Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2015 14:05 | Správy | Domáce správy

Prečo migranti v dodávke Hyza nemali šancu? Je to potvrdené, auto prešlo špeciálnou úpravou!

Ľudia, ktorí v Maďarsku nasadli do dodávky so slovenskými nápismi, boli vopred odsúdení na smrť!

Potvrdzujú to slová muža, ktorý pred troma rokmi bývalé vozidlo hydinárskej firmy Hyza špeciálne upravoval podľa požiadaviek zákazníka. Nákladiak, v  ktorom v Rakúsku našli 71 mŕtvych utečencov, pred troma rokmi prerábali v Nitre a  pripravovali tak, aby v ňom cestu vydržalo 70 polovíc zamrazených prasiat. „Auto sme opravovali pred troma rokmi. Volvo bolo dlhé 8 m, široké 2,45 m a vysoké 2,2 m,“ uviedol konateľ HLM International Igor Škutil. Z nálezu toľkých tiel je zhrozený. 

 

„Nikdy by mi nenapadlo, že bude niekto schopný dať do takéhoto auta ľudí. Auto musí byť vzduchotesné a  chladiaci agregát v ňom iba recykluje vzduch zvnútra, aby sa ušetrila energia a CO2.“ Dodal, že z nadstavby by sa dalo dostať iba čakanom, lebo ide o tzv. holandský panel a  dvere majú hrúbku 85 mm, pričom sa osádzajú do antikorového rámu a  kovania, aby ich tovar pri nehode nevyrazil. „Zvnútra nie je šanca tie dvere otvoriť a ak šiel aj chladiaci agregát, bol tam hluk a tých ľudí nemohol počuť nikto ani zvonku,“ uviedol konateľ HLM s  tým, že plocha je vyrátaná na 70 bravčových polovíc.

Otvoriť galériu
Autá na prevoz takéhoto tovaru musia vydržať nárazy zamrznutých bravčových polovíc o stenu, auto musí vydržať ako tank, materiál sa nesmie otvoriť, inak vzniká hniloba. „Myslím, že to auto použili cielene mraziarenské, aby tých ľudí nebolo počuť,a ani termoskener nemal veľa šancí. Chlad je v skrini do -18 stupňov. Je to neľudské, šialené,“ krúti neveriacky hlavou špecialista na úpravy dodávok.

Otvoriť galériu
Foto hanby!

Niektorí zomierali na kolenách po márnom boji dostať sa von. Ďalší skrčení, natlačení na seba bez pomoci v hodine ich smrti. Dospelí, deti, muži, ženy... Záber uverejnil denník Krone Zeitung, prevzali ho ďalšie noviny a  Nový Čas sa tiež odhodlal ukázať foto hanby. Dokumentuje obludnosť utečeneckej katastrofy, s ktorou sa musí vyrovnať aj Slovensko.

Záber je obžalobou európskej politiky - tá sa totiž dráme nešťastných ľudí dlho iba prizerala... Namiesto riešenia problému utečencov sa rozbieha v Rakúsku pátranie po autorovi. Podľa policajného šéfa Petra Doskozila je zrejmé, že záber bol vyhotovený ako dôkazový materiál niektorým členom policajného či zdravotníckeho štábu.

Svedok opísal útek prevádzačov od dodávky

Piati prevádzači podozriví z toho, že sa podieľali na transporte 71 ľudí od srbských hraníc až po odstavnú plochu pri rakúskom Parndorfe, sú v rukách polície. Maďarskí muži zákona zadržali najskôr štyroch mužov a v sobotu večer aj piateho. Ide o štyroch Bulharov a jedného Afganca. Pribúdajú zároveň nové svedectvá, ktoré spresňujú pohyb nákladného auta.

Otvoriť galériu
V piatok sa potvrdilo, že v nákladiaku bolo 71 tiel: 59 mužov, 8 žien a štyri deti – poldruharočné dievčatko a 3 chlapci vo veku od 8 do 10 rokov. Súd v Kecskeméte predĺžil 4 podozrivým väzbu do 29. septembra, o  piatom ešte rozhodne. Hrozia im tresty až na 16 rokov basy. Nový svedok tvrdí, že v stredu o 9.45 videl prevádzačov bežať od dodávky na diaľnici.

Po tom, ako zverejnili tváre podzrivých na súde, si je istý, že to boli oni. Vtedy však netušil, že je svedkom takej hrôzy. Podľa neho tak k tragédii došlo skôr, ako sa predpokladalo. Nazdáva sa, že posádku videl vo chvíli, keď zistila, že jej pasažieri sú mŕtvi. O pár sekúnd vodič zavrel dvere, bežal k pripravenému osobnému autu a nasadol na miesto spolujazdca.

Maďarka (37) viezla cez Slovensko 29 utečencov

Neľudský biznis s utečencami graduje! Polícia zadržala v nedeľu nadránom pri Žiline auto plné utečencov. Keby na podozrivú dodávku s maďarskou šoférkou neupozornil náhodný dedinčan, osudy 29 ľudí sa mohli skončiť rovnako tragicky ako ich krajanov pri Parndorfe... Podľa informácií polície Sýrčanov, medzi ktorými bola asi tretina detí, prevážala vo Fiate Ducato s poľskými evidenčnými číslami Maďarka Tereza K. (37).

Otvoriť galériu
Na plánovanej ceste do Nemecka však pri Žiline zle odbočila a nervózna podozrivá vodička sa musela pýtať ľudí na cestu. To znamenalo koniec jej pašeráckej misie „Vozidlo krátko po piatej hodine ráno kontrolovala hliadka z Terchovej. V ložnom priestore sa nachádzalo 29 Sýrčanov bez cestovných dokladov, medzi nimi desať detí. Tvrdili, že prevoz zaplatili,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.  Po nesprávnom odbočení sa vodička musela pýtať ľudí na trasu, čo bolo podozrivé občanovi Krasňan a upozornil políciu.

Podľa informácií čas.sk žena hľadala v okolí dedinu, kde sa mala skontaktovať s komplicom. „Videl som ich postávať skoro ráno pri cintoríne,“ uviedol starosta Krasňan Miroslav Bielka. „Keď somm išiel ráno okolo ôsmej okolo cintorína, videl som ešte odťahovku, policajtov a priestor bol ohradený policajnou páskou,“ povedal Krasňanec Július. „Vyšetrovatelia preverujú všetky skutočnosti a zadržanej vodičke hrozí za prevádzačstvo trestné stíhanie. Migrantov vrátime do Maďarska,“ uviedol Slivka. Podľa informácií Nového Času utečenci boli prevezení na políciu v Terchovej, Kysuckom Novom Meste a v Žiline.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia