Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2015 03:50 | Správy | Kultúra

Druhú svetovú vojnu ukončil prejav, ktorému takmer nikto nerozumel: Teraz je všetko inak!

Štyri minúty trvajúci prejav, v ktorom japonský cisár Hirohito 15. augusta 1945 oznámil kapituláciu Japonska a koniec druhej svetovej vojny, sa podarilo zrekonštruovať vďaka digitálnym technológiám.

Cisársky dvor vydal digitálne upravenú nahrávku v sobotu - krátko pred 70. výročím kapitulácie Japonska. V porovnaní s originálom sa v nej cisárov hlas zdá jasnejší, o niečo vyšší a hlasnejší, ale bežní Japonci majú aj dnes problém porozumieť jazyku používanému Hirohitom.

"Jazyk bol veľmi ťažký (na pochopenie)," uviedla pre agentúru AP 92-ročná Tomie Kondová, ktorá Hirohitov prejav počúvala v roku 1945 v jednom zo štúdií verejnoprávnej spoločnosti NHK, kde pracovala ako hlásateľka. "Je to dobre napísané, keď si to čítate, ale obávam sa, že neveľa ľudí rozumelo tomu, čo povedal," spresnila Kondová. Dodala, že všetko zhoršil ešte aj "zlý príjem a kvalita zvuku". "Počula som, že niektorí ľudia si dokonca mysleli, že majú bojovať ešte viac. Myslím si, že reč bude nepochopiteľná aj pre dnešných mladých ľudí," domnieva sa Kondová.

 

Prekonaním neprekonateľného a vydržaním nevydržateľného

Každý Japonec pozná tú časť cisárovej reči, v ktorej hovorí o svojom odhodlaní dosiahnuť mier "prekonaním neprekonateľného a vydržaním nevydržateľného", keďže tieto slová sa opakovane citovali v správach a filmoch o vojne.

Pred 70 rokmi ľudia týmto jeho slovám rozumeli, zvyšok prejavu je už menej známy, najmä kvôli tomu, že Hirohitov prejav bol zámerne napísaný v jazyku, ktorý nebol zrozumiteľný pre bežných ľudí. Cisár tak pôsobil autoritatívnym dojmom v snahe dosiahnuť u ľudí pochopenie pre dôvody, pre ktoré Japonsko muselo kapitulovať. Hirohito v prejave prejavil ľútosť ázijským krajinám, ktoré vo vojne spolupracovali s Japonskom, aby sa "emancipovali" od západnej kolonizácie. Samotné Japonsko pritom pred alebo počas vojny - často brutálne - kolonizovalo Kórejský polostrov a okupovalo časti Číny.

Keď sa cisár Boh priblížil k ľuďom

Cisár v prejave vyjadril ľútosť nad devastáciou, ktorú Japonsku spôsobili atómové bomby zhodené na mestá Hirošima a Nagasaki, žiadal obyvateľstvo zachovať pokoj a pomôcť pri rekonštrukcii krajiny. Ako uviedol historik Takahisa Furukava, veľký význam prejavu spočíva v tom, že Hirohito, považovaný za žijúce božstvo, sa ním priblížil k prostým ľuďom.

Večer pred oznámením kapitulácie sa Hirohito stretol s vedúcimi predstaviteľmi vtedajšej vlády, aby získal ich podporu pre kapituláciu. Stretnutie sa konalo v bunkri vyhĺbenom na pozemku cisárskeho paláca. V obave z búrlivých protestov predstaviteľov armády, ktorí mohli odmietnuť zastaviť boje, bol Hirohitov prejav nahratý tajne. Cisár ho na mikrofón načítal dvakrát.

Podľa AP skupina mladých armádnych dôstojníkov aj tak prenikla do paláca a pokúsila sa záznam s prejavom o kapitulácii ukradnúť, ale ochranka paláca záznamy strážila a dopravila ich do rozhlasovej stanice NHK, aby ho ďalší deň mohli odvysielať. Dramatické udalosti posledných dvoch dní vojny v Japonsku poslúžili ako námet pre film Japan's Longest Day z roku 1967, ktorého remake sa v japonských kinách začne premietať 8. augusta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku