Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2015 01:52 | Správy | Domáce správy

Hrad Devín hostil umelcov: Vzdali Poctu slobode!

Hrad Devín bol v sobotu večer miestom koncertu Tribute to Freedom – Pocta slobode.

Ako samotný názov napovedá, už po siedmy raz vzdali známi umelci poctu pádu Železnej opony. Na koncerte vystúpila aj trojica významných umelcov československej a slovenskej kultúrnej scény – Jiří Suchý, Milan Lasica a Stanislav Štepka. Spolu s nimi sa na pódiu predstavili skupiny Jednofázové kvasenie a Vidiek. Koncert sa tento rok uskutočnil 21. augusta - v ten deň pred 47 rokmi obsadili Československo spojenecké vojská Varšavskej zmluvy a na 21 rokov potlačili začínajúcu demokraciu v spoločnom štáte Čechov a Slovákov.


Stanislav Štepka a jeho Radošinské naivné divadlo uviedlo časť z najslávnejšieho predstavenia, ktorým je Jááánošííík. Radošinci sú na scéne od decembra 1963 a patria medzi najúspešnejšie divadelné súbory na Slovensku. "Všetci ľudia si pamätajú len na to najsmutnejšie, prežívali to smutne, tragicky, priznám sa, že mi vyleteli slzy, keď som to z rádia začul, bola to neuveriteľná správa, či je to vôbec možné. Bolo to možné," zaspomínal na august 1968 Stanislav Štepka.

Otvoriť galériu

Milan Lasica patrí medzi popredných slovenských umelcov, úspechy zbiera ako divadelný a filmový herec, spevák aj režisér. Na Devíne zaspieval niekoľko piesní v sprievode klaviristu Juraja Haška. Divákov najviac oslovila skladba Do batôžka, ku ktorej Milan Lasica napísal text. "Vtedy sme boli v Divadle na Korze a cez prázdniny som sa strašne tešil, kedy už začne sezóna, nemohol som sa dočkať. Desať dní pred začiatkom sezóny prišli Rusi a odvtedy som sa už veľmi dlho netešil," povedal k augustu 1968 Milan Lasica.

Otvoriť galériu

 

Hosťom z Prahy bol Jiří Suchý s orchestrom Divadla Semafor. Suchý je jednou z popredných osobností českej hudobnej a divadelnej scény, jeho celoživotná dráha je spojená s hudobným Divadlom Semafor. "Na ten dátum (21. augusta 1968) si pamätám zvláštnym spôsobom, lebo som nebol v republike. Bol som v Juhoslávii a tam sme sa ráno dozvedeli, čo sa u nás stalo. Veci sa dali do pohybu, nevedel som, či sa vôbec môžem vrátiť, tak som ostal v emigrácii tri týždne. Ale nevydržal som to a vrátil som sa. Zo začiatku to vyzeralo, že je všetko v poriadku, postupne začali ťažkosti a problémy, prišli zákazy. Užil sme si toho, ale prežili sme to a to je dobre," zaspomínal na august 1968 Jiří Suchý. 

Otvoriť galériu

Prvý koncert Pocta slobode sa uskutočnil v auguste 2009 pri príležitosti 20. výročia pádu Železnej opony. Hviezdami predchádzajúcich ročníkov boli popri slovenských a českých umelcoch aj Jon Anderson, spevák známej artrockovej skupiny Yes, Sinead O'Connor, Eric Burdon & The Animals či Electric Light Orchestra.



Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo