Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2015 23:43 | Správy | Domáce správy

Kotlebovci v Gabčíkove nepochodili: Cestu do obce im zahatala polícia

Slovenskí a maďarskí nacionalisti chceli v utorok v Gabčíkove protestovať proti umiestneniu migrantov.

Polícia však bráni asi stovke demonštrantov vstúpiť do obce. Na čele nacionalistov stojí šéf banskobystrického kraja Marian Kotleba. Nepokoje spôsobila informácia, že čoskoro majú byť v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity Bratislava v Gabčíkove umiestnené stovky migrantov.

Nacionalisti zablokovali prístupovú cestu do Gabčíkova v smere od Dunajskej Stredy, blokovaná je naďalej. "Dôvod uzavretia celého mesta sme sa ani doteraz nedozvedeli. Vzhľadom na to, že dnes je Deň Ústavy SR, postavili sme sa na odpor a budeme tu až do konca, kým polícia neuvoľní prístup do obce," uviedol riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrik.

Angažuje sa aj maďarský Jobbik

 

Do Gabčíkova dorazili protestovať aj maďarskí nacionalisti z Hnutia 64 žúp a strany Jobbik. "Väčšina obyvateľov Gabčíkova je však z ich aktivít v obci nešťastná, odmieta ich," povedal starosta obce Iván Fenes s tým, že ľudia chcú pokojne žiť a neželajú si takýmto spôsobom riešiť národnostné problémy.

Organizátor pripomína referendum

Zvolávateľom zhromaždenia proti vytvoreniu migračného centra v Gabčíkove, v ktorom má byť umiestnených údajne 500 dočasných rakúskych azylantov, je obyvateľ obce Radovan Hrádek. "V obci Gabčíkovo sa uskutočnilo 2. augusta referendum. Z celkového počtu oprávnených voličov 4452 sa zúčastnilo 2603 ľudí. Proti zriadeniu migračného centra bolo celkom 2501 hlasov, čo predstavuje 96,67 percent. Za zriadenie imigračného centra hlasovalo 96 ľudí, čo predstavuje 3,32 percent hlasov. Referendum, ako jedno z mála, ktoré sa uskutočnilo v SR, bolo platné," pripomenul.

Politická moc na Slovensku podľa neho napriek platnosti referenda neberie výsledky miestneho plebiscitu do úvahy. "Na základe referenda a postoja vládnej moci sme sa rozhodli usporiadať verejné zhromaždenie obyvateľov obce Gabčíkovo. Obec na našu žiadosť nereagovala v stanovenom termíne. Dnešný protest nám zmarila polícia," konštatoval Hrádek.

Prvé dnešné zhromaždenie proti umiestneniu utečencov v kraji sa konalo podľa trnavskej krajskej policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej v Trnave a bolo bezproblémové. "Polícia nemusela zakročiť a žiadne osoby neboli predvedené. Vozidlá, ktoré sa presúvali do Gabčíkova, polícia nevpustila do obce, pretože na mieste, na ktorom sa chceli zhromaždiť, už prebiehalo iné podujatie, ktoré bolo vopred ohlásené a odsúhlasené," uviedla. Polícia naďalej dohliadala na verejný poriadok a bezpečnosť. "Budeme dohliadať na to, aby sa nikomu nič nestalo," uzavrela hovorkyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Fire in an old wooden house
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení
(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto)
Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč naďalej pokračuje: O toto v nej ide!
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili