Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2015 18:08 | Správy | Domáce správy

Na Úrade Banskobystrického kraja sú čierne vlajky: Zavesil ich tam sám Kotleba?

Vyvesiť čierne zástavy na župný úrad v deň osláv SNP je podľa Ľudovíta Kaníka také pošliapavanie odkazu SNP, že sa cez to nedá prejsť mlčaním.
Na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) visia dnes, v deň 71. výročia Slovenského národného povstania (SNP), dve čierne vlajky. Podľa Ľudovíta Kaníka (DS-SDKÚ) je za tým predseda kraja Marian Kotleba. Kaník to považuje za pošliapavanie odkazu SNP a propagáciu fašizmu. Avizuje preto podanie trestného oznámenia.

"Vyvesiť čierne zástavy na župný úrad v deň osláv SNP je také pošliapavanie odkazu SNP, že sa cez to nedá prejsť mlčaním. SNP bolo ozbrojené vystúpenie slovenského národa proti fašizmu, ktorý reprezentoval aj vojnový Slovenský štát. Vyjadrovať čiernymi zástavami smútok nad tým, že SNP vzniklo, a to ešte na oficiálnej budove, ktorá je sídlom samosprávneho kraja, je propagácia fašizmu," vyhlásil Kaník.

Kotleba podľa neho zašiel priďaleko. "Toto jeho konanie podľa môjho názoru napĺňa znaky trestného činu popierania a schvaľovania zločinov politických režimov, keďže verejne schvaľuje zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, a to v kombinácii so zneužitím právomoci verejného činiteľa na takýto zavrhnutiahodný čin, "poukázal Kaník. V najbližších dňoch podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania týchto trestných činov.

Slovenské národné povstanie je podľa jeho slov jednou z najdôležitejších udalostí, ktoré určili rodný list Slovenska a rozhodli o tom, že dnes žijeme v demokratickej krajine. "Máme ho preto každoročne oslavovať a nezabúdať na odkaz jeho predstaviteľov, ktorý je dnes o to aktuálnejší a upozorňuje na tých, ktorí slobodu a demokraciu svojvoľne potláčajú," zdôraznil Kaník.
Vyvesenie čiernych zástav považuje predseda vlády SR Robert Fico za nenormálne, ponižujúce a zahanbujúce. Uviedol to pri príležitosti trenčianskych krajských osláv 71. výročia Slovenského národného povstania (SNP) na Jankovom vŕšku pri Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou). "My máme dnes štátny sviatok, na ktorý by sme mali byť hrdí, a nie ho ponižovať a zneuctiť takýmto podlým spôsobom. Ja verím, že slovenská verejnosť bude na túto podlosť, ktorá sa dnes stala v Banskej Bystrici, primeraným spôsobom reagovať," vyhlásil Fico.

Oficiálne stanovisko vedenia Úradu BBSK

"Smútočné vlajky boli na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja vyvesené ako spomienka na padlých v SNP, ktoré sa najviac dotklo práve obyvateľov súčasného Banskobystrického samosprávneho kraja. Strhnutie týchto vlajok považujeme za prejav hlbokej neúcty voči životom vyhasnutým v tomto povstaní. Je poľutovaniahodné a príznačné, že smútočné vlajky za obete povstania strhávajú z politických dôvodov práve tí, ktorí najviac rozprávajú o mieri a o úcte k životu," vyjadril sa k prípadu riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Milan Uhrík, PhD.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut