Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2015 14:55 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi
Video

Smrť utečencov nájdených v dodávke neďaleko slovenských hraníc: Hrozivé zistenie!

Niekoľko desiatok mŕtvych utečencov našli v dodávke neďaleko slovenských hraníc.

Niekoľko desiatok utečencov, ktorých našli vo štvrtok dopoludnia mŕtvych na rakúskej diaľnici A4 v aute so slovenskými nápismi, zrejme zomrelo už dávnejšie. Informoval o tom riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland Hans Peter Doskozil, ktorého citovala verejnoprávna stanica ORF.

Podľa ORF približne 7,5-tonové chladiarenské vozidlo stálo v odstavnom zálive na úseku diaľnice pri obci Parndorf na území Burgenlandu, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Diaľnica A4 tvorí hlavné cestné spojenie medzi Viedňou a Maďarskom, odkiaľ podľa rakúskych médií v poslednom období prúdia migranti do Rakúska vo veľkých počtoch.

Otvoriť galériu

Polícia uviedla, že v aute sa nachádzalo 20 až 50 mŕtvych osôb, o ktorých sa predpokladá, že sa udusili. K podozrivému vozidlu privolal políciu pracovník diaľničnej správy, ktorý v jeho blízkosti kosil porasty. Po príchode na miesto okolo 11.30 h však našli už len bezvládne telá, ktoré sa podľa ORF dokonca začínali rozkladať.

Rakúska polícia zatiaľ neoslovila slovenský rezort diplomacie v súvislosti s úmrtím. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. "Ani nepožaduje našu asistenciu. Náš zastupiteľský úrad vo Viedni však nezávisle od toho preveruje všetky relevantné informácie," dodal Stano.

 

Videozábery zverejnené na internetovom portáli denníka Kronen Zeitung potvrdzujú, že vozidlo malo na sebe logo slovenskej spoločnosti HYZA a ďalšie slovenské nápisy. Podľa zistení Nového Času auto síce malo na boku slovenské nápisy, ale maďarskú poznávaciu značku. "Naša spoločnosť ani jej zamestnanci nemajú s uvedenou tragédiou nič spoločné.Všetky vozidlá spoločnosti HYZA a.s. sú monitorované GPS systémom a sú na území Slovenskej republiky," vyjadrila sa spoločnosť HYZA pre Nový Čas. "Auto s maďarskými ŠPZkami použité na trestnú činnosť bolo vyradené z majetku spoločnosti a následne odpredané v rokoch 2013-2014, kedy bolo odpredaných ďalších 20 áut siedmim súkromným spoločnostiam v rámci Slovenskej republiky. Nový vlastník neodstránil branding spoločnosti na vozidle a auto ďalej predal do Maďarska spoločnosti MASTERMOBIKER KFT. Je nám veľmi ľúto tragédie ktorá sa stala a vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám obetí," doplnil Mikuláš Šranko zo spoločnosti Hyza.

Otvoriť galériu

"Potvrdzujem, že auto malo síce slovenské nápisy, ale maďarskú štátnu poznávaciu značku. V aute nebol žiaden vodič, bolo otvorené a o prevádzačoch nie je zatiaľ nič známe. Nákladné auto naďalej skúmajú experti a nie je zatiaľ možné presne určiť, koľko sa v ňom nachádzalo obetí," informoval TASR hovorca Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Gerald Pangl. "Prípad vyšetruje Krajinské policajné riaditeľstvo v súčinnosti so Spolkovým kriminálnym úradom vo Viedni. Takýto tragický prípad, kedy zahynulo také veľké množstvo migrantov, sa v Rakúsku nestal, aspoň ja taký prípad neevidujem," dodala hovorkyňa.

Auto zaregistroval Rumun v Maďarsku

Nákladné auto zaregistroval občan Rumunska v maďarskom Kecskeméte. Napísal to spravodajský server Hvg.hu s odvolaním sa na údaje maďarskej polície. 

Táto skutočnosť potvrdzuje úvahy, že na rakúskej diaľnici A4 pri Parndorfe našli obete organizovaného prevádzačstva, povedal v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár. Ako dodal, rakúske orgány sa už v tejto záležitosti spojili s maďarskými partnermi. Vozidlo podľa polície mohli kúpiť od slovenskej firmy.

Krajinský policajný riaditeľ podľa ORF uviedol, že počet mŕtvych zatiaľ nie je možné spresniť, polícia tiež nepotvrdila informáciu, podľa ktorej auto na mieste stálo od stredy. Rakúske orgány v súvislosti s prípadom zriadili krízový štáb a vyhlásili rozsiahle pátranie po vodičovi a prevádzačoch, ktorí sú za hromadné úmrtie zodpovední. V mieste nálezu diaľničná správa obmedzila premávku uzavretím jedného jazdného pruhu.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v súvislosti s prípadom zvolala tlačovú konferenciu v blízkom meste Eisenstadt, pričom hovorila o "čiernom dni" pre svoju krajinu, ktorý "zasiahol všetkých".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...