Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2015 09:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Ako sa nakrúcalo Slunce, seno... Drsná pravda o Růžičkovej manieroch!

K televíznemu letu patrí neodmysliteľne obľúbená trilógia Zdeňka Trošku (62), ktorá rozosmieva divákov už viac ako tri desaťročia. 

V roku 1983 mal premiéru prvý film Slunce, seno, jahody, v revolučnom roku 1989 to bolo Slunce, seno a pár facek a o dva roky neskôr Slunce, seno, erotika. Nesmrteľné hlášky obyvateľov dediny Hoštice zľudoveli a aj po rokoch sú tieto filmy zaručeným trhákom. Pritom v zákulisí to nebola žiadna idylka...

Sám režisér obľúbenej trilógie, ktorá nemôže cez leto chýbať na televíznych obrazovkách, je aj po rokoch s konečným výsledkom nakrúcania nespokojný. „Považujem to za zmrzačené,“ komentoval svoju prácu Zdeněk Troška, ktorý príbeh Slunce, seno... umiestnil do svojej rodnej dediny Hoštice. Nakrútiť drsne úsmevnú komédiu počas totalitnej vlády komunistov nebolo jednoduché.

Otvoriť galériu

„Na riaditeľstve Československého filmu vtedy prebiehali schvaľovačky. Boli to naozaj nepríjemné chvíle pre každého filmára, pretože na nich mohol byť prítomný len režisér. A niekedy ani on nie,“ spomínala na ťažké časy svojho remesla režisér Troška. „Jeden súdruh na mňa tak kričal, až som videl, ako mu strieka pot z čela. Myslel som, že ho raní mŕtvica...“ A keďže Troška podľa súdruhov znevažoval socialistickú spoločnosť, dôchodcov a žartoval na účet poľnohospodárov, hrozilo, že Slunce, seno... vôbec neuzrie svetlo sveta. A postihy hrozili aj Troškovi. „Chceli mi dať päťročný dištanc. Potom za mnou prišli do strižne dvaja páni, ktorým sme museli založiť film do strihačského stolu, a niektoré scény zmizli nadobro. Vo filme tak chýba asi desať minút so scénami, ktoré prekážali komunistom, a preto ho nemám rád!“ rozhorčil sa režisér. A za ktorou vystrihnutou scénou mu je najviac ľúto? „Bol tam úžasný rozhovor medzi babkou v posteli a kohútom na peľasti. Kohúta niečo osvietilo a začal s babkou konverzovať. Scénu nám nakoniec vyhodili, lebo vraj zosmiešňovala socialistického dôchodcu...“

 

Iná Růžičková

A ľahké to pri nakrúcaní nebolo ani s Helenu Růžičkovou († 67). Hoci ju diváci v úlohe Škopkovej milovali, mnohí jej kolegovia ju na pľaci, ale aj mimo neho priam nevedeli vystáť. K nim patrila aj jej filmová dcéra Blažena - Veronika Kánská (49), ktorú Růžičková v čase nakrúcania nijako nešetrila.

Keď Kánská dostala príležitosť zahrať si Blaženu v Troškovej letnej komédii, študovala na gymnáziu a mala len sladkých 16 rokov. A čoskoro sa sympatická blondínka stala ostrieľanej herečke Růžičkovej tŕňom v oku. Až po rokoch Veronika priznala, že jej vzťahy s filmovou mamou Škopkovou neboli nikdy ružové. „Pravdupovediac, veľmi ideálne vzťahy sme nemali. Nechcem o tom veľa hovoriť, ale podľa mňa bola Helena niekedy až zlá... Povedala by som to tak, že nemala rada mladé dievčatá,“ spomínala v jednom rozhovore. „Keď hrala, že má niekoho zmlátiť, tak zmlátila skutočne. Keď mi dala facku, spadla som do misy s cestom a mala som taký opuch, že mi štáb musel chladiť tvár,“ opísala Kánská.

Otvoriť galériu

A za pravdu jej kedysi dala aj hoštická babka a amatérska herečka Marie Pilátová († 93), ktorá hrala susedu Konopníkovú. Na facku a povyšovanie Růžičkovej do smrti nezabudla. „S ničím sa nebabrala. Napriek tomu, že Helena pôsobila veľmi priateľsky, len čo donakrúcala obraz, vôbec so mnou nekomunikovala. Nevšímala si nás,“ zaspomínala si krátko pred smrťou obyvateľka Hoštíc. Nevraživosť medzi nimi vygradovala pri nakrúcaní druhého dielu - Slunce, seno a pár facek. „Keď sme hrali scénu, ako sa hromadne bijeme pred zámkom, Helena mi takú vlepila, až sa mi hlava otočila. Hovorila, že keď hrá, tak necíti,“ sťažovala sa na filmovú Škopkovú. A muselo to naozaj poriadne bolieť, veď sama Růžičková kedysi priznala: „Moja facka skutočne porazí aj vola!“

Helenka

Režisér Troška však na Růžičkovú nedá dopustiť. On z nej spravil hviezdu, vďaka nej sú jeho komédie nesmrteľné. Príbehy, ktoré zažili mimo kamier, naozaj stoja za to. „Raz sme sa boli kúpať v bazéne. Valerie Kaplanová, ktorá od druhého dielu hrala babičku, sa prezliekla do plaviek. Bola veľmi subtílna, skoro sa strácala. Elegantne sa ponorila a plávala ako pierko na hladine. Avšak z druhej strany bazéna sa vyrútila Helena so synom Jirkom. Jirka zišiel do vody po schodíkoch, ale Helena skočila do vody šípku a prívalová vlna vyniesla krehkú Valériu na dlaždičky lemujúce bazén. ,Vidíš, to máš preto, že poriadne nežerieš,‘ vyčítala jej Helena,“ opísal jeden príbeh režisér, ktorý Růžičkovú potom obsadil aj do ďalších komédií a rozprávok. Veľká herečka nakoniec v roku 2004 podľahla rakovine.

Blažena a Miluna

Veronika Kánská, ktorú si pamätáme ako Blaženu, sa k svojej úlohe dostala prostredníctvom konkurzu. Troškovi sa od prvej chvíle pozdávala a žiadal od nej, aby mu predviedla prostitútku zvádzajúcu veksláka na Václavskom námestí. A režisér vedel prečo. Šestnásťročnej Veronike sa vo filme neskôr ušlo veľa šteklivých scén, aj hore bez. Ako ich prežívala? „Hanbila som sa. A nemala som z nich dobrý pocit,“ priznala po rokoch blondínka pre český denník DNES. Dodnes ju ľudia na ulici oslovujú Blažena. „Už sa jej nezbavím, je to nálepka, ktorou ma označujú všetci, až ma to štve. Každému hovorím: ,Ja sa volám Veronika!´ Lenže ľudia si ma spájajú s filmom a nikto mi to nevezme.“

Otvoriť galériu

Jej najväčšou súperkou vo filme i v súkromí bola Petra Pyšová (47), predstaviteľka Miluny. „Rivalkami sme boli i mimo nakrúcania. Skutočne sme si nesadli,“ priznala Kánská. A o nič lepšie nevychádzala ani so svojím filmovým frajerom Vencom, ktorého hral Broňek Černý (54). „Ani s ním sme si nemali čo povedať, vlastne až od druhého dielu sme k sebe pristupovali ako kamaráti a potom to už bolo v poriadku,“ dodala Blažena.

Dnes sú Hoštice pútnym miestom Troškových komédií. Růžičková tu má dokonca svoju sochu, ľudia chodia obzerať domy, kde sa nakrúcali nesmrteľné scény. Táto turistika sa začala už za socializmu. „Ľudia to preháňali. Liezli nám do záhrady, aby sa poriadne pozreli na miesta, kde sa nakrúcalo. Takže sme si museli zvýšiť ploty,“ povedala filmová Konopnice, dedinčanka Marie Pilátová. Na druhej strane je to dôkaz, že Troškove komédie aj ich postavičky žijú v srdciach divákov naďalej.

Hlášky z filmu:

  • Blažena Škopková: Když on je tlustej! Škopková: Prej tlustej... Se podívej v televizi, jaký jsou tam tlustí, a proč? Protože se maj!
  • Babička: Já mám zuby v kredenci! Škopková: To máte, patnáct let, ale ještě jste si je nedala do huby!
  • Konopníková: Paní inženýrka, to je něco. Auto má z tuzexu, peněz jako šlupek. Aspoň konečně budeme moct přistavět.
  • Jirka Škopek: Tati? Bila tě někdy tvoje maminka? Škopek: Ne, jenom ta tvoje.
  • Škopek: To je rámusu, furt. Vždyť tam má stejně hov*o. Škopková: No... hov*o! Vopravdu tam má hov*o! Babička: To je toho! Tak mám hov*o, no!
  • Farár Otík: Kelišová, nepokradeš! Kelišová: I prd, velebnosti. Má to sebrat ně­kdo jinej?
  • Škopková: Já vím, že můj starej stojí za hov*o, ale je to můj muž
  • Škopek: Mámo, já už nemůžu... Škopková: Tak si povol kalhoty, přece to tu nenecháme.
  • Škopková: Táto, ty si se zul. Škopek: Ale jenom trošku. Škopková: Na mou duši, on se zul. To je smrad, že by jeden pad.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?