Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2015 17:00 | Šport | Hokej
FotoVideo

Vytrvalosť týchto bojovníkov nepozná hraníc: Toto si bude história ešte dlho pamätať!

Napriek nepriazni osudu sa nikdy nevzdali a bojovali do úplného konca...

Už pred začiatkom sezóny 2014-15 to vyzeralo s tímom zámorskej NHL Ottawa Senators zle. Vedenie muselo v lete vymeniť dlhoročnú hviezdu a kapitána Jasona Spezzu, ktorý už ďalej nemal záujem pôsobiť v hlavnom meste Kanady. Novým kapitánom Senátorov sa stal mladý švédsky obranca Erik Karlsson. Pod jeho vedením zažila táto organizácia sezónu ako z rozprávky.


Jej začiatok nebol vôbec oslnivý. Brankári podávali nevyrovnané výkony, ofenzíva sa až príliš často spoliehala iba na výkony obrancu Karlssona a špekulovalo sa aj o údajnom spore medzi hráčmi a trénerom Paulom MacLeanom. Ako prvý za nevýrazné výkony tímu zaplatil práve MacLean, ktorý na začiatku decembra prišiel o prácu. Senators sa v tom čase nachádzali na desiatej priečke Východnej konferencie.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Pod vedením nového kouča Davea Camerona to s Ottawou začalo vyzerať ešte horšie. Na konci januára okupovali „Sens“ až 12. miesto a na play off už nepomýšľali ani tí najskalnejší fanúšikovia. Ako by aj mohli, musel by sa stať zázrak...

Otvoriť galériu

A že sa veru aj stal! Šťastie v nešťastí postihlo odhodlaných bojovníkov, keď sa vo februári zranili obaja gólmani Craig Anderson a Robin Lehner, ktorí sa dovtedy v bráne pravidelne striedali. Na ich miesto povolali nevýrazného brankára z AHL Andrew Hammonda. Ten sa následne stal spasiteľom!

Otvoriť galériu

Dvadsaťsedemročný Hammond sa zapísal do histórie NHL zlatými písmenami, keď sa mu podarilo zaznamenať neuveriteľný rekord 20-1-2 s úspešnosťou zákrokov 94,1% a priemerom inkasovaných gólov 1,79. V Ottawe sa po jeho príchode strhla doslova hystéria.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Muž s prezývkou „Hamburglar“ pobláznil celú ligu. Ottawa sa najmä vďaka jeho výkonom mohla nakoniec radovať z postupu do play off na úkor „všemocného“ Bostonu. Nikto tomu poriadne nedokázal uveriť... 

K historickému zázraku však dopomohli aj iní hrdinovia. Nováčik v útoku Mark Stone prežil taktiež čarovnú druhú polovicu sezóny. V prvých 34 zápasoch zaznamenal iba 8 gólov a celkovo 17 bodov. Vo zvyšných 46 zápasoch však nastrieľal 18 gólov a pripísal si 47 bodov.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Stal sa z neho doslova malý zlodej, ktorý súperom neustále kradol puky, čo samozrejme častokrát vyústilo do gólovej situácie. Stone patril v tomto čase k jedným z najproduktívnejších útočníkov NHL. 

Srdcom a dušou tohto tímu bol však neustále ofenzívny motor značky Erik Karlsson, ktorý si za svoje výkony v základnej časti vyslúžil dokonca trofej pre najlepšieho obrancu NHL.

Otvoriť galériu

Pod vedením švédskeho kúzelníka dokázala Ottawa zdolať na ceste za snom tých najsilnejších súperov. Asi všetko najlepšie vystihuje jeden z posledných zápasov, v ktorom si Senátori zmerali sily s Tučniakmi z Pittsburghu.

Tréner Dave Cameron na tlačovej konferencii pred samotným stretnutím vyhlásil legendárnu vetu: „Volám sa Dave Cameron, som kouč a potrebujem dva body.“ 

Otvoriť galériu

Penguins sa v nervydrásajúcom zápase ujali vedenia už v 10. Sekunde a po prvej tretine vyhrávali 3:0. Všetko nasvedčovalo tomu, že spanilá jazda Ottawy nebude mať šťastný koniec. Senátorom sa však do konca podarilo vyrovnať na 3:3 a v následnom predĺžení zaúradoval Mark Stone, ktorý v spolupráci s Karlssonom zariadil ďalší neuveriteľný obrat. 


V play off už ale kúzlo Andrewa Hammonda prestalo účinkovať. Ottawa podľahla v šiestich zápasoch rivalovi z Montrealu. Zo skúseností, ktoré nabrali títo hráči v základnej časti budú ale čerpať do konca kariéry. Podobný zázrak sa stáva len raz za sto rokov. Teraz však pred Senátormi stojí ďalšia ťažká úloha – dokázať, že na to majú aj v novej sezóne, ktorá prinesie nové výzvy.

Otvoriť galériu

 

 
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné