Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2015 00:05 | Správy | Domáce správy

Horúčavy majú katastrofálny dosah: Farmári musia porážať dobytok, zemiaky sú zlé!

Vysušená pôda, prach, prázdne korytá potokov, spálená tráva... 

Po rekordnej vlne horúčav je slovenská krajina vyprahnutá. Sucho trápi nielen ľudí, ale aj rastliny a zvieratá. Odborníci priznávajú, že situácia je naozaj veľmi vážna.

Horúčavy, ktoré vládnu toto leto nielen Slovensku, ale aj veľkej časti Európy, majú na naše životné prostredie ničivý vplyv. Stačí sa vydať do prírody, do našich lesov či k riekam, a negatívne zmeny sú očividné. Ako priznáva zoológ Miroslav Saniga, vysoké teploty si berú medzi zástupcami živočíšnej ríše svoju daň. „Taký medveď v tmavej kožušine či krkavec s čiernym perím majú v týchto dňoch život veľmi ťažký. Cez deň zver takmer nevidieť, v noci však masovo mieri k vodným plochám a tokom, kde sa konajú doslova kúpele lesných obyvateľov,“ opisuje svoje skúsenosti Saniga. Problém však je, že na slovenských nížinách - pri Bratislave, Nitre, Košiciach či na juh od Zvolena - už vody často ani niet.

Otvoriť galériu

Zvieratá melú z posledného, za vodou migrujú z hôr do dolín, často putujú 50 aj 100 kilometrov. Strácajú plachosť, nie je zriedkavé, keď sa vysilené srny dostanú k ľudským obydliam. Často môžno pozorovať aj vtáky s doširoka otvoreným zobákom, ktoré sa takýmto spôsobom ochladzujú. „Pri vode môžete v týchto dňoch pozorovať desiatky čížikov či sýkoriek alebo kúpajúce sa dravce. No nie všetky zvieratá nájdu vodu a poradia si s nebezpečnými podmienkami. Aj v mojej záhrade som našiel zdochnuté vtáčiky, v lese zase mŕtvu srnu i jelenicu, ktoré uhynuli dehydrované a vyčerpané,“ dodáva smutne Saniga.

 

Trpia aj ryby

Extrémne horúčavy pocítili aj obyvatelia našich vôd. Stav vody na juhozápadnom Slovensku ovplyvňuje do veľkej miery veľrieka Dunaj, už aj tu však zaznamenali zmeny. „Ryby sa sťahujú do chladnejších oblastí, napr. voda v zdrži v dunajskom vodnom diele je čoraz teplejšia, obsahuje stále menej kyslíka, a tak ryby tiahnu proti prúdu. Smerujú do chladnejšej vody, bližšie k centru Bratislavy,“ prezrádza bratislavský ichtyológ Emanuel Seemann zo Slovenského rybárskeho zväzu.

Zvlášť ohrozené sú rybníky či vodné nádrže, kam z pohorí už z vyschnutých prítokov nedoteká žiadna voda. Zooplanktón a fytoplanktón uhynú, začnú hniť, a tak odoberajú z vody kyslík. Následne kapú aj ryby. Horúčavy takto zabíjali napríklad v potoku Teplička v Trenčíne.

Otvoriť galériu

Extrémne teploty citlivo vníma aj hmyz. Medzi včelármi vládnu obavy a zúfalstvo. „V pôde i vo vzduchu je nedostatok vlahy, rastlinné tkanivo je čoraz suchšie, preto je málo nektáru. Ten má navyše príliš veľkú hustotu. Včely zotrvajú v kvete nanajvýš dve sek­undy, a tak nektár nenosia,“ vysvetľuje Rudolf Moravčík zo včelárskeho skanzenu v Kráľovej pri Senci.

Včely navyše potrebujú vo vnútri úľa určitú teplotu, ideálne 36 stupňov Celzia. „Tá je však teraz vyššia, včely sa zdržiavajú na stenách úľa a ich plodová činnosť je obmedzená. Potomstva tak máme menej. Včielky neraz úľ opustia, sú v strese a nedokážu si chrániť svoju matku kráľovnú, ktorú neraz zabijú včely z iných úľov. A to je pre celé včelstvo katastrofa,“ tvrdí Moravčík. Čiže treba rátať s tým, že medu bude tento rok menej.

Menšie plody

Na poplach bijú aj botanici, pri prechádzke rozpálenou prírodou musí byť každému jasné prečo. „Voda má dôležitú úlohu vo všetkých fyziologických procesoch rastlín. Už pri jej krátkom deficite dochádza k spomaleniu rastu, pri dlhodobejšom suchu sa rast môže zastaviť. S vysychaním pôdy sa poškodzujú jemné koreňové vlásky zodpovedné za príjem vody,“ upozorňuje botanička Eva Zahradníková. Pri extrémnom suchu začínajú vysychať a opadávať aj listy - stromy sa tak chránia pred vyšším vyparovaním. Navyše kvitnutie a zakladanie plodov sa môže buď urýchliť, alebo oddialiť v závislosti od životnej stratégie rastliny. „Trvalky spravidla sústreďujú energiu na prečkanie nepriaznivého obdobia a môžu kvitnúť neskôr či vôbec a mať menšie plody. Teplo spôsobuje tiež skoršie plodenie niektorých rastlín, kvalita plodov sa suchom znižuje,“ odhaľuje prírodné zákonitosti Zahradníková.

Otvoriť galériu

Obrovské škody

Je prirodzené, že extrémne klimatické pomery zasiahli aj poľnohospodárstvo. V niektorých regiónoch Slovenska, predovšetkým na severe, sa vysoké teploty podpísali na úrode pozitívne. V týchto chladnejších častiach sa darí predovšetkým obilninám. „Avšak inde, napríklad na juhozápade, máme veľké problémy. Kukurica či zemiaky skoršie dozrievajú a majú nižšiu kvalitu,“ priznáva šéf zväzu poľnohospodárov Milan Mišánik.

Veľmi problematické je aj pasenie oviec či dobytka na otvorených priestranstvách, keďže nemajú prístup k vode. Potrava je vyschnutá a nekvalitná, hospodári musia pasienky zásobovať krmivom i vodou. Dojnice často museli premiestniť z pasienkov do maštalí. Niektoré družstvá budú dokonca musieť pristúpiť k znižovaniu stavov, teda k zabitiu zvierat. No a je prirodzené, že aj hospodárske zvieratá reagujú na nepríjemné teploty podráždene a netypicky. „Práve nedávno sme mali prípad, že nám jalovice ušli z paše do lesa,“ hovorí Mišánik.

Varovné čísla

A ako vnímajú sucho a nízky stav vôd tí najpovolanejší, teda hydrológovia a klimatológovia? „Po meteorologickom suchu, ktoré sa prejavuje dlhodobým nedostatkom zrážok, vysokými teplotami vzduchu, vysúšajúcim počasím a ďalšími sucho podporujúcimi meteorologickými ukazovateľmi, nastúpilo aj hydrologické sucho.  Súčasná hydrologická situácia je nepriaznivá na väčšine riek Slovenska,“ hovorí hydrologička SHMÚ Zuzana Danáčová.

Otvoriť galériu

Na Dunaji v Bratislave predstavuje prietok iba 62 % dlhodobého priemeru. Niekde prietoky klesli až pod 30 % dlhodobých júlových priemerov, napr. na Belej v Podbanskom, vo Varínke v Stráži, v Rajčianke, v Poluvsí či na Topli v Hanušovciach. Na rozdiel od denných teplôt však v prípade prietokov nie sú zatiaľ zaznamenané  historické minimá a nemalo by to tak byť ani na konci tohto týždňa.

Najväčší nedostatok zrážok je v oblasti juhozápadného Slovenska. Na niektorých miestach, napr. v Podhájskej či v Kráľovej pri Senci, napršalo za dva mesiace len 25 až 30 mm zrážok. „Prvotnou príčinou vzniku sucha je deficit zrážok, no na jeho vývoji sa podieľa aj teplota vzduchu. Podľa hodnotenia pôdneho sucha na niektorých miestach na nížinách Slovenska je v súčasnosti situácia porovnateľná s najsuchšími rokmi z obdobia od roku 1961,“ dodáva klimatológ SHMÚ Pavel Šťastný. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta