Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2015 15:11 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavské vianočné trhy by mali byť lepšie a trvať dlhšie: Chcú sa priblížiť tým vo Viedni!

Vianočné trhy v Bratislave sa chcú priblížiť Viedni a svojim návštevníkom priniesť po spoločenskej, kultúrnej, ale aj gastronomickej stránke väčší zážitok ako doteraz.

Svoje predstavy o tohtoročných vianočných trhoch vo štvrtok v tomto duchu predstavili zástupcovia hlavného mesta. Ako uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, nový koncept trhov reaguje na doterajšiu kritiku, ktorá upozorňovala na komerčnosť, nejednotnosť, ale aj určitú fádnosť vianočných trhov. "Chceme preto, aby na vianočných trhoch zavládla kvalita, systém a poriadok," uviedol Nesrovnal.

Tohtoročné vianočné trhy budú dlhšie a rozšíria sa plochou i počtom stánkov. Tie sa budú nachádzať nielen na Hlavnom a Františkánskom, ale aj na Primaciálnom námestí. Kým na Hlavnom a Primaciálnom námestí potrvajú od 20. novembra do 22. decembra, na Františkánskom námestí sa skončia až 2. januára 2016.
Na všetkých troch námestiach bude celkovo 108 stánkov, v 30 z nich sa budú ponúkať jedlá a nápoje. Až 68 stánkov bude úplne nových.

"Stánky budú mať jednotný vizuál, ktorý tak bude prepájať trhy na všetkých troch námestiach," uviedol primátor Nesrovnal. Jednotný koncept sa bude týkať nielen samotnej konštrukcie stánku, ale tiež vizuálu jeho informačných tabuliek, ponuky i cenníka.

Otvoriť galériu

 

Ponúkaný sortiment by mal byť podľa predstaviteľov mesta pestrejší a kvalitnejší ako doteraz. "Preto pri výberovom konaní na prenájom stánkov už nebude rozhodujúcou najvyššia ponúkaná cenu za prenájom, ale aj samotná ponuka, kvalita a pôvod sortimentu," uviedol Nesrovnal. Každý stánok, ktorý bude ponúkať jedlá a nápoje, bude musieť mať garanta, človeka pôsobiaceho v oblasti gastronómie. "Trhovníci budú musieť takisto podpísať Kódex trhovníka, ktorým sa zaviažu ku kvalite, poctivosti a otvorenosti voči Bratislavčanom a tieto záväzky budú mať vyvesené na svojom stánku," informoval primátor.

V prípade cien za prenájom mesto stanovilo cenovú mapu, pričom pre každé námestie bude platiť výška minimálneho nájmu. Tá bola stanovená pre jednotlivé typy stánkov a sortimentu, ktorý budú ponúkať. Ako spresnil viceprimátor Milan Černý, v prípade stánkov ponúkajúcich vianočný sortiment sa najnižšia suma odvíja od priemeru cien za prenájom v predchádzajúcich rokoch. "Bolo to niekde na úrovni 1500 eur za celé obdobie trhov, na Františkánskom námestí sa cena zvyšuje vzhľadom k tomu, že trhy budú trvať dlhšie," spresnil Černý.

Záujemcovia o prenájom stánku sa do verejnej súťaže môžu prihlásiť do 2. októbra. Bližšie informácie možno nájsť na webe mesta. Nový koncept vianočných trhov pripravuje aj Staré Mesto. Vianočné trhy mestskej časti by sa na Hviezdoslavovom námestí mali ťahať od historickej budovy Slovenského národného divadla až po morový stĺp na Rybnom námestí, kde by po novom malo byť klzisko.

Staré Mesto chce vrátiť trhom promenádny a komunitný charakter, priniesť v rámci nich viac kultúrnych aktivít a nahradiť doterajší koncept, ktorý bol podľa staromestského úradu skôr o prehustenom zhluku stánkov prioritne ponúkajúcich varené víno, zemiakové placky a cigánsku. Do zimného podujatia chce Staré Mesto zapojiť aj veľvyslanectvá niektorých krajín, ktoré by mali mať na trhoch informačné stánky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte