Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2015 14:29 | Správy | Domáce správy

Úrady varujú všetkých rodičov: Toto na internete radšej nerobte!

Osobné údaje a súkromie si treba chrániť. Rodičia a ich deti by si mali dávať pozor najmä pri zverejňovaní osobných údajov vrátane fotografií na webe, napríklad na sociálnych sieťach.

Ich zverejnenie by mali dobre zvážiť. Vyplýva to zo Správy o stave ochrany osobných údajov za roky 2013 a 2014, ktorú poslancom ľudskoprávneho parlamentného výboru predniesla vo štvrtok šéfka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pötheová.

"Každý rodič si musí rozmyslieť, čo urobí," povedala Pötheová, ktorá ale nikoho nechce poučovať. Nová doba priniesla nové technológie a treba sa s tým vyrovnať. Pötheová poukázala na európske nariadenie, ktorého súčasťou bude aj ochrana osobných údajov. "Súčasťou je aj kapitola, ktorá sa venuje maloletým," povedala Pötheová.

Slovenský úrad považuje za dôležitú ochranu dieťaťa. V nariadení by chcel, aby rodičia maloletých detí boli informovaní a vedeli o tom, kam dáva dieťa svoje údaje. "Do akej miery sa to podarí, je otázkou rokovaní," uviedla Pötheová. V súčasnosti si podľa nej ľudia dostatočne neuvedomujú, do akej miery sú schopné najmä maloleté deti dávať na internet fotografie, popisy a podobne.

 

Pötheovú prekvapuje aj súčasná prax škôl. "Dávajú podpisovať rodičom, že súhlasia so zverejňovaním údajov alebo fotiek na webstránkach škôl. Z môjho pohľadu je otázne, či je to bezpečné," poznamenala Pötheová, ktorá ako rodič nesúhlasí s takýmto zverejňovaním fotografií.

Vo svojej správe úrad formuluje odporúčania aj pre štátnu správu, podnikateľskú sféru aj dotknuté osoby. Štátna správa by mala podľa Pötheovej viac konzultovať s úradom. Zvlášť, keď sa prijímajú zmeny, ktoré môžu mať dosah na ochranu osobných údajov a súkromie jednotlivcov.

"Pri získavaní a spracúvaní osobných údajov v podnikateľskom prostredí je potrebné dbať najmä na plnenie informačnej povinnosti pri získavaní osobných údajov od dotknutých osôb a bezpečnosť ich spracúvania," uviedla šéfa úradu v odporúčaní pre podnikateľov.

Dotknuté osoby by mali byť podľa nej nanajvýš obozretné pri ochrane svojich osobných údajov, vrátane svojich osobných dokladov. "Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť komu, aké a na základe čoho (akej požiadavky) dotknuté osoby poskytnú svoje osobné údaje, ďalej aby aktívne chránili svoje osobné údaje, napríklad pred ich zverejňovaním, informovali sa o spracúvaní ich osobných údajov a nezabúdali na práva, ktoré dotknutým osobám zákon o ochrane osobných údajov v tejto súvislosti priznáva," píše sa v správe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!