Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2015 12:19 | Správy | Domáce správy

Matovič ide Ficovi po krku: Chystá sa odovzdať dôležité dokumenty

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v piatok odovzdá orgánom činným v trestnom konaní všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania, ktoré podľa neho vykazujú výrazné znaky hodnovernosti.

V tendroch má mať podľa neho prsty premiér Robert Fico a jemu blízki ľudia.
"Dnes doručím štyri obálky štyrom mužom. Policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, riaditeľovi SIS Jánovi Valkovi, generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi a Dušanovi Kováčikovi, šéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry," povedal. Verí, že ak im záleží na pravde, tak dnes večer si k tomu spoločne sadnú a "zajtra ráno vtrhne komando do Bonaparte". Matovič si je istý, že orgány činné v trestnom konaní dokážu vystopovať konkrétnych koncových užívateľov výhod, hoci na týchto postoch ide o premiérových známych.

Manipulácia pri verejnom obstarávaní sa podľa Matoviča mala stať nasledovne: Nápad mal vzniknúť na Route 66. Mala sa vyhlásiť verejná súťaž, v ktorej mali byť nastavené podmienky na mieru. "Urobili ich tak, aby z osudia vypadol ten správny víťaz, ten v skutočnosti aj vypadol. Zároveň dohodli, že beneficienta toho, ktorý má z toho ten hlavný osoh, bude dodávateľ verejného víťaza, ktorého vidí verejnosť, ale nevidí dodávateľa. Odtiaľ tie peniaze mali končiť na Belize," povedal.
Z tejto machinácie mala byť podľa Matoviča "ryža v hodnote osem miliónov eur". Povedal, že ide iba o jednu z viacerých zákaziek, ktoré boli manipulované. Viac prezradiť nechcel, pretože by maril vyšetrovanie.

Líder OľaNO kritizoval aj potvrdenie premiéra, že na Belize nemá so svojou manželkou Svetlanou žiaden účet. Podľa neho je nespoľahlivé a na voličov hrá premiér divadlo. Informáciu v súvislosti s obvinením Fica a jeho manželky poskytla slovenským orgánom činným v trestnom konaní Financial Intelligence Unit (FIU) - finančná spravodajská jednotka v Belize. "Americké ministerstvo zahraničných vecí o tejto jednotke povedalo, že má nedostatočné vzdelanie na identifikovanie prípadov prania špinavých peňazí," informoval Matovič.

 

Ten tiež poukázal, že potvrdenie hovorí iba o tom, že premiér nie je oficiálne štatutárom alebo majiteľom firmy na Belize. "Ja som ale hovoril o schránkovej firme, v ktorej je skutočný vlastník skrytý," dodal. Podľa informácií z Belize Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách na Belize. Nie sú ani signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize. Nemajú ani účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a nie sú majitelia ani štatutári v takýchto spoločnostiach.

Podľa obvinení Matoviča si mal premiér s manželkou založiť schránkovú firmu a účet, na ktorom mal byť v júli 2015 zostatok približne 700 miliónov dolárov. Fico toto obvinenie odmietol a podal na Matoviča trestné oznámenie zo spáchania zločinu krivého obvinenia. Zaoberá sa ním prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave a vo veci je činný aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!