štruktúre sme sa rozhodli v nedeľu ponechať reláciu V siedmom nebi. Nebáli sme sa ani o nedeľu, ani o Talent, kedže podľa mňa je Talent najlepším produktom v portóliu Fremantle Media.  Naše rozhodnutie sa ukázalo ako správne. Premiéra V  siedmom nebi vyhrala nedeľný prime time s 542-tisíc divákmi, čo bolo o 60-tisíc divákov viac, ako mala Superstar. Štart Talentu znamenal absolútny rekord roku 2015 – pozrelo si ho až 730-tisíc divákov. K tomu niet čo povedať.

Prečo a dokedy budete Talent uvádzať dvakrát do týždňa? „Nevystrieľate“ si ho takýmto spôsobom veľmi rýchlo?

Naša programová štruktúra bola takto naplánovaná už od jari. Mali sme úžasný kasting, výborné čísla či už zo zahraničia, alebo zo Slovenska. Ako vidíte, máme skvelú, vtipnú a naozaj erudovanú porotu a nový vietor do plachiet priniesli aj Junior a Marcel. Talent je vždy udalosťou jesennej televíznej ponuky a my sme ho dobre pripravili.

Otvoriť galériu
Marcel Grega
Zdroj: tv joj

Avizovali ste, že vaša hlavná stanica bude viac rodinná ako v minulosti. Ako ste tento sľub naplnili?

Sledovanosť Jojky stúpla o pätinu, to hovorí za všetko. Čiže diváci si nás zapínajú radšej a veria nám. Pre mňa sú synonymom rodinného programu Divoké kone alebo šou V siedmom nebi. Rovnako výborné Inkognito či Česko Slovensko má talent. Pred správy sme zaradili rodinnú zábavno-súťažnú šou Moja mama varí lepšie ako tvoja. V  rodinnosti sa ešte posunieme dopredu so seriálom Zoo.  Okrem toho sme našim rodinám priniesli dve detské stanice Rik a Ťuki, jediné stanice pre deti v  slovenskom jazyku. Teraz sme v procese produkcie lokálnej detskej tvorby pre tieto stanice.

Plánovali ste tiež byť k divákom úctivejší – robiť menej programových zmien a dodržiavať ohlásené časy vysielania... Je práve toto tá najťažšia úloha, ktorú ste si dali?

Ach, áno, to je moja srdcová téma a priznávam, nedarí sa nám vždy dodržať plánovaný program a začiatok vysielania. Rád by som sa za to našim divákom ospravedlnil. Konkurenčný boj medzi televíziami je však taký silný, že naša snaha byť úctivejší k divákom sa nám viackrát nevyplatila. Program by sa prestal meniť, keby ho prestali meniť všetky televízne stanice. Na druhej strane sme divákom, ktorým prekáža reklama, priniesli novú stanicu JOJ CINEMA, kde vysielame najnovšie filmy a neprerušujeme ich reklamou. Tam sa vysielacie časy dodržujú. 

Otvoriť galériu
Marcel Grega
Zdroj: tv joj

Markíza už dlhšie funguje na dvoch denných seriáloch. Vám v súčasnosti stačia Divoké kone?

Sme spokojní s našou programovou štruktúrou. Snažíme sa ponúknuť divákovi mix kvalitných relácií, nielen rodinný seriál. 

Aké máte plány so Zoo? Od jari nahradí Divoké kone, ktoré sa druhou sériou skončia?

Zoo nemôže nahradiť Divoké kone, je to iný typ seriálu. Zoo zapadá do programovej skladačky, ktorú pripravujeme pre našich divákov na rok 2016. Čo sa týka Divokých koní, počítame s tým, že ich ukončíme tento rok, vždy sme deklarovali, že je to seriál s uzavretým príbehom. Skôr sa pohrávame s témou samotnou. Teraz napríklad vychádza kniha Divoké kone, ktorú napísala Andrea Coddington. Podkladom pre román boli scenáre Danice Halákovej a jej spolupracovníkov, ale jazyk beletrie je zase o niečo iný.

Ako to vyzerá s pokračovaním Sladkého života?

Diváci uvidia premiérové časti už v tejto sezóne. Doplnili sme autorský tím o nových ľudí, oslovili sme aj nových protagonistov a pripravili veľmi atraktívnu druhú sériu.

Pred tým rokom a pol ste nám tiež povedali, že ste veľmi pyšný na formáty, ktoré sú vašimi programovými piliermi: Súdna sieň, Panelák, Krimi noviny, Mafstory... No zdá sa, že tieto piliere jeden za druhým padajú...

Je pravdou, že Panelák sa skončil – spolu s Andym Krausom sme sa dohodli, že ho ukončíme, keď je na vrchole svojej slávy. No nikto nepovedal, že sa seriál nemôže na obrazovky vrátiť. Mafstory nenakrúcame už niekoľko rokov. Autorský a herecký tím seriálu sa rozpadol, čo je mi veľmi ľúto, ale niektoré veci jednoducho nevrátite. Súdna sieň má nakrútené nové premiérové časti, ktoré čakajú na zaradenie do programovej ponuky. No a Krimi sú predsa úspešnou spravodajskou reláciou, otvárajú naše večerné spravodajstvo, ktorého sledovanosť stále narastá. Vďaka Krimi, Novinám, Športu a Najlepšiemu počasiu sme vo výbornej kondícii.

Otvoriť galériu
Marcel Grega
Zdroj: tv joj

Ako ste spokojný so štartom jesennej sezóny?

V súčasnosti som veľmi spokojný, chcem sa poďakovať divákom za podporu. Ako som spomenul, šou Česko Slovensko má talent sa začala s rekordom, výborne sa darí šou V siedmom nebi, Divoké kone si udržali svojich divákov. Čas pred spravodajstvom sme posilnili novou reláciou Moja mama varí lepšie ako tvoja, s ktorou dosahujeme vyššiu sledovanosť, ako mala Súdna sieň, ktorá bola v tomto slote predtým.

Ako ste si užili leto v súkromí?

Leto som venoval rodine. V júli sme spoznávali Tatry a  v auguste sme v Chorvátsku pri mori učili s manželkou našich synov plávať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo