Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2015 10:40 | Správy | Peniaze

Zlepší sa ekonomická situácia? Očakáva to 13% domácností

Zlepšenie ekonomickej situácie na Slovensku domácnosti nevidia príliš optimisticky. Iba 13% očakáva zlepšenie, zatiaľ čo dve pätiny predpokladajú zhoršovanie situácie.  

Slovenské domácnosti nie sú príliš optimistické ohľadom nadchádzajúceho vývoja ekonomiky. A to napriek tomu, že zverejňované prognózy hovoria o opaku. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky zostavenej na základe výsledkov Spotrebiteľského barometra III., ktorý v júli tohto roka zrealizoval Štatistický úrad SR.

Zlepšenie ekonomickej situácie na Slovensku očakáva len 13 % domácností, zatiaľ čo až dve pätiny si myslia, že situácia sa bude zhoršovať. Ešte v apríli tohto roka zlepšovanie vývoja ekonomiky očakávalo 23 % slovenských domácností. "Predpokladáme, že väčší pesimizmus našincov bol spôsobený predovšetkým situáciou v Grécku, ktoré sa nevedelo dohodnúť na finančnej pomoci s veriteľmi," myslí si analytička banky Jana Glasová.

K miernemu zhoršeniu nálady domácností došlo aj v prípade nezamestnanosti. Jej zvyšovanie počas nasledujúcich 12 mesiacov predpokladá 37 % domácností. Naopak, jej znižovanie očakáva len niečo viac než pätina respondentov. "V apríli 2015 sa pritom až tretina našincov domnievala, že situácia sa bude na trhu práce zlepšovať," podotkla Glasová.

 

Mierne pesimistickejšie boli aj očakávania týkajúce sa vývoja finančnej situácie. Jej zlepšenie v nasledujúcich 12 mesiacoch očakáva zhruba každá šiesta slovenská domácnosť. Približne tretina našich rodín sa zároveň domnieva, že bude schopná vytvárať si určité úspory. "V apríli tohto roka zlepšenie svojej finančnej situácie očakávala až pätina z nich a schopnosť sporiť deklarovali až dve pätiny domácností," doplnila Glasová.

Napriek tomu, že očakávania domácností ohľadom ich finančnej situácie nie sú také pozitívne, ako boli na jar tohto roka, na ich plány týkajúce sa kúpy nového zariadenia do bytu to vplyv nemalo. Podiel domácností, ktoré v blízkej budúcnosti plánujú zvýšiť svoje výdavky na kúpu bielej alebo čiernej techniky, nábytku, kobercov či iného bytového zariadenia, sa zvýšil z 12 % v apríli na aktuálnych 19 % domácností. "Iná situácia však nastala v prípade plánovaných rekonštrukcií či investícií do nového auta. Do júna 2016 zamýšľa rekonštruovať svoje bývanie 16 % domácností, na jar malo takéto plány 19 % z nich. Pravdou však je, že do rekonštrukcií svojich príbytkov sa púšťajú ľudia zväčša na jar a v lete, počas jesenných a zimných mesiacov záujem o 'prerábky' klesá," doplnila Glasová.

Nákladnou záležitosťou pre väčšinu ľudí je aj výmena starého auta za nové. V blízkej budúcnosti si plánuje kúpiť nový automobil 6 % slovenských domácností. Aj ich podiel sa oproti aprílu 2015 znížil, keďže na jar mala takéto plány až desatina našincov. Slováci sa však plánujú pustiť do ešte väčšej investície, než je rekonštrukcia bývania či nové auto. "Takouto 'megainvestíciou' je pre väčšinu kúpa bytu alebo stavba rodinného domu či chaty. Zaobstarať si nové bývanie mali počas najbližších 12 mesiacov v pláne 4 % slovenských domácností. V prípade takýchto veľkých investícií zväčša úspory nestačia a bez úveru z banky sa nedá zaobísť," dodala Glasová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?