Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Obyvatelia Gabčíkova sa boja, starosta prízvukuje: Utečencov tu nechceme!

Dočasní rakúski azylanti budú možno v Gabčíkove skôr, ako sa uskutoční referendum o zriadení dočasného utečeneckého tábora. 

Obyvatelia sa obávajú, že ich bezpečnosť môže byť ohrozená. TASR to povedal starosta obce Gabčíkovo Iván Fenes. "Obyvatelia majú oprávnené obavy, nakoľko vidíme, aká je situácia vo svete. Ľudia chcú žiť v pokoji a bezpečí. Ak migranti prídu do Gabčíkova, môžu ohroziť tu bývajúcich. V mene obyvateľov, tak ako som už niekoľkokrát vyhlásil, znova opakujem, že si neželáme, aby v našej obci bol utečenecký tábor,“ zdôraznil starosta s tým, že v nedeľu (2. 8.) využijú zákonné prostriedky a v referende sa vyjadria obyvatelia k danej téme. „Chceme s tým deklarovať názor obyvateľstva,“ podčiarkol.

Podľa jeho ďalších slov zázraky v postoji vlády SR v Gabčíkove neočakávajú. „Ani doteraz sa nás nikto nepýtal. Ja však musím zastupovať záujmy občanov. Stotožňujem sa s tým, že naša bezpečnosť je mimoriadne dôležitá,“ povedal Fenes. Po petícii proti zriadeniu utečeneckého tábora, ktoré podpísalo 3148 ľudí, sa vypísalo referendum. „Podľa môjho názoru bude aj platné a zúčastní sa ho okolo 80 percent obyvateľstva. Ak sa ani potom nič nestane, môžeme konštatovať, že našu vládu nezaujíma názor obyvateľstva, ale uprednostňujú utečencov,“ uviedol starosta.  S utečencami majú obyvatelia už z predchádzajúceho obdobia svoje poznatky. „Máme bohaté skúsenosti, ale predtým bola doba iná, v súčasnosti je podstatne búrlivejšia, hlavne v zahraničí. Problémy sa začali, keď ich už bolo viac ako 800, potom sme zaregistrovali už aj veľmi závažné problémy.

Na obec s 5000 obyvateľmi niekoľko sto utečencov je už veľa ,“ tvrdil. Pripomenul, že ľudia boli radi, keď pred šiestimi rokmi tábor uzavreli. „Nemysleli sme na to, že problém sa zopakuje. O terajších utečencoch nič nevieme. Nevieme, z akej krajiny prichádzajú, nepoznáme ich presný počet. Nikto nás oficiálne neinformuje ani o tom, že kedy prídu. Čo je najhoršie, že pravdepodobne budú mať voľný pohyb. Z Migračného úradu Ministerstva vnútra SR sme na náš list dostali odpoveď, v ktorom nám oznámili, že ubytovacie kapacity účelového zariadenia budú znova využité na dočasné umiestnenie rakúskych azylantov,“ podotkol.

 

Podľa predsedu petičného výboru proti otvoreniu utečeneckého tábora v Gabčíkove Zoltána Jakusa hlavným problémom je, že objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený. „Ide o staré budovy, ktoré pôvodne slúžili na ubytovanie pracovníkov vodného diela a teraz sú majetkom Slovenskej technickej univerzity Bratislava,“ vysvetlil Jakus. Podľa jeho ďalších slov petičný výbor vznikol na základe požiadaviek mladých obyvateľov obce, už prvý deň 6. júla petičné hárky podpísalo viac ako 700 obyvateľov. Priznal, že napriek tomu, že referendum bude platné, nikto nevie, aký bude jeho výsledok. „Môže sa stať, že azylanti už tu budú skôr,“ poznamenal.

Referendum nemusí zabrániť príchodu azylantov

V nedeľu v ľudovom hlasovaní môže v Gabčíkove 4300 oprávnených voličov odpovedať na otázku: "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?"

Miestne referendum v Gabčíkove nemusí v prípade jeho úspechu odvrátiť príchod dočasných rakúskych azylantov do tejto juhoslovenskej obce. Štát jej obyvateľom odkazuje, že nemá povinnosť sa jeho výsledkami riadiť. Referendum vyhlásilo obecné zastupiteľstvo Gabčíkova na nedeľu (2.8.). Tamojší voliči budú odpovedať na otázku, či sú proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity.

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti skonštatovalo, že do príprav ani priebehu nebude nijako zasahovať. Michaela Paulenová z tlačového odboru ozrejmila, že podľa zákona o obecnom zriadení organizovanie referenda patrí do výkonu samosprávy obce a v zmysle ústavy je jedným zo spôsobov, ktorým sa uskutočňuje územná samospráva.

Znamená to, že pre obec je miestne referendum právne relevantné,“ vysvetlila. Tam sa však podľa názoru rezortu účinky hlasovania končia. „Ministerstvo vnútra ako orgán štátu nie je samostatnými výsledkami referenda viazané a zákon mu neustanovuje na ich základe konať,“ zdôraznila Paulenová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať