Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2015 12:02 | Správy | Politika

Politický cirkus 196 dní pred voľbami sa začal naplno: Matovič obvinil Fica a Ficovú

Tak toto je už viac ako cirkus! O poriadny rozruch na politickej scéne sa postaral šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič (42). 

Toho sa zrejme dotklo, že v jeho rodinnej firme bola policajná razia a polícia začala trestné stíhanie za neplatenie dane na základe anonymu. Po 48 hodinách si pripravil prinajmenšom zvláštny spôsob odplaty - obvinil premiéra Roberta Fica (50), že spolu s manželkou Svetlanou (50) má v daňovom raji v Belize schránkovú firmu a účty s neuveriteľnými 675 miliónmi dolárov. Čo na to premiér a odborníci?

Šokujúci status

Matovič včera ráno všetkých šokoval statusom na sociálnej sieti. „Pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional. Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674 546 004,42 amerického dolára,“ napísal šéf Obyčajných ľudí. Následne nato zvolal tlačovku, kde povedal, že ho na to upozornil anonym dvoma listami, kde boli priložené aj rôzne dokumenty od kópií zmlúv a faktúr.

Otvoriť galériu

Dôkazy nepredložil

Podľa Matoviča majú súvisieť s tunelovaním výberových konaní. Podľa jeho slov zapletený do toho má byť ešte niekto z exekutívy Smeru. „Napriek tomu, že neviem, či sú všetky tieto informácie pravdivé, zverejnil som ich. To preto, aby si pán premiér užil pocit, ak sa o ňom šíri niečo, čo pravdou byť nemusí, ale môže. Ja som však na to férovo upozornil na rozdiel od Ficových ľudí v polícii a na prokuratúre, ktorí bohorovne verejne tvrdia, že regionPRESS podvádzal v účtovníctve - a to bez akéhokoľvek preverenia si na základe anonymného udania,“ tvrdí poslanec.

 

Svetlanu nepustil k slovu

Situácia premiéra nenechala chladným. Pred novinármi vystúpil spoločne s manželkou, ktorú naposledy ukázal vlani počas prezidentských volieb. K slovu ju však nepustil. Vyhlásil, že na Generálnej prokuratúre podajú trestné oznámenie. „Igor Matovič spáchal trestný čin krivého obvinenia. To, čo predviedol, ide mimo akýchkoľvek hraníc,“ povedal premiér. Matovič sľúbil, že materiály zverejní začiatkom septembra. „Očakával by som od pána Matoviča, že ak nebude schopný predložiť ani len jedno promile z toho, čo povedal, že bude zvažovať svoje ďalšie pôsobenie na slovenskej politickej scéne, pretože tak sa politika robiť nedá,“ dodal Fico.

Baránek: Je to amatérske

Otvoriť galériu

Politický analytik Ján Baránek nad vystúpením krúti hlavou. „Je to amatérske. Mal počkať na dôkazy, a ak si nie je istý, že dôkazy bude mať, mal byť ticho,“ myslí si Baránek. Ak dôkazy nepredloží, poškodí sebe a aj koalícii so stranou NOVA. „Ak chcel niečo vrátiť Ficovi, že mu prišla do firmy kontrola, mal zvoliť inú formu. „Okrem toho premiéra obviňuje z toho, že kontrola prišla na základe jeho pokynu. Máme tu síce istú autokraciu, ale premiér by sa v tom asi osobne neangažoval,“ dodal Baránek.

Protokolista: Nemusela povedať nič

Otvoriť galériu

Dlhoročný protokolista a nekompromisný kritik Jaromír Antal povedal, že vystúpenie politika bez možnosti kladenia otázok zo strany novinárov je bežné po celom svete, rovnako aj prítomnosť jeho manželky. „Pani Ficová premiéra podporila. Nemusela povedať ani slovo. Nie je politička. Je to rovnaké ako u Obamovcov. Keď Obama reční na nejakom podujatí, jeho manželka a deti sa iba usmievajú, ale podporujú ho,“ povedal Antal.

Otvoriť galériu

Koziak: Nepodložených útokov bude pribúdať

„V každom prípade uhorková sezóna sa skončila. V politike sa dajú očakávať útoky a nepodložené obvinenia. Matovič rozohral veľmi veľkú hru. Ukáže sa, či to ustojí. Ak nepredloží žiadne dôkazy, môže vyzerať ako hlupák,“ povedal politológ Tomáš Koziak.

Čo prežívala Ficová?

Otvoriť galériu

(hodnotí odborníčka na neverbálnu komunikáciu Daniela Paculíková z vesti.sk)

  • Po vypočutí obvinenia sa dostala do stavu totálnej absencie rovnováhy, čo sa prejavilo zónou pod očami.
  • Jej pohyb očí počas prejavu manžela vypovedal o spomienkach, či už na obraz (to, čo videla), na zvuk (to, čo počula).
  • Zhovárala sa sama so sebou a duchom bola viac neprítomná.
  • Voľba správneho pohľadu dodáva dôveryhodnosť, všetko bolo pre ňu maximálne frustrujúce a ani sa nesnažila nadviazať či udržať očný kontakt s publikom.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz