Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2015 11:40 | Šport | Šport mix

Dopingový škandál naberá na intenzite: Podozriví sú aj slovenskí atléti! Prečo IAAF kryje vinníkov?

Sú to spravodajské hry, alebo výsledok investigatívneho pátrania? Podozrivé výsledky krvných testov mali údajne tiež slovenskí atléti.

Podľa britského denníka Daily Mail vykázalo abnormálnu hodnotu osem percent ich vzoriek v rokoch 2001 až 2012, čo je o percento viac, ako v tomto športe úspešnejšie Česko! „Sú to závažné obvinenia,“ reagoval šéf Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Škandál vypukol cez víkend, k údajným záznamom z databázy Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF) získali prístup nemecká televízna stanica ARD a britský denník Sunday Times. Podľa nich mala tretina medailistov z olympijských hier a majstrovstiev sveta v rokoch 2001 až 2012 v behoch na 800 metrov a dlhších podozrivé výsledky. Žiadny z nich o medailu neprišiel. Investigatívni novinári prešli celkom 12-tisíc krvných testov od 5 000 pretekárov z databázy medzinárodnej federácie IAAF. Podozrivé výsledky malo 146 medailistov, vrátane držiteľov 55 zlatých medailí zo stredných a dlhých tratí.

Otvoriť galériu
Korčok
Zdroj: tasr

Šéf Slovenského atletického zväzu bol zo správy prekvapený. „Počkáme si na oficiálne informácie z IAAF.Slovenskí atléti predstavujú na vrcholných podujatiach asi dve percentá všetkých zúčastnených, takže mi to nepripadá reálne,“ povedal pre Nový Čas predseda SAZ Peter Korčok.

 

V atletike každoročne spadne do dopingovej siete nejaká väčšia ryba, pretože kontroly v nej patria medzi najprísnejšie v celkom športe. „Aj my sme za to obdobie mali zopár prípadov. Vedenie atletického zväzu patrí medzi najväčších odporcov dopingu na svete. Chceme, aby náš šport bol čistý, a tým férový,“ pokračoval Korčok.

Viaceré médiá si všímajú načasovanie kauzy. O tri týždne sa totiž uskutočnia majstrovstvá sveta. „Môže to s tým súvisieť, ale do zákulisia ja nevidím. Ak sa tieto obvinenia potvrdia, sme za potrestanie vinníkov. Či sa však budú vracať medaily, neviem. Možno by bolo lepšie urobiť za týmto obdobím jednu hrubú čiaru a ísť ďalej za čistou atletikou,“ uzavrel šéf SAZ, ktorý ako chodec štartoval na troch OH.

Conte: IAAF kryje vinníkov

Otvoriť galériu
Victor Conte
Zdroj: tasr

Bývalý šéf kalifornského laboratória BALCO Victor Conte je presvedčený, že vedenie svetovej atletiky kryje vinníkov v kauze, ktorá otriasla športovým svetom. „Celá kauza má finančnú stránku veci. Výsledky testov sú zlé pre biznis. Viem o veľkom množstve pozitívnych testov, ktorých výsledky nikdy nezverejnili. Vedenie atletiky sa bojí, že príde o sponzorov a záujem verejnosti. Celé je to o peniazoch,“ povedal Conte, ktorého laboratórium zásobovalo dopingom viacerých špičkových amerických športovcov. „Verím, že vIAAFnemajú skutočný záujem riešiť celú situáciu. V Rusku sa dopuje ako vo Východnom Nemecku pred 40 rokmi,“ dodal Conte.

Podozrivé výsledky testov

Rusko 30 %

Ukrajina 28 %

Turecko 27 %

Grécko 26 %

Maroko 24 %

Bulharsko 22 %

SLOVENSKO 8 %

Prípady z údajnej databázy IAAF

MS 2001 - 16 podozrivých medailistov

MS 2003 - 14

MS 2004 - 16

MS 2005 - 21

MS 2007 - 20

OH 2008 - 19

MS 2009 - 14

MS 2011 - 16

OH 2012 - 10

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej