Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2015 09:59 | Správy | Politika

Megainvestícia Jaguar Land Rover: Fico musí vyplatiť aj politického nepriateľa!

Dohoda bude do mesiaca, tvrdí primátor Nitry Juraj Dvonč. Práve neďaleko Nitry vyrastú haly novej automobilky Jaguar Land Rover (JLR). 

Vláda však potrebuje túto pôdu vlastniť! Rokovať musí aj s bývalým politickým nepriateľom, bývalým regionálnym šéfom SDKÚ-DS Ondrejom Ščurkom, známym z kauzy prenájom košického daňového úradu počas vlády Ivety Radičovej. On i ďalší majitelia pôdy teda dobre zarobia. A štát bude platiť nielen raz. Je isté, že automobilka dostane mimoriadnu štátnu dotáciu. Akú finančnú podporu premiér Fico majiteľom sľúbil, zostáva nateraz neisté. 

Spoločnosť Nitra Invest, ktorú premiér Robert Fico toľkokrát kritizoval v kauze prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, bude teraz spolupracovať s vládou. Podnikateľ Ondrej Ščurka, bývalý člen SDKÚ-DS, vlastní totiž časť pozemkov pod budúcu megainvestíciu. Ten podľa aktuality.sk ani nevie, koľko pôdy vlastní, veľkú časť majú vraj aj súkromní majitelia. Podľa informácií aktuality.sk by malo ísť až o 20 hektárov. „Štát ponúkol vlastníkom rozumnú cenu, takže predpokladám, že všetci budú spokojní, aj súkromní majitelia. Presnú sumu však neviem,“ povedal Ščurko pre aktuality.sk. V kauze daňového úradu si stojí za svojím, predaju pôdy sa nebráni.

V Nitre nové byty i školy

Slovensko je po ohlásení megainvestície v pozornosti investorov, analytikov i ekonómov. Zhodujú sa v tom, že britskej automobilke JLR máme čo ponúknuť. „Komici Poliaci prišli s tým, že Slovensko ponúklo vysokú štátnu pomoc . To je ale blbosť,“ myslí si český ekonóm Miroslav Moteljek. „O investícii nerozhodla štátna podpora, ale výhody Slovenska,“ dodal. Dôležitá je aj poloha. Primátor Nitry Juraj Dvonč bol súčasťou rokovaní slovenskej vlády s investorom. „Považujem to za mimoriadny úspech Slovenska, tam patrí i Nitra,“ odpovedal stručne. Očakáva investície predovšetkým v školstve a vo výstavbe bytov.

 

Budeme svetová rarita

Analytik Martin Vlachynský z INESS:

- Slovensko dosiahne istý extrém, na hlavu bude vyrábať dvakrát toľko áut ako Česká republika, ktorá je za nami vo výrobe áut na hlavu. Budeme svetová rarita. To, že sme takouto automobilovou veľmocou, však nedosiahol sám, ale svojou politikou tomu pomohli štyri predchádzajúce vlády. Problémom je, že automobilky vyžadujú strednú a vyššiu kvalifikáciu zamestnancov. Už dnes tie existujúce nedokážu napĺňať svoje kapacity. Príchod ďalšieho hráča na západnom Slovensku môže vyvolať väčšie súperenie na trhu.

Čo nás zvýhodnilo pred Poľskom

Otvoriť galériu

Miroslav Motejlek (49), český ekonóm

Čo rozhodlo v prospech Slovenska?

- Poľsko sa cítilo už ako víťaz. Oponuje tým, že Slováci ponúkli vysokú štátnu pomoc, ktorú ono už nebolo ochotné dorovnať. Zhrňme si fakty. Keď porovnáme priemernú hodinovú mzdu, v poľskom priemysle je 8,50 eura a na Slovensku 10 eur. Stále je to len polovica mzdových nákladov v Británii a v prospech Slovenska hovorí, že má euro, čo eliminuje riziká. Firma JLR tak nebude závislá len od Veľkej Británie, kde už vlani museli zvyšovať platy a hrozili štrajky.

Kvalifikovaná pracovná sila, dodávateľská sieť, čo sú naše ďalšie výhody?

- JLR odmietol iné lokality, z dôvodu silnej dodávateľskej siete, dopravnej infraštruktúry a robustnej logistiky. V roku 2014 vyprodukovalo Slovensko 970 000 áut na 220 km dlhej osi Bratislava (VW) – Trnava (PSA) – Žilina (KIA). Na rozdiel od malých plechových lacných poľských áut má rozvinutý luxusný automobilový biznis. Výhodou je kvalifikovaná sila. S týmto DNA je ťažké Slovensku konkurovať.

Nie je problém, keď sa ekonomika Slovenska orientuje na jeden typ priemyslu?

- Jeden to síce je, ale slovenský automobilový priemysel na seba viaže stovky firiem a desaťtisíce ľudí. Nielen na Slovensku, ale i v Nemecku, Rakúsku, Česku, Poľsku i Maďarsku. Problém by bol, keby išlo o výrobu rovnakých áut, ale Slováci vyrábajú rôzne autá pre rôzne trhy. Riziko sa diverzifikuje.

Dalo by sa špekulovať o výške pomoci zo strany štátu?

- Špekulácie sú zbytočné. Pravidlá pre podporu investícií zo strany EÚ sú dané. O tejto investícii nerozhodla štátna podpora, ale výhody Slovenska.
Miroslav Motejlek (49), český ekonómČo nás zvýhodnilo pred Poľskom

Zamestnali by ste sa?

Vladimír Vinkler (60), Bojná: 

Otvoriť galériu

- Stabilnejšiu robotu si hľadám dlho. Mám ukončenú strojnú priemyslovku. Keby bola možnosť pracovať v Land Roveri, aj by somdochádzal. Plat by som chcel 700 €.

Jozef Petrík (33), Nitra:

Otvoriť galériu

- Na úrade práce som dlho. Mám učňovku s maturitou v odbore tesár, no rekvalifikoval by som sa. S platom okolo 600 € by som bol spokojný.

Ondrej Šcurka

Otvoriť galériu

- jeho firma Nitra Invest vlastní 20 hektárov 
- pozemky kúpila za 2,66 eura/m2
- vláda cez MH Invest nakupuje za 15,11eura/m
- po odpočítaní nákladov môže získať: 2,5 milióna eur

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí