Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2015 11:18 | Správy | Peniaze

Ako chcú Gréci ochrániť svoje majetky pred krízou? Vrhli sa do klenotníctiev!

Kritický stav gréckej ekonomiky vyhnal tamojších obyvateľov do klenotníctiev. Peniaze investujú do šperkov, aby sa zabezpečili do budúcnosti.

Tamojší klenotníci tak evidujú 20-% medziročné nárasty predaja. "Gréci sa pripravujú na možnosť prechodu k drachme, kedy nikto nevie, čo bude nasledovať. Ľudia neveria bankám, boja sa, že by v nich mohli prísť o svoje úspory. Preto peniaze radšej investujú do luxusných šperkov, ktoré si hodnotu nielen držia, ale dlhodobo sa aj zhodnocujú," uviedol Christos Glaftis z klenotníctva Tempus Jewellery v Solúne.

Zároveň skonštatoval, že rastúce predaje investičných šperkov s drahokamami pozoruje už dva až tri roky. "A nejde len o naše klenotníctva, rovnaký trend hlási aj konkurencia. V porovnaní s júnom minulého roka teraz predávame o 20 % viac," doplnil Glaftis s tým, že priemerná cena investičných šperkov, ktoré zákazníci nakupujú, je 4000 eur.

Väčší objem predaja potvrdila aj generálna riaditeľka klenotníckej siete Zolotas Marianne Le Clere Papalexis. "Rastúci záujem o luxusné šperky nás často aj prekvapí. Nie je to tak dávno, čo k nám prišiel zákazník, ktorý nepôsobil nijako zámožne, s úmyslom kúpiť šperky za milióny eur," povedala pre britský denník The Guardian.

 

Do šperkov pritom investujú aj Slováci. "Podľa prieskumu správania sa slovenských zákazníkov, ktorý si naša spoločnosť nechala vypracovať tento rok, si šperky ako investíciu zaobstaral každý piaty Slovák, ktorý kupuje klenoty," skonštatoval klenotník a majiteľ klenotníctva ALO diamonds Alojz Ryšavý. Podľa jeho slov typickým investičným šperkom je podľa slovenského zákazníka prsteň zo žltého zlata s briliantmi za aspoň 1000 eur. Zároveň je presvedčený, že rastúce predaje v Grécku jasne ukázali, že investičné šperky sú celosvetovo považované za spoľahlivého uchovávateľa hodnoty vložených peňazí.

Grécky výrobný sektor sa v júli rekordne prepadol

Aktivita gréckeho výrobného sektora sa v júli rekordne prepadla. Hlavnými dôvodmi bol prudký pokles nových objednávok a vážne problémy s dodávkami z dôvodu trojtýždňového zatvorenia bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vláda zatvorila banky a zaviedla kapitálové kontroly 29. júna, aby zabránila nekontrolovanému vyberaniu vkladov po tom, čo premiér Alexis Tsipras vypísal referendum o novom záchrannom balíku. To ešte zhoršilo situáciu v ekonomike, ktorú už výrazne oslabil 6-mesačný spor s medzinárodnými veriteľmi.

Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor, na ktorý pripadá asi 10 % gréckej ekonomiky, v júli padol na 30,2 bodu, čo je najmenej, odkedy začala spoločnosť Markit zhromažďovať tieto údaje v roku 1999. PMI zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu. "Produkcia výrobného sektora v júli skolabovala, keďže dlhová kríza sa dostala do svojej kritickej fázy," uviedol ekonóm Markit Phil Smith. "Aj keď výrobný sektor reprezentuje len malú časť celkovej gréckej produkcie, prudkosť pádu nám dáva znepokojujúci signál zdravia ekonomiky ako celku."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo