Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2015 11:33 | Správy | Peniaze

Koniec úverom od nebankoviek bez licencie: Ktoré dostali povolenie?

Nebankové spoločnosti bez licencie od Národnej banky Slovenska už nesmú poskytovať občanom nové úvery.

"Celkovo bolo k 31. augustu 2015 podaných 32 žiadostí o udelenie povolenia, z toho 25 žiadateľov požiadalo o udelenie povolenia na poskytovanie spotrebiteľských úverov bez obmedzenia rozsahu poskytovania, jeden žiadateľ požiadal o udelenie povolenia na poskytovanie spotrebiteľských úverov v obmedzenom rozsahu poskytovania a traja žiadatelia požiadali o udelenie povolenia pre iného veriteľa," priblížila pre TASR hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Spoločnosti, ktoré o licenciu požiadali, tak môžu vo svojom podnikaní pokračovať. Pri ostatných subjektoch, ktoré o licenciu nepožiadali a poskytovali by od 1. septembra naďalej nové úvery, by išlo o trestný čin nedovoleného podnikania. "Veritelia registrovaní v registri veriteľov, ktorí nepožiadali o udelenie povolenia v lehote do 31. mája 2015, musia od 1. septembra 2015 prestať poskytovať nové spotrebiteľské úvery," spresnila Solčányiová.

Tie subjekty, ktoré doteraz klientom úvery poskytli a nezískajú licenciu, tak zmluvy týchto spoločností budú "dobiehať", ale nové pôžičky nebudú môcť poskytovať. Medzi subjekty, ktoré licenciu získali,patria aj tieto spoločnosti: Home Credit Slovakia, Consumer Finance Holding, Provident Financial aj lízingové spoločnosti. Ku koncu augusta tohto roka pritom bolo v registri veriteľov registrovaných 252 veriteľov, z toho 25 bankových a 227 nebankových subjektov.

 

Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) zmeny, ktoré priniesla novela zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách, víta. Predpokladá, že prinesie vyššiu ochranu spotrebiteľov a taktiež prispeje aj k zlepšeniu reputácie celého sektora. "Samotná regulácia a ochrana spotrebiteľa nedokáže dobre ochrániť spotrebiteľov v prípade, ak si požičajú od spoločnosti alebo jednotlivca, ktorý nepodniká v súlade s platnou legislatívou. Preto vystríhame spotrebiteľov, aby si dôkladne preverili spoločnosť, od ktorej si chcú požičať peniaze," uviedol hovorca APSÚ Ivan Kahanec.

Asociácia zároveň uviedla, že splnenie podmienok na získanie licencie bolo náročné a národná banka posudzovala dôkladne materiály spoločností, ktoré priložili k žiadosti o získanie licencie. "Splnenie kritérií pre udelenie povolenia si vyžiadalo v niektorých prípadoch aj mierne úpravy interných procesov zameraných na ochranu spotrebiteľa či organizačnej štruktúry tak, aby vyhovovali novým požiadavkám regulátora. Doteraz chránila práva spotrebiteľov na finančnom trhu Slovenská obchodná inšpekcia," doplnil Kahanec.

Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré pripravovalo novelu zákona, predpokladalo, že prispeje k "prečisteniu" trhu od nepoctivých podnikateľských subjektov. "Veríme, že tieto opatrenia sú v prospech spotrebiteľov a spotrebiteľské úvery budú poskytovať naozaj iba licencované subjekty, čím sa odstráni dlhodobo nežiaduci stav v tejto oblasti," skonštatoval tlačový odbor rezortu financií.



Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Opitý mladík bez vodičáku sadol do cudzieho auta: Naštartoval a ZBABRAL všetko, čo sa dalo
Letisko si pripomenulo výročie úmrtia generála M. R. Štefánika
Foto
Milan Rastislav Štefánik zomrel pred 105 rokmi: Dojemné, čo spravili na letisku v Bratislave
Ponorka Titan.
Foto
Novinky o smrteľnej tragédii ponorky Titan: Štúdia vysvetľuje DÔVOD, prečo mala vybuchnúť
Polícia pátra po 29-ročnej Marcele Síkeľovej z Kysuckého Nového Mesta
Foto
Marcela má ísť do basy, záhadne zmizla: Aha, čo má bruneta na rováši! Ak ju uvidíte, volajte políciu
Pre údržbu je uzavretá časť diaľnice D1 a tunel Prešov. (Ilustračná fotografia)
Na diaľnici D1 pokračuje oprava vozovky: Prehľad dopravných obmedzení
Foto
Český hokej oplakáva náhlu smrť brankára († 35), bol otcom dvoch detí
Rodinné peklo v Levoči! Muž sa vyhrážal žene a dcére: Vyhodím vás z balkóna, pozabíjam vás!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Rázne slová Orbána: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny! Obul sa aj do Bidena
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
V bytovke v okrese Poltár vybuchla plynová bomba: Zasahujú všetky záchranné zložky
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Nabitý program poslancov v parlamente: Zmení sa zákon o sociálnom poistení?!
Ilustračné foto
Tragická nehoda: Autobus sa zrútil do priepasti! Hlásia najmenej 20 obetí, zasahovali vrtuľníky
Vodič pod vplyvom alkoholu narazil v Partizánskom do druhého auta.
Opitý senior si v Partizánskom sadol za volant: Takto to dopadlo... To je hanba