Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2015 13:54 | Správy | Zahraničné správy

Británia predĺži leteckú operáciu proti Islamskému štátu, Irak chce pred extrémistami ochrániť národné dedičstvo

Británia predĺži svoju kampaň leteckých útokov v Iraku proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) o jeden rok.

Oznámil to britský minister obrany Michael Fallon a dodal, že zastarávajúce stíhačky Tornado budú pri náletoch využívať ešte najmenej začiatkom roka 2017. Británia predtým vyhlásila, že stíhačky Tornado zostanú v prevádzke do marca 2016, teda o rok dlhšie oproti pôvodnému plánu, a že nakoniec ich zo služby stiahnu. Fallon však počas návštevy v Iraku oznámil, že lietadlá umiestnené na základni na Cypre majú potenciál, čo znamená, že by mohli lietať dlhšie.

"Letky Tornád sa ukázali v leteckej kampani ako užitočné vďaka presným zbraniam, ktoré nesú, a vďaka prieskumu a pozorovaniu, ktoré vykonávajú, keď nepodnikajú útoky," povedal Fallon pre britskú rozhlasovú stanicu BBC, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

"Američania a ďalší spojenci obzvlášť ocenili prínos Tornád, a preto necháme túto letku v akcii ešte ďalší rok," dodal britský minister obrany. Koalícia pod vedením Spojených štátov podnikla v posledných dňoch desiatky náletov v Iraku a Sýrii, keďže sa snaží oslabiť militantov z IS, ktorí obsadili obrovské územné pásma v oboch krajinách, kde sa snaží vytvoriť kalifát.

 

Británia je súčasťou koalície pod vedením USA, ale má povolenie parlamentu vykonávať iba letecké útoky v Iraku, nie v Sýrii. Turecko začalo pred týždňom a pol svoje prvé nálety proti Islamskému štátu v Sýrii, zároveň však začalo útočiť aj na kurdských militantov.

Irak čelí hrozbe Islamského štátu, urýchlene digitalizuje národnú knižnicu

Iracká národná knižnica v Bagdade skrýva poklady vekov, pokrčené a zažltnuté listiny s príbehmi sultánov a kráľov, udalosti z čias okupácie a oslobodzovania, vojny i mieru. Knihovníci a akademickí pracovníci v Bagdade teraz horúčkovito pracujú na digitalizácii týchto kroník bohatých a búrlivých dejín Iraku po tom, ako boli tisíce dokumentov počas Američanmi vedenej invázie do krajiny stratené alebo poškodené, píše agentúra AP.

V čase, keď sa militanti Islamského štátu vydali na cestu zničenia irackej histórie a kultúry vrátane nenahraditeľných kníh a rukopisov, spustili Iračania veľký projekt digitalizácie, aby zachránili a uchovali doklady o svojich vyše niekoľkotisícročných dejinách. Podľa vedúceho oddelenia mikrofilmu Mázina Ibráhíma Ismáíla testujú tento proces na dokumentoch z ministerstva vnútra z čias vlády posledného irackého monarchu Fajsala II. (1939-58).

"Keď dokončíme reštaurovanie starších dokumentov z osmanského obdobia, spred 200-250 rokov, začneme ich fotografovať na mikrofilm," povedal. Digitalizácia archívov, ktoré nebudú bezprostredne sprístupnené verejnosti, má za úlohu zabezpečiť, že ich obsah prežije prípadné budúce hrozby. Technici sterilizujú rukopisy a dokumenty počas 48 hodín, zbavujú ich prachu a ďalších nečistôt, ktoré sa na nich časom nazbierali. Potom ich prechádzajú za pomoci japonského hodvábneho papiera, určeného na konzerváciu kníh.

Bagdadská národná knižnica bola zriadená v roku 1920 Britmi a spočiatku ju viedol katolícky kňaz. Na začiatku Američanmi vedenej spojeneckej invázie v roku 2003, keď metropolu zachvátil chaos, podpaľači knižnicu podpálili. Zničili 25 percent kníh a 60 percent archívov vrátane osmanských záznamov nevyčísliteľnej hodnoty. Archívy z rokov 1977 až 2003 zhoreli na popol. Staršie archívy, z rokov 1920-77, vrátane citlivých dokumentov ministerstva vnútra, boli uložené vo vreciach na ryžu a požiar prežili.

Počas spojeneckej invázie do Iraku boli významné knihy a dokumenty uložené na inom mieste, kde sa však k nim dostala voda, pretože americké tanky zničili vodovodné trúbky. Poškodených bolo vtedy asi 400.000 strán dokumentov - časť z nich pochádza z osmanského obdobia - a 4000 vzácnych kníh. Boli medzi nimi aj vzácne hebrejské archívy, z ktorých bola väčšina neskôr presunutá do Washingtonu, uviedla AP.

Bagdad navštívil tím expertov z Kongresovej knižnice, aby posúdil škody, ktorý odporučil postaviť novú budovu národnej knižnice. Umelecká stavba, navrhnutá architektonickým štúdiom AMBS Architects v Londýne, v rozlohe 45 000 metrov štvorcových by mala byť sprístupnená na budúci rok. 

Dovtedy chce Bagdadská národná knižnica pomáhať oblastiam zasiahnutým bojmi, aby sa aj ony mohli tešiť z irackej kultúry. Pracovníci knižnice hovoria, že šírenie irackého umenia a literatúry je kľúčové v boji s terorizmom. V nedávnych mesiacoch knižnica darovala 2500 kníh zo svojich fondov knižniciam v provincii Dijála, kde iracké sily dobyli nazad mestá obsadené Islamským štátom.

,,Militanti chcú, aby história zobrazovala ich vlastné názory namiesto toho, čo sa v skutočnosti stalo. Preto, keď je nejaká oblasť oslobodená, posielame tam knihy ako náhradu za to, čo tam bolo odcudzené alebo zničené. Aby Iračania v tejto oblasti mali prístup k týmto materiálov a boli vždy pyšní na svoje bohaté dejiny," citovala AP jedného z pracovníkov knižnice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Group of cyclist at professional race, cyclists in a road race stage. Climbing the hill
Váš Tip
V Žiari nad Hronom pribudli prístrešky na bicykle: Takto chceme podporiť zdravý životný štýl!
Šošovicový eintopf s klobásou
Foto
Chcete nasýtiť celú rodinu, no bez zbytočného neporiadku? Skúste TENTO recept! Potrebujete len hrniec a...
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Sviatky budú sláviť aj odsúdení väzni: Stovky z nich ich budú môcť stráviť s rodinou
(ilustr. foto)
Váš Tip
Neobyčajné sčítanie v Strážskom: Počítali všetky stromy v meste a taký je výsledok!
(ilustračné foto)
Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč naďalej pokračuje: O toto v nej ide!
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!