Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2015 17:09 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Pôjdu brutálni vrahovia Masár a Molnár na slobodu? Rozhodne o tom súd!

Po prvý raz sa v histórii Slovenskej republiky môžu dostať na slobodu odsúdení na doživotie dvaja vrahovia - Ľubor Masár (56) a Ján Molnár (73). Kto o tom rozhodne?

Obaja na doživotie odsúdení vrahovia môžu požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia koncom septembra, keďže si odsedeli 25 rokov a po uplynutí takejto lehoty, napriek tomu že v roku 1991 boli právoplatne odsúdení na doživotie, im to umožňuje slovenský Trestný poriadok. O tom, či budú skutočne prepustení, bude rozhodovať súd v Trnave, po prípadnom odvolaní odsúdených alebo prokurátora Krajský súd v Trnave.

Masár a Molnár boli po nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu, boli súdení za rozličné trestné činy. Boli však prepustení na slobodu, keďže sa na nich vzťahovala rozsiahla amnestia Václava Havla. Masár už raz minulý rok o podmienečné prepustenie požiadal, nespĺňal však zákonné dôvody - nemal odsedených spomínaných 25 rokov.

Masár pôvodom z Trnavy spoločne s Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku znásilnil a následne zaškrtil Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú–Groenovú († 27). Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Ten však krvavý útok prežil a neskôr na súde proti páchateľom svedčil. Oboch zločincov poslal do výkonu trestu odňatia slobody na doživotie Mestský súd v Bratislave. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Telo Holanďanky sa našlo v značnom štádiu rozkladu až po približne dvoch mesiacoch. Masára sa podarilo polícii chytiť po necelých dvoch týždňoch. Brutálny čin šokoval vtedy slovenskú aj rakúsku verejnosť.

Otvoriť galériu

 

"O podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje súd, v ktorom sa trest vykonáva, na verejnom zasadnutí. Ak bol návrh odsúdeného o podmienečné prepustenie zamietnutý, môže ho odsúdený opakovať až po uplynutí jedného roka od zamietnutia okrem prípadu, že návrh bol zamietnutý len preto, že ho odsúdený podal predčasne. Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu," objasnil v stredu riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Doživotný trest odňatia slobody aktuálne vykonáva 41 odsúdených. Smutne známy deväťnásobný vrah Ondrej Rigo môže požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2018. Za viacero vrážd odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák sa takto môže teoreticky dostať na slobodu v roku 2023.

V base ostáva aj vrah Hauser

Na slobodu nejde ani ďalší na doživotie odsúdený Viliam Hauser. Krajský súd v Trnave vo februári zamietol aj jeho sťažnosť proti verdiktu okresného súdu, ktorý ho nechal vo väzení. Hauser spolu s Róbertom Mattom v apríli 1994 v Bratislave v sklade v areáli na ulici Stará Vajnorská samopalom vyvraždili päťčlennú vietnamskú rodinu, vrátane malého dieťaťa. Jedna zo žien bola tehotná. Zavraždených našla žena, ktorá Vietnamcom pomáhala pri opatere dieťaťa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo