Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2015 23:06 | Správy | Zahraničné správy

Francúzskeho ministra vnútra privádzajú migranti do zúfalstva: Pašeráci im tvrdia, že Európa je raj!

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve žiada od Británie mobilizáciu ďalších síl v snahe čeliť problému s migrantmi v Calais. 

V rozhovore pre denník La Croix Cazeneuve uviedol, že podľa jeho názoru "treba vyvinúť viac úsilia, ako doteraz prejavili Briti" pri riešení problému s prílevom migrantov. Dodal, že svoju britskú rezortnú kolegyňu Theresu Mayovú požiadal o väčšiu mobilizáciu zložiek jej ministerstva.

Cazeneuve spresnil, že v posledných mesiacoch zintenzívnil kontakty s britskými partnermi v snahe dosiahnuť, aby sa viac angažovali pri riešení problému, ktorý "sa týka rovnako ich ako aj nás". V tejto súvislosti ocenil rozhodnutie, ktoré Británia prijala už dávnejšie, že investuje 15 miliónov eur do posilnenia bezpečnosti prístavu v Calais a ďalších 10 miliónov eur do zabezpečenia samotného tunela pod Lamanšským prielivom.

Francúzske mesto Calais sa dostalo do pozornosti médií kvôli masám imigrantov, väčšinou z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa ilegálne dostali do Európy a teraz sa snažia dostať do Británie, a to nebezpečným spôsobom - naskakovaním do kamiónov využívajúcich podmorský tunel medzi Britskými ostrovmi a Francúzskom. Cazeneuve v tejto súvislosti informoval, že vďaka spolupráci francúzskej a britskej tajnej služby sa tento rok podarilo odhaliť 17 bánd pašujúcich ľudí.

 

Británia a Francúzsko uplynulú nedeľu požiadali ostatné členské štáty EÚ o pomoc pri riešení problému s migrantmi, "a to už v jeho počiatkoch". Upozornili, že situácia v Calais "nemôže byť vnímaná len ako problém dvoch krajín". V spoločnom článku, ktorý zverejnil nedeľník The Sunday Telegraph, Cazeneuve a Mayová zdôraznili, že mnoho migrantov zhromažďujúcich sa v Calais prešlo cez štáty ako Taliansko či Grécko.

Za základ dlhodobého riešenia prisťahovaleckej krízy ministri vnútra považujú presvedčiť potenciálnych migrantov, že "naše ulice nie sú vydláždené zlatom" a že migrantov v Európe nečaká raj, ako im to opisujú pašeráci ľudí, ktorých služby si často platia. Podľa Cazeneuvovho názoru prisťahovalecká kríza si žiada "globálne" riešenie, na čo je nevyhnutná spolupráca s krajinami, odkiaľ migranti prichádzajú, osobitne s Nigerom. Francúzsky minister vyjadril nádej, že sa podarí zorganizovať spoločnú návštevu ministrov vnútra Francúzska, Británie, Španielska, Talianska a Nemecka, ako aj komisára EÚ pre migráciu Dimitrisa Avramopulosa v tejto africkej krajine.

Za nutné Cazeneuve považuje vytvoriť v Taliansku mechanizmus, na základe ktorého by tamojšie úrady mohli jasne rozlišovať medzi žiadateľmi o azyl a ilegálnymi migrantmi, a rokovať s krajinami pôvodu ilegálnych migrantov o procedúrach ich vracania do vlasti. Cazeneuve sa v rozhovore pre La Croix jednoznačne vyslovil za posilnenie boja s ilegálnym prisťahovalectvom, ale v súvislosti so žiadateľmi o azyl sa vyjadril, že im treba prejaviť solidaritu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?