Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2015 14:35 | Správy | Zahraničné správy

Orbánova pochvala pre Slovensko a apokalyptická predpoveď: Čo čaká Európu, ak pustíme každého utečenca?

K štvrtkovému bruselskému rokovaniu o prisťahovalectve poznamenal, že medzi Európskou úniou a Maďarskom sú vážne rozpory.

Ak si neustrážime hranice, prídu desiatky miliónov migrantov, vyhlásil v piatok v maďarskom verejnoprávnom rozhlase predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
K štvrtkovému bruselskému rokovaniu o prisťahovalectve poznamenal, že medzi Európskou úniou a Maďarskom sú vážne rozpory, pretože väčšina lídrov únie sa domnieva, že treba vpustiť každého. "Ak každého vpustíme, bude to koniec Európy. Terajšie sťahovanie národov je neobmedzené - a zrazu iba zistíme, že sme v menšine na vlastnom kontinente," vyhlásil Orbán.

Podľa jeho slov je preto ľuďom chystajúcim sa na cestu potrebné odkázať, aby sa na ňu nevydávali, pretože ich nevpustia, prípadne pošlú domov. "Oprávnený nárok občanov Európy môžeme naplniť len v prípade, ak si ustrážime hranice," konštatoval Orbán. "Európa musí byť teraz silná: ona je síce bohatá, ale slabá, čo je tá najhoršia kombinácia," podotkol premiér s tým, že Európa musí preukázať pri ochrane hraníc silu.

Predseda vlády dodal, že o kvótach bude možné hovoriť v prípade, ak si Európa bude strážiť svoje hranice. Grécko kritizoval za to, že si neplní schengenské záväzky, pretože ak by si ich plnilo, neboli by v Maďarsku s migrantmi problémy. "Ak sa všetci budú správať takto, schengenský systém sa zrúti," varoval.

 

Podľa Orbánových slov si treba ctiť postoj krajín, ktoré sa už dávnejšie rozhodli, že chcú žiť spolu so spoločenstvami moslimov - ale takisto aj Maďarsko má právo rozhodnúť, či chce nasledovať tento príklad. "Odporúčam, aby ho Maďari nenasledovali," poznamenal.

V súvislosti so situáciou, ktorá sa vytvorila okolo budapeštianskej stanice Keleti, Orbán vyjadril názor, že za ňu nesie zodpovednosť zlá komunikácia z Nemecka, ktoré najskôr vyhlásilo, že prijme každého občana Sýrie, potom však tento sľub odvolalo. "Ak pustíme ďalej týchto migrantov, ktorí neakceptujú maďarské zákony a odmietajú spolupracovať s maďarskými orgánmi, tak Rakúsko zatvorí hranice," podotkol premiér dodajúc, že Maďarsko musí strážiť vonkajšie hranice a vynútiť si dodržiavanie európskych noriem aj na budapeštianskej stanici Keleti v záujme toho, aby bolo možné udržať voľný pohyb v rámci Európy.

Nemecku Orbán odkázal, aby poskytlo migrantom víza, potom ich Maďarsko pustí z krajiny von. Piatkový summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky v Prahe podľa neho bude možnosťou hovoriť o skutočných veciach bez ideológie. Slovensko, Česko a Poľsko si ctia svoju terajšiu identitu a želajú si historickú kontinuitu Európy, dodal Orbán.

Pätnásteho septembra sa začne nové obdobie v súvislosti s maďarskými prisťahovoleckými normami, informoval predseda vlády, podľa ktorého sa už v sobotu začne informačná kampaň, aby sa migranti mohli pripraviť na nové podmienky. V nej upozornia, že nikto nemôže vstúpiť na územie Maďarska ilegálne. Na nové pravidlá sa musia pripraviť Srbsko, Macedónsko, samotní migranti, ale aj prevádzači, podčiarkol Orbán.

Parlament schválil nové zákony na zamedzenie prílevu migrantov

Maďarský parlament prijal v piatok aj sériu zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Nové právne normy okrem iného posilnia právomoci polície, stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice a na ich základe vytvoria pri hraniciach tranzitné zóny pre migrantov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Maďarsko buduje na svojej hranici so Srbskom plot v snahe zastaviť príchod migrantov po tom, ako do krajiny v uplynulých mesiacoch prišli desaťtisíce utečencov, pochádzajúcich prevažne zo Sýrie či Afganistanu.

Nové zákony stanovujú, že prekročenie alebo poškodenie hraničného plota je trestným činom, pričom za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia.

Podľa schválených legislatívnych návrhov bude okrem toho možné podávať žiadosti o azyl na hraničných priechodoch, pričom ich vybavovanie bude môcť byť zrýchlené.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády