Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2015 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Príbehy hereckých manželstiev v dobrom aj zlom: Otvorené spomienky a vyznania

Láska im zmenila život. Dala mu zmysel. Spoznajte príbehy životných lások známych hercov...

Karol Machata (87) a Marianna Machatová († 81): Pri manželke bol až do smrti

Otvoriť galériu

Karol Machata už roky žije pod Slavínom a posledných šesť rokov sám, keďže ovdovel. So svojou manželkou Mariannou prežil viac ako polstoročie. Spoznali sa v bratislavskom ochotníckom divadle u františkánov. „Bola odo mňa mladšia o jeden deň a jej otec bol letecký dôstojník. Jeden z prvých, ktorí lietali za prvej svetovej vojny v Taliansku so Štefánikom,“ povedal pred dvoma rokmi Machata nedeľníku. Marianna študovala na konzervatóriu klavír a tam sa za ňou pobral aj Karol. „Nechal som vysokú školu obchodnú a začal som študovať dramatický odbor na konzervatóriu. Vysoká škola múzických umení vtedy neexistovala. S Mariannou sme spolu chodili päť rokov a na Silvestra v roku 1950 sme sa zobrali. O desať mesiacov sa nám narodil syn Marián. Dostal meno po mame,“ spomínal maestro Machata.

„Keď sa dral na svet náš druhý syn, tak sme hrali hru Surovô drevo od Bukovčana a moja postava sa volala Stašek. S manželkou sme si priali dievča, a tak si asi viete predstaviť, akými gestami mi zo zákulisia dávali na­javo, že to nie je dcéra, ale syn,“ smial sa pri spomienke herec. „S mojou ženou sme prežili prekrásny život. Najskôr sme bývali na Grösslingovej ulici v meste, potom sme si kúpili starší dom so záhradou.“

 

Ani Machatovci však nemali v živote len na ružiach ustlané. Keď mal syn Stašek 45 rokov, dostal embóliu pľúc a zomrel. „Bola to pre nás strašná rana. Manželka z toho žiaľu ochorela a ja som potom z divadla odišiel,“ spomínal herec na ťažké časy. Pani Machatová sa už z toho nikdy nespamätala. Chorľavela čoraz viac, až nakoniec celkom stratila zrak. Herec sa však o svoju životnú lásku príkladne staral až do jej smrti.

Spolu: 58 rokov

Julo Satinský († 61) a Viera Satinská (60): Šťastie našli v deťoch

Otvoriť galériu

Herec, komik, dramaturg a spisovateľ Julo Satinský prežil svoj život s dvoma ženami. Jeho prvou manželkou bola prekladateľka, členka Baletu SND a tanečnica Lúčnice Oľga Lajdová († 41), s ktorou prežil 20 rokov. Aj keď deti spolu nemali, Satinský jej tragickú smrť, keď sa v roku 1985 utopila v Karibiku, znášal veľmi ťažko. Príbeh ich lásky vyšiel prednedávnom v knihe listov Listy Oľge.

Satinského druhou manželkou sa stala o 14 rokov od neho mladšia psychiatrička Vierka. Až pri nej si splnil veľký sen o deťoch - dcéra Lucia a syn Janko sa stali pre herca stredom celého vesmíru.

Hoci bol Satinský veľký komik, nie vždy s ním bola doma zábava. „Žili sme tak ako väčšina rodín. Julo mával svoje nálady, takže niekedy perlil, inokedy bol nevrlý. Raz sa usilovne zapájal do domácich prác, inokedy všetko ofrflal,“ priznala Satinská po jeho smrti.

Herec po sebe zanechal aj tajomstvo o svojej nemanželskej dcére Júlii. Keď sa to bezprostredne po Satinského smrti prevalilo, zostala v šoku nielen jeho rodina, ale aj verejnosť, ako sa to hercovi podarilo toľké roky tutlať. Pani Viera ako psychiatrička s dlhoročnou praxou sa však k tomu postavila tak, ako by to dokázal asi málokto. Júliu prijala do rodiny a ešte ju aj mrzelo, že sa nepoznali oveľa skôr. Možno keby Satinský vedel, že sa jeho manželka zachová tak, bol by svoj nemanželský prírastok priznal od začiatku.

Spolu: 17 rokov

Ivan Romančík (65) a Oľga Solárová (60): Rodinu ubránili pred alkoholom: Rodinu ubránili pred alkoholom

Otvoriť galériu

Za tri desaťročia spoločného života prežili dobré aj horšie chvíle. „Dnes už sa nezaťažujem malichernosťami ako kedysi, aj tak z nich vznikajú len rodinné hádky,“ povedal úprimne herec. „Nebohý Julo Satinský ma naučil, že sa človek nemá trápiť. Treba si vyčistiť stôl, vysvetliť si to a všetko je zas v poriadku.“

S Oľgou sa zoznámili v divadle v Martine. „Keď prišla Olinka ako herečka do divadla v Martine, bolo to krásne dievča. Chodila po šatniach a predstavovala sa. Zadíval som sa na ňu a v tom momente som bol zaľúbený. Už som ju nepustil, bojoval som a musel som ju mať. Dlho trvalo, kým som si našiel cestu k jej rodičom, pretože som bol už ženatý,“ priznal Romančík. Manželia spolu vychovali dcéru Ninu a syna Ivana.

Romančíkovci si v živote tiež všeličo preskákali najmä vtedy, keď sa Ivan čoraz častejšie pozeral na dno pohárika. „Manželka sa ma začala strániť a z veľkej lásky zrazu nebolo nič. Všetok bôľ aj hnev však tlmila v sebe, čo tiež nebolo dobré... Raz, keď sme celá rodina sedeli na sedačke, Ninka zrazu povedala, aké je to pekné, keď sme všetci spolu. Vtedy som si uvedomil, koľko rokov som prešvihol,“ spomínal herec, ktorý sa už viac ako dvadsať rokov alkoholu ani nedotkol.

Spolu: 33 rokov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory