Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2015 12:57 | Správy | Peniaze

Premiér Fico oficiálne predstavil druhý sociálny balíček: Čo všetko bude obsahovať?

Pripravované opatrenia z druhého sociálneho balíčka vlády nepôjdu na úkor dlhu alebo deficitu. 

Celkovo by mala vláda na všetky tri sociálne balíky minúť jednu miliardu eur. Peniaze na ich financovanie chce použiť z lepšieho výberu daní a z boja s daňovými únikmi. "My sme na 100 % splnili prvý balík, ktorý má hodnotu 250 miliónov eur a nám klesá deficit aj verejný dlh. Znovu pripomeniem, čo povedala agentúra S&P, že sociálnych balíkov sa netreba obávať, pretože vláda ich prednostne financuje z lepšieho výberu daní, z boja proti daňovým únikom a samozrejme z lepšej ekonomiky, pretože vonkajšie a vnútorné faktory nám naštartovali ekonomiku ako takú," podotkol premiér Robert Fico. Zároveň uviedol, že plánom vlády je v rokoch 2014 až 2016 na lepšom výbere daní získať 1,6 miliardy eur.

Jedným z prvých opatrení druhého sociálneho balíčka, o ktorom bude rokovať vládny kabinet na svojom zasadnutí 26. augusta tohto roka, bude návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny z 20 % na 10 %. "My sme už vo finiši. Zoznam precizujeme o konkrétne položky. Ale v podstate bude platiť to, čo sme už definovali na pracovnom sneme. Bavíme sa dnes o čerstvom mäse, mlieku, chlebe, o niektorých výrobkoch, ktoré sa týkajú rýb. Celkovo tento balík, pokiaľ ide o 10-% zníženie DPH, má pomôcť domácim výrobcom," podotkol premiér s tým, že vláda sa okrem toho bude zaoberať aj návrhom zákona, ktorý je zameraný na podporu menej rozvinutých okresov. "Dňa 18. augusta zvolávam do Bratislavy poradu starostov, primátorov, podnikateľov, predstaviteľov miestnej štátnej správy, zatiaľ z vybraných okresov, kde miera nezamestnanosti bude vyššia ako 20 %," informoval premiér s tým, že vláda ich chce informovať o pripravovaných opatreniach.
Týmito okresmi sú Veľký Krtíš, Rožňava, Poltár či Kežmarok. "Tento návrh zákona pôjde do prvého čítania okamžite na septembrovú schôdzu. Predkladatelia navrhujú účinnosť zákona už 1. decembra," priblížil Fico.

 

Otvoriť galériu

Súčasťou druhého sociálneho balíka je okrem iného aj zvýšenie materskej dávky zo 65 % na 70 % príjmu, zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa z 230 eur na 280 eur. "Mladé rodiny budú môcť použiť tieto peniaze na zaplatenie materskej škôlky, alebo nejakého profesionála, ktorý sa stará o dieťa," myslí si Fico. Vládny kabinet chce pokračovať aj v rozširovaní kapacít predškolských zariadení. "Chceme vyjsť v ústrety všetkým mestám a obciam, ktoré požiadajú o rozšírenie kapacít. Prvé kolo maximálne úspešné," podotkol Fico.

V záujme vlády je aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Podľa premiéra by sa mala určite v budúcom roku priblížiť hranici 400 eur. Medzi ďalšie opatrenia druhého sociálneho balíčka patrí aj zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov, či obnova spoločných priestorov nemocníc. Vládny kabinet plánuje poskytovať rodinám aj príspevok pre deti na školy v prírode a lyžiarske kurzy, chce tiež dotovať pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné