Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2015 12:06 | Správy | Krimi | Nehody

Zúfalá mama videla, ako sa auto s Lukáškom († 2) ponára do Ružína: Prísne slová odborníkov o tragédii!

Najhorší deň v ich živote! Otec Erik a mama Júlia bezmocne pozerali na vodnú hladinu Ružín, ktorá im navždy pochovala najmladšieho synčeka Lukáška († 2). 

Krásny chlapček práve spinkal pripútaný v detskej sedačke, keď sa auto, v ktorom sedel, spustilo z brehu priamo do hlbokej priehrady a on sa za pár minút utopil. Podľa neoficiálnych informácií jeho mama zabudla zatiahnuť ručnú brzdu. Tragédiu na vlastné oči videl Prešovčan Tomáš (26), prezradil podrobnosti, z ktorých mrazí. 

Lukáškov otec mal byť na rybách celú nedeľu. Večer za ním prišla manželka Júlia aj s malým synčekom. Ten však počas jazdy zaspal, a tak ho nechala, nech si oddýchne aj po tom, čo zaparkovala priamo na brehu Ružína. Práve to bolo jej osudové rozhodnutie, pre ktoré už Lukáško nie je na tomto svete. Auto sa spustilo z brehu kolmo rovno do vody. Z ponárajúceho vozidla sa im Lukáška, žiaľ, nepodarilo vyslobodiť, hoci sa jeho otec veľmi snažil.

Otvoriť galériu

Počul, ako žena kričí

Tragédiu mal pred očami Tomáš Szabo (26) z Prešova, ktorý na túto rybačku nikdy nezabudne. S kamarátom sa už chystal zaľahnúť v stane, keď počul obrovský krik a potom nárek. Bolo to volanie zdrvenej matky, ktorá prosila všetkých na okolí o pomoc. „Počul som, ako žena kričí: ‚Bože, pomôž, môj chlapec, moje dieťa sa topí!‘“ opisoval rybár najhoršiu vec, akú kedy zažil. „Bol to hrozný pocit, o to horší, že sa to stalo priamo pred očami rodičov. 

„Keď sa auto pohlo do vody, bolo počuť obrovský rachot a potom už len krik, nárek a bezmocné hľadenie na vodnú hladinu,“ triasol sa rybár na celom tele. Ihneď sa pri brehu zhŕkli viacerí rybári, no do hlbokej vody k autu sa otec ani oni dostať nevedeli. Priehrada je totiž hlboká už pri brehu a pre množstvo bahna nie je vo vode takmer žiadna viditeľnosť.

Otvoriť galériu
 

„Do pár minút prišli aj záchranka, potápači, hasiči a policajti. No kým sa im podarilo vytiahnuť auto spod hladiny, trvalo to dobré dve hodiny. Ešte teraz mám zimomriavky z tej hrôzy,“ takto opísal drámu Szabo, ktorý sa včera smutný pobral domov. Na Ružínskej priehrade lovil len druhýkrát, odnáša si aj pár rýb, ale dva dni po tragédii mu vôbec nebolo do reči. „Hoci záchranári dorazili rýchlo, pomôcť už dieťaťu nemohli. „Najhoršia na tom bola tá bezmocnosť všetkých okolo a, samozrejme, zdrvenej matky,“ dodal rybár.

Zodpovedná mama

Príbuzní mamy malého Lukáška si nevedia predstaviť, ako mohlo prísť k takémuto nešťastiu. Podľa nich bola vždy maximálne zodpovedná. „Lukáško bol už jej tretie dieťa. Mal dvoch starších bračekov Tomáška a Ďurka. O všetky deti sa príkladne starala. Nikto v najmenšom nepochyboval, že je skvelou matkou,“ povedala jedna z blízkych. Otec Erik aj mama Juliana sa po tragédii uzatvorili do seba a stále plačú. Rovnako je na tom aj Lukáškova prababka. „Zrútila sa a ešte neprestala plakať. Bol to jej najmladší pravnúčik, miláčik rodiny,“ tvrdí príbuzná, podľa ktorej mama Julka prežíva úplné muky.

Otvoriť galériu
Takto prišlo k tragédii.
Zdroj: laz, facebook

„Nevie si to odpustiť. Museli jej pomáhať lekári,“ povedala nám zronene. Ani blízka rodina však nevie, čo sa na brehu Ružína pred nešťastím odohralo. „Nechcú o tom vôbec hovoriť. Je to pre nich veľmi bolestivé,“ uzavrela žena. Obaja však budú musieť prehovoriť na polícii. Tí totiž prípad smrti ich synčeka vyšetrujú a začali trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. V prípade ešte nie je nikto obvinený.

V aute nemôže zostať dieťa, ktoré sa o seba nevie postarať

Otvoriť galériu

Jozef Drahovský, dopravný analytik:

- Na to, aby sa rodičia vyhli tragédiám a nezabúdali, či nenechávali svoje deti v aute, nepomôže žiaden zákon. Základom je, že musia myslieť na to, aby v aute nenechávali dieťa, ktoré sa nevie samo o seba postarať, alebo si pomôcť. Keď vodič odchádza z auta, rozhodne nesmie zabudnú zaradiť rýchlosť, v kopci zatiahnuť ručnú brzdu.

Stráca sa motoristická inteligencia

Otvoriť galériu

Ján Bazovský, dopravný analytik:

- Nový zákon v prípadoch zanechania dieťaťa v aute nepomôže. Aj keď už v súčasnosti máme v trestnom zákone sankcie, ktorými sa postihujú rodičia. O chvíľu tu ale budeme ako v Amerike, kde treba upozorniť aj na to, aby ľudia nesušili mačku v mikrovlnke. Na Slovensku sa stráca logickosť a motoristická inteligencia vodičov. Je vari úplne elementárna záležitosť, že keď zaparkujem v kopci, mám zatiahnuť ručnú brzdu. Rovnako nenechávame malé deti bez dozoru. Nemôžeme ľuďom linajkovať aj základné veci zákonmi.

Detské tragédia tohto leta

Otvoriť galériu

Jakubko († 3)
Pred očami mamy zomieral modrooký Jakubko, ktorého zavalili hranoly v nákupnom centre Baumax.

Otvoriť galériu
Kristínka († 2)
Zdroj: laz, facebook

Kristínka († 2)
Krutá smrť čakala na malú Kristínku z Nitry, ktorú otec zabudol v horúčavách niekoľko hodín v aute. Zomrela na prehriatie.

Otvoriť galériu

Sárka († 10)
V Brestove nad Laborcom zasiahla strela zo vzduchovky, ktorá sa odrazila od podlahy, hrudník Sárky. Zbraň držal bratranec. Nemala šancu prežiť.

Otvoriť galériu
Adriánko († 11)
Zdroj: laz, facebook

Adriánko († 11)
Zomrel pri prvej prázdninovej jazde na bicykli. Adriánko pri Bytči vybehol z vedľajšej cesty pod kolesá mohutného bieleho pick-upu.

Otvoriť galériu

Laura († 12) a Barborka († 11 )
Potápači v jazere pri Batizovciach našli pod vodou telá dvoch dievčat. Išlo o sesternice, ktoré spoločne prázdninovali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!