Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2015 09:16 | Správy | Zahraničné správy

Utečenci sa zúfalo snažia dostať do Európy: Na západ idú aj peši!

Maďarsko-rakúske hranice sú znova plné utečencov. Tí k nim prešli peši. 

Na maďarsko-rakúsku hranicu už dorazilo asi 2000 migrantov z Maďarska, uviedla v sobotu rakúska polícia. Tá zároveň očakáva, že počas dňa ich tam môže prísť viac než dvojnásobok. Odtiaľto ich budú odvážať mimoriade vlaky rakúskych dráh ÖBB, prvý z nich pôjde do Salzburgu, uviedla agentúra APA. Rakúsko a Nemecko umožní vstup na svoje územie utečencom, ktorí v posledných dňoch uviazli v Maďarsku. Maďarské úrady pre nich vypravili autobusy, ktoré ich teraz odvážajú na hranici s Rakúskom.


"Naším najväčším problémom je to, že nám Maďari nedovolia, aby na ich územie vošli naše autobusy a vyzdvihli tam utečencov," povedal Hans Peter Doskozil, policajný šéf spolkovej krajiny Burgenland, ktorá susedí s Maďarskom. Migranti po stovkách v hustom lejaku utekali z maďarskej strany hranice na rakúsku a odtiaľ k asi dva kilometre vzdialenej stanici v Nickelsdorfe, opísala agentúra DPA. Ďalší majú nájsť prechodné útočisko v nickelsdorfské hale pre organizovanie verejných podujatí.


"Ponúkali sme (Maďarom), že môžu previezť utečencov priamo k vlakom alebo k prijímaciemu stredisku, ale oni len zastavili autobusy na maďarskej strane a všetci museli do dažďa," uviedol Doskozil. Za hranicami utečencov, z ktorých mnohí si kvôli dažďu nad hlavou držali deky, vítali dobrovoľníci rakúskeho Červeného kríža a podávali im ruky. Kedy prvý mimoriadny vlakový spoj ÖBB z Nickelsdorfe odíde a koľko takých vlakov bude, nie je zatiaľ jasné.

 


Červený kríž v Nickelsdorfe pre utečencov pripravil postele, potraviny a teplé nápoje. K dispozícii je im aj zdravotnej starostlivosti. Maďarská vláda v piatok večer sľúbila, že poskytne približne stovku autobusov na odvoz migrantov čakajúcich na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti) aj utečencov, ktorí zo stanice vyrazili do Rakúska pešo po diaľnici. Rakúsky kancelár Werner Faymann po dohode s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhľadom na terajšiu núdzovej situácii na maďarských hraniciach súhlasí s tým, aby vysídlenci pokračovali v ceste do ich krajín."Zároveň však očakávame od Maďarska ochotu riešiť vzniknutú záťaž na základe spravodlivého rozdeľovania utečencov, ako sa o to usiluje Európska komisia," dodal Faymann.
   

Európska komisia sa chystá krajinám Európskej únie navrhnúť prerozdelenie ďalších 120 000 utečencov, aj keď s jarným návrhom na rozmiestnenie 40.000 utečencov podľa záväzných kvót neuspela. Utečenecká kríza bola v piatok témou mimoriadneho summitu višegrádskej skupiny (V4), ktorý kvóty na prijímanie utečencov v rámci EÚ označil za neprijateľné.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose