Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2015 09:37 | Správy | Zahraničné správy

Fotografia mŕtveho Aylana († 3) otriasla svetom: Príbeh maličkého chlapca, ktorý umrel cestou za slobodou

Dokedy sa budeme prizerať? Svet obleteli dve šokujúce fotografie mŕtvych utečencov. Prvá snímka zachytila udusené obete z dodávky pri Pandorfe.

Na druhej je jediná obeť. Chlapček Aylan († 3) sa utopil pri tureckom pobreží po tom, čo sa plťka s jeho rodinou a migrantmi prevrátila. Utečenci smerovali do Grécka, kam utekali pred fanatickým Islamským štátom. Ak chceli prežiť, nemali na výber. Z Aylanovej rodiny prežil iba otec. Aj keď fotka mŕtveho dieťaťa mnohých poburuje, experti sa zhodujú, že svet viac nemôže ignorovať problémy utečencov a toto je dôkaz jeho zlyhania. Aylanova smrť je jedna z mnohých. Bez pomoci ich bude ešte veľmi veľa. Šokujúca, krutá realita európskej utečeneckej krízy. Ak tento záber nezmení prístup Európy k utečencom, tak čo teda? Fotografia, ktorá otrasie svetom. Niekoho dieťa.

Otvoriť galériu

Takto znejú titulky svetových médií v článkoch informujúcich o smrti Aylana († 3). Fotografia jedinej obete, nevinnej detskej duše, ktorá tento svet ešte len spoznávala, je najväčším a najjasnejším svedectvom o zlyhaní európskej politiky voči kríze. Zatiaľ čo politici rokujú, alebo často ani to nie, len pár stoviek kilometrov od nás zomierajú deti. Za jeho krátkym životným príbehom nie je nič výnimočné. Stačilo, aby sa ktokoľvek z nás narodil o pár susedných krajín ďalej a dnes by bojoval o život rovnako ako on.

 

Mŕtva rodina

Štvorčlenná sýrska rodina sa nalodila na plťku. Už viac nemohli odolávať útokom zo strany Islamského štátu. Žili v meste Kobane, ktoré najprv fanatici minulý rok dobyli, ale čoskoro našťastie stratili. Útoky a dobývanie mesta obnovili v júni tohto roka. To bol pre rodinu Aylana signál ujsť. Prišli do tureckého mesta Bodrum. Otec a mama s dvoma deťmi sa nalodili na plťku. Tlačilo sa na nej 17 ľudí. O sedem viac ako bolo povolené. Aj preto sa plavidlo na mori prevrátilo. Utopilo sa 13 ľudí.

Medzi obeťami bol Aylanov brat Galip († 5) a mama Rehan († 25). Otec Abdullah prežil. Dostal sa do nemocnice v poslednej chvíli v bezvedomí, keď jeho telo vyplavilo more. Celkovo štyria preživší sú veľkým zázrakom. Loď sa prevrátila v noci. Pod rúškom tmy sa 17 ľudí snažilo dostať na ostrov Kos. Túžili po domove bez strachu o holý život. Zahynuli celé rodiny. Medzi zachránenými je aj matka, ktorá prišla o dvoch synov. Nádej ich všetkých zhasla v jedinom okamihu.

Otvoriť galériu

Odmietnutí

Aylanova rodina bola na prvý pohľad v obrovskej výhode. Teta dnes už mŕtvych chlapčekov žije dvadsať rokov v Kanade. V júni 2015 sa snažila spraviť všetko pre to, aby ich s rodičmi dostala k sebe legálnou cestou. „Pokúšala som ich tu zasponzorovať. Priatelia a susedia mi pomohli zložiť do banky zálohu ako garanciu. Nemohli sme ich sem dostať, úrady to zamietli, a tak preto išli na tú loď,“ povedala príbuzná z Kanady pre National Post. „Túto správu mi telefonoval ďalší príbuzný, ktorý hovoril s otcom chlapcov. Ten mu povedal iba toľko, že prišiel o ženu a deti,“ uzavrela žena, podľa ktorej sa otec plánuje vrátiť do Kobane, aby tam svoju ženu a deti mohol pochovať. Potom bude čakať na chvíľu, keď si smrť príde po neho, aby spočinul pri rodine. Už sa ďalej nebude pokúšať vydobyť si slobodu. Jeho život sa skončil na ceste za snom, o ktorý prišiel.

Otvoriť galériu
 

Kontroverzia

Chlapčeka objavil ako prvý miestny rybár. „Prišiel som k moru a bol som vystrašený. Zlomilo to moje srdce,“ opísal moment, na ktorý do konca života nezabudne. Jeho autentickosť a krutosť vyvolali po celom svete kontroverziu. Na jednej strane sú tí, ktorí podobné fotky považujú za svedectvo našej doby, ktorému musíme čeliť. Iní sa na to nechú pozerať. „Oceňujem, že ľudia prejavujú citlivosť. Takéto fotografie ukazujú, čo svet potrebuje vedieť, a že svet potrebuje konať,“ povedal kanadský profesor Vincent Mosco pre televíziu CBC.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Internetom sa šíria informácie o smrti kráľa Karola III: Briti konečene prehovorili!
(ilustračné foto)
Bratislavčania, pozor: Na známej ulici začnú stavebné práce, opravy potrvajú niekoľko mesiacov
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť
Neprišlo im zvláštne, že sú na pláži sami.
Foto
Na prvý pohľad nevinná fotka, no turistov vyšla draho: Za to, čo si dovolili na pláži, im hrozí vysoká pokuta!
Vladimir Putin (druhý sprava) sa zúčastňuje na koncerte pri príležitosti svojho víťazstva v prezidentských voľbách a 10. výročia anexie Krymu Ruskom na Červenom námestí v Moskve v Rusku spolu s protikadidátmi vo voľbách, vľavo Vladislav Davankov, druhý zľava Leonid Sluckij a vpravo Nikolaj Charitonov.
Putin a jeho protikandidáti na jednom pódiu: Jasný dôkaz o tom, ako to s voľbami v Rusku bolo
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Úrad špeciálnej prokuratúry prešiel zmenami: Bolo konanie Žilinku v súlade so zákonom?
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Spojené štáty komentujú voľby v Rusku: Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh
Skokani sú zvyknutí skákať aj v lete, preto sa nápadu nebránia.
Foto
Tvár jej zaliala krv: Hororový pád lyžiarskej skokanky!