Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2015 10:55 | Správy | Domáce správy

Kickboxera Dávida († 21) zastrelili na Novom Zélande: Stal sa z dobráka za pol roka zločinec?

Išiel za svojím snom, ktorý sa mu už nesplní! David Červeň († 21) z Dolného Kubína plánoval, že sa zdokonalí v angličtine a vybavil si pracovný pobyt na Novom Zélande.

Namiesto krásneho života sa však dostal do pozornosti miestnej polície. Podozrievali ho, že vylúpil tri obchody s alkoholom. Kickboxer, ktorý u nás žal úspech za úspechom, už žiadny zápas nevyhrá. Zomrel po tom, ako ho muži zákona niekoľkými ranami zastrelili v parku. Políciu na seba nakoniec zavolal sám. Okolo prípadu je ale veľa otáznikov. Do zahraničia Dávid odcestoval v marci. Vybavil si pracovný pobyt na Novom Zélande.

 

Uplynulý piatok ho však miestna polícia označila za páchateľa troch ozbrojených prepadov obchodov. „Správal sa veľmi pokojne ako profesionál,“ opísala predavačka noc, keď ju mal ohrozovať. Slovák však na seba políciu nakoniec zavolal sám v nedeľu večer do parku. „Oznámil, že je ozbrojený,“ opísali zasahujúci muži zákona. Zdalo sa im, že sa zbraň chystá použiť. „Museli sme strieľať,“ tvrdili. Podľa doterajších informácií sa však žiadna zbraň na mieste nenašla. Podľa svedkov zaznelo šesť výstrelov. 

Otvoriť galériu

Po tom, ako sa v médiách objavila správa o smrti kickboxera, ozvali sa do redakcie ľudia, ktorí neveria, že by Dávid mohol urobiť niečo zlé. „Bol to človek s obrovským srdcom. Neverím tomu, že by sa vyhrážal zbraňou,“ reagovali kamaráti. Podobne sa vyjadril aj muž, ktorý sa so Slovákom poznal dva a pol roka a stretol sa s ním aj na Novom Zélande. „Patril k najslušnejším ľuďom, akých som kedy poznal. Bol naozaj plachý,“ povedal. „Z toho, čo sa mi podarilo zistiť z rozhovorov s priateľmi, ktorí sú v šoku, sa zdá, že mal depresiu. Chcem povedať, že to bol úžasný človek,“ tvrdí.

Otvoriť galériu
Talent nestačil

Na Dávida nedajú dopustiť ani športovci. V kickboxe vyhrával súťaž za súťažou. „Bol to veľký talent s potencionálom. Chlapec, ktorému by ste dali päť korún. Slušný, skromný, priateľský...“ povedal Lukáš Body z Kickbox Body Gym Poprad, ktorý organizuje medzinárodné podujatia. Červeň bol členom Sazuka Kickbox Klubu Liptovský Mikuláš a od roku 2006 päťnásobný majster SR v kickboxe, na Majstrovstvách sveta v Belehrade sa umiestnil na 3. mieste, dvakrát sa stal majstrom Európy.

Nakoniec pre problémy s kolenom musel s aktívnym športovaním skončiť. Stále však trénoval chlapcov z celej Oravy. Záhadou ostáva, ako sa z dobráka s obrovským srdcom stal za pol roka na Novom Zélande zločinec. Prípadom sa zaoberajú aj naše úrady. „Rodinní príslušníci boli informovaní. Náš zastupiteľský úrad a konzul prípad sledujú,“ povedal Peter Stano z ministerstva zahraničných vecí s tým, že čakajú na vyšetrenie okolností, ktoré viedli k zastreleniu Slováka.

Otvoriť galériu
Dávid chcel zmiznúť zo Slovenska už ako 17-ročný do Ameriky. „Mama nesúhlasila, že nemáme peniaze. Otec mi umrel, keď som mal 11 rokov a žijem ešte s bratom, tak finančne nie sme na tom najlepšie a pobyt cez agentúru je drahý,“ písal vtedy na diskusné fórum. Nakoniec si podľa jeho slov mama zobrala hypotéku a Dávid sľúbil, že jej všetko vráti. Z cesty nakoniec nič nebolo, lebo o 5-tisíc eur ich mala pripraviť agentúra.

„Chcel som ísť úplne inde, ako je Európa. Iný život, naučiť sa samostatnosti, lebo viem, že nebude celý život pri mne niekto stáť a starať sa o mňa,“ vyjadril sa Dávid v internetovej diskusii. Teraz podľa medializovaných informácií čaká jeho priateľka, kým úrady vydajú telo a privezú ho na Slovensko. Utrápená mama berie smrť syna veľmi ťažko. Stála včera pred bytovkou a dookola opakovala: ,,Je to strašné, strašné...“ V byte v Dolnom Kubíne žije momentálne sama. „Jeho brat žije v Ostrave,“ povedali susedia, ktorí sú zo smrti Dávida šokovaní.

Chcel sa stať hrdinom

Psychológ Miron Zelina:

Zdá sa mi to ako zriedkavý prípad. Zlodeji málokedy takto riešia svoj pocit viny. Vykúpiť z viny sa mohol už predtým a menej násilným spôsobom. Zlodeji sú často sebavedomí, vedia, že pri lúpeži idú do rizika a že im môže hroziť trest. Skôr by som v spojitosti s tým, že bol kickboxer, uvažoval nad tým, že možno mal potrebu sa takto prezentovať a zaujať - stať sa hrdinom.

Otázniky v prípade

  • Čo sa odohralo v parku, že Dávida zastrelili policajti v jednej z najpokojnejších krajín?
  • Chcel mladý Slovák mužov zákona vyprovokovať k streľbe?
  • Prečo sa pri nebohom žiadna zbraň nenašla? 
  • Čo dohnalo Dávida k lúpežiam, keď mu kamaráti 
nepovedia inak ako obrovský dobrák?

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?