Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2015 16:10 | Správy | Peniaze

Posledná automobilová investícia je už jasná: Ľudia sa môžu tešiť na tisíce nových pracovných miest

Možný príchod novej automobilky Jaguar Land Rover je pre slovenskú ekonomiku dobrá správa. 

Zároveň ide o poslednú veľkú automobilovú investíciu v tomto desaťročí, ktorá vytvára tisíce nových pracovných miest. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Ján Lešinský zo Slovenskej technickej univerzity.

„Po roku 2020 nastane výrazná robotizácia výroby, ktorá zníži potrebu ľudskej pracovnej sily minimálne o polovicu. V Európe je priemer výroby 80 automobilov na jedného zamestnanca. Po plnom nástupe robotizácie to bude až 150 áut. Čiže priamo vytvorených pracovných miest bude o polovicu menej ako v súčasnosti,“ povedal Lešinský.

Slovensko získalo možnosť rokovať o tejto investícií najmä vďaka dostatočnému množstvu subdodávateľov, ktorí v krajine sídlia. Pre Nitru ako budúce sídlo fabriky rozhodla sieť týchto firiem, ktorá sa nachádza v oblasti medzi Bratislavou a Banskou Bystricou.

 

Dokopy je tu asi 200 subdodávateľských firiem a tie si skôr pomáhajú, ako konkurujú. Sú k dispozícii pre každú z automobiliek a sú takou stabilizačnou nohou odvetvia,“ vysvetlil Lešinský s tým, že Jaguar Land Rover pritiahne na Slovensko aj viacerých vlastných subdodávateľov. „Už sa viaceré firmy pripravujú na príchod na Slovensko, hľadajú lokality, kde sú vzdelané stredné a vyššie kádre,“ dodal Lešinský.

Zároveň sa neobáva, že by štvrtá automobilka zvýšila závislosť slovenskej ekonomiky od jedného priemyselného odvetvia. „Už neplatí tradičný pohľad na automobilový priemysel, že je to v podstate len strojárstvo. Moderné autá majú komponenty vyrábané aj v chemickom či elektrotechnickom priemysle. Veď napríklad software si vyžaduje až 20 miliónov riadkov príkazov,“ dodal Lešinský.

Nový závod na výrobu automobilov pri Nitre s kapacitou 150.000 až 300.000 kusov vozidiel ročne by mal vytvoriť 2000 až 4000 nových pracovných miest. Predpokladané investičné náklady sú vyčíslené na viac ako 1 miliardu eur.

Ďaleká budúcnosť

Slovensko je ešte na míle ďaleko od uzavretia investície britskej automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre. Vyhlásil to vo štvrtok štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR a splnomocnenec vlády pre strategické parky Viktor Stromček pred členmi parlamentného hospodárskeho výboru. Poslanci vládneho Smeru-SD neschválili návrh opozície, aby ich zástupcovia rezortu informovali o stave príprav investície pravidelne každý mesiac.

Stromček pripomenul, že ide o najväčšiu investíciu v histórii Slovenska a zároveň najväčší obchodný prípad v Európskej únii (EÚ) za posledných sedem rokov. „Akýkoľvek neštandardný krok môže mať za následok to, že túto investíciu nezískame. Jediné, čo zatiaľ padlo zo strany potenciálneho investora, bolo, že sme krajinou, s ktorou vstúpili do užších rokovaní. Dnes sa bavíme o tom, ako má vyzerať technická infraštruktúra. Sme na míle ďaleko, aby sme mohli povedať, že investor sem príde a že získame tisícky nových zamestnaní pre ľudí,“ podčiarkol.

Zároveň poukázal na to, že niektorí politici využívajú investíciu na vlastnú publicitu, čím narážal na vyjadrenia šéfa výboru Jána Hudackého (KDH). Ten sa voči jeho slovám ohradil a zdôraznil, že víta investíciu, ktorá prinesie krajine hospodársky rast a zamestnanosť. „Chcem ale upozorniť vládu, že sú s tým spojené aj určité negatívne aspekty. Je to opäť lokalizované na západe Slovenska, čo opäť len zvýši regionálne rozdiely,“ opísal.

Vykupovanie pozemkov

Ako dodal, pracovné kapacity na západe sú už také nízke, že automobilky majú problémy s pracovnou silou. To podľa neho spôsobí migráciu ľudí z východu, čo môže mať negatívny vplyv na väzby v rodinách. „Dostávate to do roviny politikárčenia. Je tu jasný problém, keď určité skupiny špekulatívnym spôsobom vykupujú pozemky, tie informácie mohli uniknúť. Nemôžeme sa k tomu postaviť ľahostajne, je tu verejný záujem,“ zdôvodnil Hudacký, prečo zaradil bod na rokovanie výboru.

Verejným záujmom argumentoval aj poslanec Juraj Miškov (nezaradený). Od Stromčeka chcel vedieť, aké podmienky sú súčasťou predbežnej dohody vlády s automobilkou zo začiatku augusta. „Je absolútne legitímne právo každej vlády dať investorovi ponuku, akú sa rozhodne. Ale vláda dáva ponuku nie zo svojich, ale z verejných peňazí a verejnosť má právo dostať aspoň minimálne informácie o štruktúre tejto pomoci,“ domnieva sa.

Stromček povedal, že v predbežnej dohode neboli uvedené žiadne konkrétne podmienky. Vláda podľa neho teraz zhodnocuje vplyv investície na ekonomiku a s investorom rokuje o detailoch. „Keď sa skončia tieto vyjednávania, dáme to na stôl, aby každý obyvateľ vedel, za akých podmienok sem investor príde,“ uviedol s tým, že rozhodnutie by malo padnúť do konca roka.

Minister hospodárstva Vazil Hudák oznámil, že podozrenie, že z jeho rezortu ušli informácie, ktoré spôsobili skupovanie pozemkov pri Nitre špekulantmi, už prešetruje generálna prokuratúra. „Nezasahujeme do procesu, počkáme si na výsledok. Ak sa ukáže, že došlo k nekalému úmyslu zo strany zamestnancov ministerstva, vyvodím z toho veľmi tvrdé následky,“ ubezpečil. Zároveň vyjadril snahu dotiahnuť investície aj na východné Slovensko.

Poslanci schválili zmenu uznesenia, ktorú navrhol Maroš Kondrót (Smer-SD), že informácie výboru nebudú zástupcovia vlády podávať raz do mesiaca, ale podľa aktuálnej situácie. To sa nepáčilo opozícii. „Čo je to podľa aktuálnej situácie? Kto to zhodnotí? Či by to nemohlo byť každé dva alebo tri mesiace, ale nie podľa aktuálnej situácie, lebo to nemusí byť nikdy,“ uzavrel Alojz Přidal (KDH).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte