Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2015 22:30 | Správy | Peniaze

Hospodárska kríza zmenila myslenie Grékov: Čím menší majú príjem, tým viac míňajú na potraviny!

Grécka kríza je najnovším učebnicovým príkladom Engelovho zákona spotreby. 

Zákon pomenovaný po nemeckom štatistikovi Ernstovi Engelovi hovorí, že s klesajúcim príjmom domácností sa podiel výdavkov na základné životné potreby ako potraviny zvyšuje. Ako uviedla agentúra Bloomberg, šesť rokov ekonomického rozvratu v Grécku, znižovania platov a rastu nezamestnanosti na rekordné hodnoty sa odrazilo na živote bežných gréckych rodín. Rozsah ich bohatstva prudko klesol, čo znížilo aj ich kúpyschopnosť v prípade zahraničných produktov. Čím majú menej eur v peňaženke, tým viac míňajú na najzákladnejšie produkty. Koniec nákupom zahraničných áut či najnovších výrobkov spotrebnej elektroniky.

Ako grécka hospodárska kríza postupovala, jedinými kategóriami výrobkov, u ktorých sa podiel na celkovom dovoze zvýšil, boli potraviny a pohonné látky. Keďže Grécko ropu neprodukuje, no lodiarsky priemysel patrí ku kľúčovým sektorom, pohonné látky možno fakticky zaradiť medzi životne dôležité produkty. Ako vyplynulo z prieskumu európskeho štatistického úradu Eurostat, zatiaľ čo v predkrízovom roku 2007 sa dovoz pohonných látok a mazív podieľal na celkovom importe približne 17 %, v roku 2014 tvorili tieto produkty z celkového dovozu už asi 34 %. V prípade potravín a živých zvierat sa podiel zvýšil z necelých 8 % na približne 11 %.

Ak sa porovnajú dovozy Grécka a Nemecka, najbohatšej európskej ekonomiky, rozdiel je ešte výraznejší. Zatiaľ čo Nemci v rokoch 2007 až 2014 dovoz takých výrobkov ako autá či šperky zvýšili, Gréci v oboch prípadoch dovoz prudko znížili. Dovoz áut zo zahraničia klesol v sledovanom období približne o 75 % a šperkov asi o 80 %.

Percentuálna zmena v dovoze jednotlivých výrobkov je pre Grécko v jeho ekonomickej situácii zvlášť citlivá záležitosť. Najmä v prípade, že by krajina musela opustiť eurozónu, čo sa zatiaľ podarilo zažehnať spustením rokovaní o treťom záchrannom balíku. Ak by sa tak stalo, nová mena by zaznamenala oproti euru prudký pokles, čo by síce export zlacnilo, no dovoz výrazne predražilo. To by znamenalo aj mimoriadne drahé potraviny a lieky, výrobky, ktoré Grécko musí aj v súčasnej ekonomickej kríze vo veľkej miere dovážať. Zatiaľ čo podľa Eurostatu sa dovoz áut na celkovom gréckom dovoze podieľal v roku 2014 necelými 2 %, lieky tvorili z celkového dovozu takmer 6 %. Na porovnanie, na celkovom dovoze Nemecka sa lieky podieľali asi 4 %.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ