Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2015 19:41 | Šport | Futbal

Žreb Ligy majstorv: Obhajca FC Barcelona v skupine aj proti Gyömbérovmu AS Rím!

Slovenský futbal nemá v skupinovej fáze klubové zastúpenie.

Obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov 2015/2016 FC Barcelona sa v základnej E-skupine tohtosezónnej edície stretne s Bayerom Leverkusen, talianskym vicemajstrom AS Rím so slovenským obrancom Norbertom Gyömbérom a BATE Borisov. Rozhodol o tom štvrtkový žreb skupinovej fázy, ktorý sa konal v DrawCentre UEFA v Grimaldi Forum v Monacu.

Slovenský futbal nemá v skupinovej fáze klubové zastúpenie, keď majster AS Trenčín vypadol v 2. predkole s rumunským šampiónom Steauou Bukurešť. Naposledy sa zo slovenských klubov v skupine predstavil MŠK Žilina v ročníku 2010/2011.

Desaťnásobný európsky šampión Real Madrid sa v A-skupine stretne s Parížom Saint-Germain, Šachtarom Doneck a Malmö FF. Pre hviezdneho Zalatana Ibrahimoviča z PSG budú mať špeciálnu príchuť súboje s Malmö, kde pôsobil na začiatku kariéry. Nemecký majster a 5-násobný európsky šampión Bayern Mníchov sa v F-skupine skonfrontuje s Arsenalom Londýn, Olympiakosom Pireus a Dinamom Záhreb.

 

V Leverkusene sa zasa môžu obávať Messiho. Štvornásobný majiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho hráča sveta strelil "farmaceutom" 5 gólov v osemfinále 2012. Messiho tiež po žrebe vyhlásili za najlepšieho hráča podľa UEFA za sezónu 2014/2015.

V B-skupine sa stretnú holandský majster PSV Eindhoven s Manchestrom United, ktorý bude v skupine už jubilejný 20-krát a spoločnosť im budú robiť majster Ruska CSKA Moskva, resp. bundesligový WfL Wolfsburg. Silná je D-skupina s Juventusom Turín, Manchestrom City, FC Sevillou a Borussia Mönchengladbach.

Tréner anglického šampióna Jose Mourinho skríži v G-skupine zbrane s bývalým klubom FC Porto, s ktorým vyhral LM v roku 2004. O postup sa z tejto skupiny pobijú aj Dynamo Kyjev a izraelský šampión Maccabi Tel Aviv. V H-skupine sa stretnú Zenit Petrohrad, FC Valencia, Olympique Lyon a KAA Gent.

V osudí pri žrebe figurovalo 32 klubov zo 17 krajín starého kontinentu. Nováčikmi boli belgický KAA Gent a kazašská Astana. Dvadsaťdva klubov malo účasť v skupinách zaistenú priamo, desať si vybojovalo štart v elite v kvalifikácii, päť z majstrovskej a päť z nemajstrovskej vetvy. Tento rok mal žreb viacero noviniek. Ako prvý klub postúpila do skupiny LM Sevilla ako víťaz predchádzajúceho ročníka Európskej ligy UEFA. Preto má Španielsko prvýkrát v histórii v hlavnej súťaži až 5 klubov. Sevillu ťahali z tretieho koša. V prvom koši bol obhajca FC Barcelona a majstri prvých siedmich asociácií v renkingu UEFA - Španielska, Anglicka, Nemecka, Talianska, Portugalska, Francúzska a Ruska. Keďže "Barca" je aj víťaz Primera Division, ôsme miesto v elitnom koši dostalo Holandsko (PSV Eindhoven).

Žreb rozdelil kluby do ôsmich štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretne každý s každým systémom doma-vonku. Platilo pritom tradičné pravidlo, že v skupine sa nemohli stretnúť kluby z rovnakej krajiny. Z politických dôvodov sa nemohli stretnúť v jednej skupine ani kluby z Ruska a Ukrajiny.

Hlavná fáza sa začne v utorok 15. septembra a hrať sa bude do stredy 9. decembra. Do jarného osemfinále postúpia prvé dva tímy z každej skupiny, kluby z tretích miest sa automaticky presunú do jarného 16-finále Európskej ligy UEFA 2015/2016. Pre posledné mužstvá skupín sa účasť v pohárovej Európe skončí.

Tento ročník je už 61. v elitnej európskej súťaži, resp. 24. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v Miláne na San Sire v sobotu 28. mája 2016. Ani AC Miláno ani Inter Miláno, ktorí majú na konte spolu 10 titulov v EPM, resp. LM sa už druhý rok za sebou nedostali do skupín. Miláno hostilo finále o najlepší klub starého kontinentu už trikrát, naposledy v roku 2001. Vtedy Bayern Mníchov zdolal FC Valenciu v rozstrele z 11 m, keď po predĺžení skončil duel 1:1.

Žreb skupinovej fázy LM 2015/2016:

A-skupina: Paríž Saint-Germain, Real Madrid, Šachtar Doneck, Malmö FF
B-skupina: PSV Eindhoven, Manchester United, CSKA Moskva, WfL Wolfsburg
C-skupina: Benfica Lisabon, Atletico Madrid, Galatasaray Istanbul, FC Astana
D-skupina: Juventus Turín, Manchester City, FC Sevilla, Borussia Mönchengladbach
E-skupina: FC Barcelona (obhajca), Bayer Leverkusen, AS Rím, BATE Borisov
F-skupina: Bayern Mníchov, Arsenal Londýn, Olympiakos Pireus, Dinamo Záhreb
G-skupina: Chelsea Londýn, FC Porto, Dynamo Kyjev, Maccabi Tel Aviv
H-skupina: Zenit Petrohrad, FC Valencia, Olympique Lyon, KAA Gent

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj