Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2015 09:00 | Správy | Politika

Obyvatelia Gabčíkova povedali v referende NIE príchodu utečencov: Má výsledok silu niečo zmeniť?

Prišli povedať svoj názor! V nedeľu sa obyvatelia Gabčíkova postavili pred volebné schránky. 

Konalo sa totiž referendum, v ktorom miestni rozhodovali, či sú za, alebo proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 2603 oprávnených voličov, čo je 58,46 percenta. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci.

Domáci však už skúsenosti s migrantmi majú z minulosti. Nový Čas zisťoval, či miestni s dočasným príchodom 500 utečencov do ich obce súhlasia, alebo nie. Môže však výsledok ľudového hlasovania veci ovplyvniť? 

Otvoriť galériu
Obyvatelia Gabčíkova s presunom imigrantov do tábora, ktorý tu je, väčšinou nesúhlasia. Svoj názor vyjadrili aj včera v referende. Odpovedali na otázku: „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?“ Domáci mohli prísť vyjadriť svoj názor do budovy základnej školy, ktorá bola miestom hlasovania. „Máme bohaté skúsenosti, ale predtým bola doba iná, v súčasnosti je podstatne búrlivejšia, hlavne v zahraničí. Problémy sa začali, keď ich už bolo viac ako 800, potom sme zaregistrovali už aj veľmi závažné problémy. Na obec s 5 000 obyvateľmi je niekoľko sto utečencov už veľa,“ povedal starosta obce Iván Fenes.

Predseda miestnej volebnej komisie Teodor Bodó tvrdil, že účasť bola vysoká. „Keď bude referendum platné, výsledky postúpime na ministerstvo vnútra a na Technickú univerzitu a na azylové centrum,“ povedal Bodó. Ani platný výsledok referenda však pre obec nemusí nič znamenať. Rezort vnútra nie je výsledkami referenda viazaný. Vlády Rakúska a Slovenska podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova. Slovensko bude znášať náklady na stravu a ubytovanie, Rakúsko náklady na zdravotnú starostlivosť, strážnu službu, vreckové a ďalšie. Po skončení azylového procesu sa vrátia späť do Rakúska.

Anketa: Súhlasíte, aby prišli migranti?

 

Teodor (67), predseda miestnej volebnej komisie, Gabčíkovo 


Týchto ľudí vôbec nepoznáme, sú z inej kultúry, aj náboženského vyznania. Toto centrum v Gabčíkove vôbec nie je ohradené.  Máme strach, že by nás mohli ohrozovať, nevieme, aký majú zdravotný stav.

Ján (67), dôchodca, Gabčíkovo 

Otvoriť galériu

Vy by ste súhlasili s tým, keby vám do baraku prišli nejakí cudzí? Hlavný dôvod, prečo sa bojím, je riziko nejakej choroby. Sú to najmä zdravotné dôvody.

Eva (44), učiteľka, Gabčíkovo 

Otvoriť galériu

Bývam blízko. Bývala som tam už v minulosti, keď sme tu mali utečencov. Predsa len, sú to cudzí ľudia, iná národnosť, mentalita.

Lívia (57), účtovníčka, Gabčíkovo

Otvoriť galériu

Áno, boli tu pred 15 rokmi. Ale to bol iný svet, všetko sa úplne zmenilo. Stačí pozerať správy, všade vidím samú agresivitu.

Analytici: referendum je vyjadrenie názoru

Ján Baránek, analytik:

Výsledok referenda nie je záväzný. Má len demonštratívny charakter, aj keď bude úspešné. Dohoda je podpísaná. Ide o rovinu názoru občanov. Ak bude úspešné, zrejme rezort vnútra posilní hliadky v Gabčíkove a okolí.

Miroslav Kusý, politológ:

Je to vyjadrenie názoru obyvateľstva, nič viac. Vláda sa tým názorom môže riadiť, ale nemusí. V tomto prípade zrejme ani nebude, pretože je to akosi dohodnutá vec s Rakúskom. Je zbytočné.

Problém s migrantmi musia riešiť aj okolité krajiny

Maďarsko

Denník Népszabadság uviedol, že Srbi žijúci pri maďarských hraniciach sa začali ozbrojovať, lebo sa obávajú čoraz agresívnejších más migrantov. Pripravovaná výstavba zábran proti ilegálnym migrantom na maďarskej strane situáciu môže ešte ďalej zhoršiť. Od soboty začali platiť prísnejšie pravidlá azylového procesu. Podľa denníka Népszabadság to znamená, že migranti, ktorí prichádzajú smerom zo Srbska, môžu byť do 15 dní vrátení Srbsku. Minulý štvrtok zadržala polícia za ilegálne prekročenie hraníc 1 538 ľudí.

Česko

Vo štvrtok sa z utečeneckého tábora v Belej pod Bezdezom pokúsilo utiecť okolo 50 uprchlíkov. Situácia vyvrcholila v piatok, keď žiadali, aby im vrátili zadržané peniaze, mobily a prepustili ich do Nemecka. Požiadavky im český minister vnútra Milan Chovanec odmietol splniť, tak začali demolovať zariadenie tábora. V piatok večer pre bezpečnosť zo zariadenia odviezli asi 40 ľudí do iného tábora, prevažne išlo o matky s deťmi a tehotné ženy.

Nemecko

V utečeneckom tábore v Dráždanoch prišlo v sobotu k hromadnej bitke medzi afganskými a sýrskymi migrantmi. Zranilo sa pri nej osem ľudí vrátane jednej ženy. Zasiahla aj polícia, na miesto dorazilo viac ako 50 ťažkoodencov a nasadili aj vrtuľník. Situáciu sa im nakoniec podarilo upokojiť, ale zadržali 50 ľudí.

Británia

Množstvo migrantov sa snaží dostať do ústia eurotunela vo francúzskom Calais, ktorý spája Francúzsko s Britániou. Uplynulý týždeň sa pokúsilo do eurotunela dostať vyše 3500 ľudí. Polícia niekoľko stoviek z nich zadržala. Britský premiér David Cameron vyhlásil, že Británia sa nestane „bezpečným útočiskom“ pre migrantov, ktorí sa z francúzskeho Calais snažia dostať do Spojeného kráľovstva. Cameron dodal, že Francúzi vyslali do Calais dodatočných 120 policajtov a Británia investuje do oplotenia a bezpečnostných opatrení na priechodoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť