Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prehovorili známi a príbuzní obetí z osudnej zrážky lietadiel: Pilot Robert navždy opustil svojho synčeka (3)

Desiatky špičkových parašutistov sa pokúšali prelomiť slovenský rekord v zoskoku Big Way. Svoj sen si však nesplnili. 

Počas stúpania lietadiel do potrebnej výšky došlo k ich zrážke, ktorá sa skončila obrovskou tragédiou. Vzala život štyrom skúseným pilotom a trom parašutistom. S ich stratou sa ich najbližší nedokážu vyrovnať. Tí, ktorí mali možnosť, z lietadla vyskakovali, aby si zachránili život. Na palube lietadla bol aj Róbert Slosiar († 46), po ktorom zostal 3-ročný synček aj s manželkou. Ako sa tragická nehoda odohrala, prezradil známy Martina Kužmu, ktorý obrovské nešťastie prežil  len s ľahkými odreninami.

Róbert, ktorý zahynul v kokpite jedného z lietadiel, bol skúseným pilotom a vedúcim výcvikov v leteckej škole Aeroklub Dubnica nad Váhom. Jeho brat Patrik pracuje ako hospodár v aeroklube. Nikto si ani v najhoršom sne nepredstavoval, že práve lietadlo sa stane ich rodine osudným.

Otvoriť galériu

Stratu svojho brata prežíva Patrik veľmi ťažko, robili spolu totiž všetko. Tragickú správu o jeho smrti musel nahlásiť aj Róbertovej milovanej manželke, s ktorou má 3-ročného synčeka. Tá sa na mieste zrútila a nevedela prestať plakať. Róbert bude v ich očiach navždy hrdinom. „Piloti zachránili 90 percent ľudí. Zrútili sa do hôr, spravili to najlepšie, ako mohli. Padáky nemali, v takýchto lietadlách si to nevyžaduje ani legislatíva,“ povedal Patrik.

 

Bez šance na prežitie

Priebeh obrovskej tragédie opísal Novému Času známy Martina Kužmu, ktorý z lietadla včas vyskočil a zachránil si tak život. „Všetci povyskakovali okrem dvoch parašutistov. Marián Mindek († 44) mal zrejme závadu na hlavnom padáku, ktorý odhodil. Kvôli malej výške nad terénom už však nestihol otvoriť záložný padák,“ povedal. Počas zrážky boli parašutisti vo výške zhruba 1 400 metrov. Keďže sa však nachádzali nad kopcami, výšku nad terénom odhaduje Martinov známy na 1 100 metrov.

 „Viem, že keď stúpali, zrazu prudko poklesli. Asi vleteli do silnejšej turbulencie,“ myslí si. Celý problém mal spočívať v tom, že lietadlá boli príliš blízko pri sebe. „V tej chvíli došlo k zrážke. Nebola zrejme dodržaná bezpečná vzdialenosť medzi strojmi,“ povedal. Parašutistov podľa neho zachránilo to, že mali padáky na chrbtoch. Po zrážke začali okamžite vyskakovať. „Piloti nemali veľkú šancu. Ich kabína je príliš tesná a úzka a čas na záchranu prikrátky. Treba brať do úvahy aj silnú odstredivú silu, ktorá v takejto chvíli silno nadhadzuje celý stroj. Som najšťastnejší na svete, že Martin prežil,“ priznal sa dojatý známy.

Otvoriť galériu

Na druhej strane však prišiel o dobrých kamarátov. „Nešlo pritom o žiadnych rekreačných parašutistov. Boli to ľudia, ktorí aktívne skáču a medzi nimi aj niekoľko profesionálov,“ zamyslel sa. Podľa neho sa väčšina dokázala zachrániť preto, že sa to stalo pomerne vysoko, no hlavne aj vďaka tomu, že im prialo šťastie.

Parašutista začínal ako policajt

Kolegovia Mariána Mindeka († 44) sú z jeho smrti zdrvení. O tragédii hovoria len ťažko a so slzami v očiach. Marián začínal ako mestský policajt vo Vrútkach a pred piatimi rokmi nastúpil do Martina. Bol to skvelý kolega a človek, ktorý každému pomohol. Na starosti mal zbrane a strelecký výcvik. Jeho najväčšou láskou bol parašutizmus.

„O zoskoku sme hovorili už niekoľko predchádzajúcich dní. Veľmi sa na to tešil,“ zaspomínal kolega, ktorý nechce byť menovaný. Bol taký náruživý parašutista, že touto vášňou nakazil aj kolegov. „Zlanáril nás na tandemový zoskok, ktorý sme mali mať tuto u nás v Martine,“ povedal kolega. Žil s manželkou a so synom na martinskom sídlisku. Jeho syn, menovec, bol vojak a rovnako vášnivý parašutista.

Smúti aj víťaz Stanley Cupu Marián Hossa

Otvoriť galériu
Smúti aj víťaz Stanley Cupu Marián Hossa
Zdroj: fb, gonzo, anc, tandemovyzoskok.sk
„Dúfal som, že sa dnes budeme spoločne tešiť iba zo Stanleyho pohára. Žiaľ, pri Trenčíne sa stala tragédia, pri ktorej pri zrážke lietadiel zahynuli parašutisti aj piloti. Chcel by som týmto vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým, ktorých sa toto nešťastie najviac týka,“ povedal Marián Hossa v úvode tlačovej konferencie venovanej príchodu Stanley Cupu na Slovensko. Organizátori akcie zvažovali viaceré alternatívy, ako vyjadriť sústrasť, a napokon sa rozhodli pre túto formu osobného odkazu priamo od víťaza Stanleyho pohára.

Lietadlá patrili firme Cyrila Fogaša

Otvoriť galériu
Cyril Fogaš
Zdroj: fb, gonzo, anc, tandemovyzoskok.sk
Podľa informácií Nového Času obe havarované lietadlá vlastnila firma Cyrila Fogaša „Nepatrili mne, ale našej firme.Nechcem sa k tomu viac vyjadrovať, teraz riešime iné veci,“ povedal Fogaš rozochveným hlasom. Jedno z lietadiel mal pôvodne pilotovať jeho syn Lukáš. Ráno však z  toho nemal dobrý pocit, a tak na letisko nešiel. Nadšenec lietania Cyril Fogaš je mediálne známy tým, že kúpil pozemky vedľa Tatralandie, kde chce postaviť heliport a  cvičiť letcov. Proti hluku helikoptéry už roky bojujú obyvatelia Liptovského Trnovca a Liptovskej Ondrášovej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!