Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2015 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Trpké osudy utečencov v Európe: Prečo sa k nám správajú ako k hnusnej zveri?!

Čelíme utečeneckej kríze. Každý deň prichádzajú do Európy tisíce ľudí z Afriky a Blízkeho východu, ktorí utekajú pred vojnou alebo len za lepším životom. 

Hoci na Slovensku je zatiaľ relatívny pokoj, už kúsok za našimi hranicami to vrie. Na vlakovej stanici v Budapešti sú tisícky imigrantov, ktorí veria, že sa dostanú ďalej. A v Rakúsku utečenecké tábory už prekročili svoje limity. Ľudia sa týmto zúboženým cudzincom snažia pomôcť, ako vedia, ale stačí to? Reportéri nedeľníka sa pokúsili odhaliť skutočnú tvár tejto drámy.

Najprv sme sa sa išli pozrieť na stanicu Keleti v Budapešti, kde uviazli tisícky imigrantov.

Otvoriť galériu
Hydrant: Tisícky ľudí majú k dispozícii jeden vodovod.
Zdroj: Ivan Kováč, Nový Čas Nedeľa

Na zemi sú rozložené deky, na nich posedávajú a polihávajú stovky ľudí. Väčšinou mladí muži, no sú medzi nimi aj ženy s malými deťmi a starci. Na podlahe majú rozložené celé svoje životy. Domovy zo stanov alebo z plachiet a kopec odpadkov každý deň obchádzajú cestujúci, ktorí majú podľa výrazu tváre zmiešané pocity. Tak vyzerala budapeštianska Východná stanica začiatkom týždňa. Zo Srbska sa do Maďarska za prvých sedem mesiacov roka nelegálne dostalo vyše 100-tisíc migrantov! A v Budapešti uviazla veľká časť z nich. V najväčšom počte sú ľudia zo Sýrie, ale aj Pakistanu, Afganistanu, Iraku či Iránu. Nápor je nezvládateľný. Všade vládne napätie a chaos. Utečenci majú v očiach strach, ale aj veľké očakávania. Ich snom je jediné - dostať sa cez hranice na západ.

 

Obetovali všetko

Tam, odkiaľ utiekli, zúri vojna alebo teror Islamského štátu. Najmä Sýrčania nám opísali vojnové besnenie, keď na ich domy padali bomby a vojaci do nich bezhlavo strieľali. Sú si istí, že vydať sa na strastiplnú cestu za lepším životom v Európe, bolo správne rozhodnutie napriek tomu, že to znamenalo veľakrát riskovať život. Mnohí z nich boli vo svojej vlasti bohatí ľudia. Hrdia sa vysokoškolskými titulmi a skúsenosťami s cestovaním. Prístup, s akým sa stretli v Budapešti, ich zaskočil. ,,Ja viem, že som utečenec. Viem, že sem nepatrím. Ale rád by som. Mám vzdelanie, mám dokonca aj peniaze. Tak prečo sa ku mne správajú ako k hnusnej zveri?“ sťažuje sa učiteľ angličtiny Mustafa (56) zo Sýrie, na ktorého tvári vidieť smútok a bezradnosť. Pritom vie, aký život by ho v Európe mohol čakať, päť rokov učil angličtinu v Austrálii.

Otvoriť galériu

Taxy prevádzačov

Prevádzači si za cestu pýtajú obrovské peniaze. Ceny sa pohybujú od 3 500 do 6 000 eur za osobu. Suma závisí od krajiny a, samozrejme, známostí. Utečenci sú rozhorčení. ,,Zaplatil som 6 000 eur za osobu. Prišiel som s celou osemčlennou rodinou. Precestovali sme kus sveta, aby sme sa dostali kam? Do Maďarska na holú zem? Nie je to fér, chceme ísť do Nemecka. Peniaze pre nás nie sú problém,“ hovorí utrápený Marij (37) z Afganistanu.

Medzi ľuďmi lemujúcimi podlahu stanice Keleti sú dva typy ľudí. Bohatí a menej bohatí, ktorí na cestu do Európy minuli celoživotné úspory. Pri rozhovore z väčšiny cítiť úľavu, že sa dostali ďaleko od vojny a, čo je dôležitejšie, že žijú. Ženy s deťmi posedávajú na dekách, kŕmia ich a zvedavo sa na nás pozerajú. Väčšinou nie sú veľmi zhovorčivé, ich muži toho nahovoria omnoho viac. Nie však všetci. Našli sa aj takí, ktorí fotenie a rozhovor odmietli. ,,Nemôžem byť na kamere ani na fotke, prosím, nenahrávajte ma. Sýrska tajná služba sleduje aj európske médiá. Keby to našli, ublížia mojej rodine, ktorá zostala v Sýrií,“ vysvetlil nám vystrašene jeden z nich.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny riaditeľ Markízy Peter Gažík obvinenia z cenzúry odmieta.
Generálny riaditeľ Markízy prehovoril: Čo hovorí na Kovačičov výstup v priamom prenose?
ZVRAT v prípade unesenej študentky Sone: Zastavili vyšetrovanie! Čo sa stalo?
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Aktualizované
Bezpečnostná situácia po atentáte na premiéra: Sprísnia sa podmienky práva na zhromaždenia?
 Už niekoľko sezón má v tíme funkciu dídžeja Mário Grman.
Opora Slovákov na MS v Česku odchádza do KHL: Zavrie si dvere do repre?
(ilustračné foto)
V Poprade vystrájal zlodej: Jeden byt mu nestačil! Spôsobil poriadnu škodu
Blondínka si nekladie servítku pred ústa.
Zdena Studenková po 70-tke desí: Často rozmýšľam nad SMRŤOU, takto žiť nechcem
Počas terénnych prác v okolí Rusoviec objavili študenti pôsobivého okáňa pajaseňového.
Váš Tip
Unikátny objav v okolí Rusoviec: Obor z Číny lieta už aj na Slovensku!
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Vytrvalé ruské útoky priniesli krvavé následky: Obete na viacerých miestach Ukrajiny!
(ilustračné foto)
Poľské opletačky so Súdnym dvorom EÚ: Vyrieši sa problémový spor pokutou?
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Obľúbená slovenská banka mení fixácie hypoték: Ktoré zdražejú a ktoré zlacnejú?
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Ako používať častice „aj“ a „tiež“? Zapamätáte si to jednoducho
Ilustračné foto
Polícia vyšetruje krádež v obci Malcov: Nikdy by vám nenapadlo, čo majiteľom zmizlo!