Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2015 07:28 | Správy | Domáce správy

Obyvatelia Gabčíkova rozhodnú o utečeneckom tábore v referende

V Gabčíkove v okrese Dunajská Streda sa v nedeľu o 7.00 h otvorili referendové miestnosti.

V ľudovom hlasovaní môže 4300 oprávnených voličov odpovedať na otázku: "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?". Obyvatelia sa obávali toho, že dočasní rakúski azylanti možno budú v Gabčíkove skôr, ako sa uskutoční referendum o zriadení dočasného utečeneckého tábora. To sa však nestalo. Obyvatelia tvrdia, že ich bezpečnosť môže byť po príchode azylantov ohrozená. "Ľudia chcú žiť v pokoji a bezpečí. Po petícii proti zriadeniu utečeneckého tábora, ktorú podpísalo 3148 ľudí, sa vypísalo dnešné referendum,“ uviedol starosta obce Iván Fenes. Dodal, že s utečencami majú obyvatelia svoje poznatky už z predchádzajúceho obdobia.

„Máme bohaté skúsenosti, ale predtým bola doba iná, v súčasnosti je podstatne búrlivejšia, hlavne v zahraničí. Problémy sa začali, keď ich už bolo viac ako 800, potom sme zaregistrovali už aj veľmi závažné problémy. Na obec s 5000 obyvateľmi niekoľko sto utečencov je už veľa,“ pokračoval. Pripomenul, že ľudia boli radi, keď pred šiestimi rokmi tábor uzavreli. „Nemysleli sme na to, že problém sa zopakuje. O terajších utečencoch nič nevieme. Nevieme, z akej krajiny prichádzajú, nepoznáme ich presný počet. Nikto nás oficiálne neinformuje ani o tom, kedy prídu. Čo je najhoršie, že pravdepodobne budú mať voľný pohyb. Z Migračného úradu Ministerstva vnútra SR sme na náš list dostali odpoveď, v ktorej nám oznámili, že ubytovacie kapacity účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava budú znova využité na umiestnenie dočasných rakúskych azylantov,“ podotkol.

Podľa predsedu Petičného výboru proti otvoreniu utečeneckého tábora v Gabčíkove Zoltána Jakusa hlavným problémom je, že objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený. „Ide o staré budovy, ktoré pôvodne slúžili na ubytovanie pracovníkov vodného diela a teraz sú majetkom STU,“ vysvetlil Jakus. Vlády Rakúska a Slovenska minulý týždeň podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova. 

 

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara pripravuje polícia bezpečnostné opatrenia týkajúce sa Gabčíkova. „V súčasnosti je v Gabčíkove štandardné obvodné oddelenie, kde je plánovaných 18 tabuľkových miest policajtov. Zvyšujeme na tomto oddelení tabuľkové miesta o desať policajtov. S vedením Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sme pripravili výkon služby. Hliadkové služby plánované do okolia Gabčíkova a do zariadenia budú vo väčšom počte, slúžiť tam bude aj pohotovostná motorová jednotka z Trnavy,“ informoval Gašpar s tým, že pripravené sú i ďalšie opatrenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné