Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2015 08:21 | Šport | Futbal

Žilinčania opúšťali Bilbao s hlavami hore: O motiváciu máme postarané!

V pohárovej Európe skončili, ale nemajú sa za čo hanbiť. 

Futbalisti MŠK Žilina ukončili svoju púť pred bránami skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2015/2016, keď v barážovom dvojzápase nestačili na španielsky Athletic Bilbao. Slovenský vicemajster síce uhral s favoritom "remízu" po domácej výhre 3:2, resp. prehre 0:1 v odvete, ale ďalej idú Baskovia vďaka vyššiemu počtu strelených gólov na ihrisku súpera.

Žilinčania zostali verní svojmu hernému štýlu aj vo štvrtkovej odvete na zaplnenom štadióne San Mames v Bilbau. Neprišli brániť domácu výhru 3:2, ich kouč Adrián Guľa dokonca do základu postavil oboch útočníkov, keď na krídle operoval Jelič a na hrote bol William. V zápase si napokon nevytvorili toľko príležitostí ako domáci tím, ale odvážnym a útočným futbalom sa držali v hre o postup do poslednej sekundy. Účasť v skupinovej fáze EL si napokon vybojovalo Bilbao, keď o najtesnejšom triumfe 1:0 rozhodol gólom v 24. minúte Gorka Elustondo.

"Šošoni" boli po zápase sklamaní, ale prevládal u nich pozitívny pocit z dobre vykonanej práce. "Myslím, že v oboch zápasoch proti Bilbau sme ukázali, že máme veľkú kvalitu a vieme byť vyrovnaným súperom aj takému mužstvu ako Athletic. Teraz je to celé čerstvé, mrzí to, ale skutočne sa nemáme za čo hanbiť. Predviedli sme fantastickú hru a boli sme domácim rovnocenným súperom," hodnotil krátko po odvete kapitán MŠK Viktor Pečovský. Fanúšikovia Athletica čakali v odvete gólovú kanonádu v podaní svojho mužstva, to však kompaktne hrajúci hostia nedovolili.

 

"Myslím, že v obrane sme hrali veľmi dobre, dôležitými zákrokmi nás podržal brankár Volešák. Bolo ale vidno, že Bilbao má skúsených hráčov, ktorí pravidelne hrávajú náročné zápasy. Mali silné držanie lopty, vedeli si to dať do priestoru, to ich časovanie prihrávok bolo fantastické. Máme sa čo od nich učiť a ja verím, že nám to pomôže. Teraz máme aspoň motiváciu hrať našu Fortuna ligu čo najlepšie, aby sme si toto celé mohli o rok vyskúšať opäť," dodal Pečovský. Svojmu mužstvu dal za pôsobenie v kvalifikačnej časti EL jednotku.

"Myslím, že to celé môžem hodnotiť na výbornú. Chalani v mladom veku ukázali, že majú v sebe veľký potenciál a je len na nich, ako k tomu pristúpia. Osobne verím tomu, že o pár rokov budeme o viacerých počuť, že prestúpili do nejakého slávneho klubu," povedal Pečovský.

Otvoriť galériu
Zilina
Zdroj: tasr

Tréner Adrián Guľa bol spokojný, že jeho zverenci živili šancu na postup do poslednej sekundy. "Od postupu sme vôbec neboli ďaleko. Snažili sme sa hrať otvorene a útočne. Domáci sa najmä vďaka tomu dostali do viacerých príležitostí. Počas celého zápasu nás držal brankár Volešák, patrí mu vďaka. Najmä jeho zásluhou sme živili šancu na postup do poslednej sekundy. Vo finálnej fáze nám chýbalo trochu viac pokoja, chlapci napriek tomu majú môj obdiv," hodnotil žilinský kouč. Slovenský vicemajster odohral v EL 2015/2016 osem zápasov, z ktorých šesť vyhral. Zaujal najmä útočnou a bojovnou hrou, čo potešilo aj Guľu.

"Najväčší progres sme urobili v tímovosti a v ofenzivite. V Európskej lige sme strelili devätnásť gólov a to hovorí samo za seba. Zlepšila sa aj tímová súdržnosť. Chlapci ukázali, že dá sa na nich tlačiť, vedia zo seba dostať strašne moc a aj toto potrebujeme preniesť do slovenskej súťaže. Hoci to je náročné v tých podmienkach, pri tempách, v akých sa tam hrá a ako sa my snažíme chápať futbal opačne ako je to v Európe. Ale my budeme naďalej statočne pracovať na tom, aby sme viacerých presvedčili, že sa oplatí hrať útočne a ofenzívne, že sa oplatí pracovať od rána do večera, chodiť spolu na raňajky či dôkladne analyzovať zápasy. Lebo potom prídete na takýto kotol, aký má Bilbao, nezľaknete sa a hráte veľmi dobrý futbal," vyznal sa Guľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo