Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Dědictví aneb Kurvahošigutntág: Irenka zažívala kvôli filmu peklo!

Slnečná pohoda, letná vášeň a megadávka humoru sú základom českej filmovej komédie Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

Na osude Bohuša, ktorý zdedil milióny a poriadne mu z toho preskočilo, sa smejeme už 23 rokov. A to napriek tomu, že film režisérky Věry Chytilovej (†85) je z veľkej časti drsnou pravdou o prvých rokoch kapitalizmu v našich končinách...

Príbeh o tom, ako sa z opilca Bohumila Stejskala stane zo dňa na deň milionár, je plný legendárnych replík a vtipov. Hoci Bolek Polívka (65) predtým aj potom stvárnil mnoho postáv, do smrti si ho budeme pamätať najmä ako Buhuša so žltou baretkou na hlave.

Tiež výkony Dagmar Veškrnovej Havlovej (62), Miroslava Donutila (64), Ivany Chýlkovej (51) či Jozefa Kronera († 74) sú také presvedčivé, že nikto nezapochybuje o tom, že takí ,,týpkovia“ naozaj niekde na dedine reálne žijú. V Dědictví sa blyslo aj viacero nehercov, medzi inými napríklad Anna Pantůčková (†94), ktorá hrala Bohušovu tetu, či vtedy začínajúca modelka v úlohe šľapky Irenky – Šárka Vojtková (40).

 

Von z krčmy

Film z roku 1992 je autorským dielom režisérky Chytilovej a Polívku. Pracovný názov mal Štěstí je krásná věc. Ale potom sa názov zmenil. Chytilová chcela názov Dědictví, Polívka zase trval na Kurva, hoši, Gutten Tag. Názvy tak nakoniec zostali obidva, hoci s pozmeneným vulgarizmom.

Otvoriť galériu

Nakrúcalo sa v Olšanoch – dedinke 30 km od Brna, ktorú si Polívka s rodinou vybral za svoje bydlisko a roky tam prevádzkoval aj svoju slávnu farmu s penziónom.

Spolupráca svojráznej a prísnej režisérky s hercom, ktorý má rád svoju pohodičku, nebola vôbec jednoduchá. „Jazdila som za Bolkom do Olšian. Lenže on bol stále v krčme. Tak som tam za ním šla a urobila som mu pred všetkými scénu. Podobalo sa to tomu, keď si do putiky po svojich druhov prídu manželky. On to zosmiešňoval, robil si z toho srandu, ale bolo na ňom vidieť, ako mu je trápne,“ spomínala Chytilová. Prvotný scenár vznikal jeden mesiac tak, že Polívka diktoval a ona zapisovala.

Reálny zážitok

Inšpiráciou pre celý film bola skutočná príhoda, ktorú krátko predtým Polívka zažil pri rodinnej prechádzke v Brne. Ako si tak išli po ulici, vrhol sa naňho opitý chlap s tým, že je z neho milionár a všetky tie domy okolo sú jeho. A novopečený boháč sa snažil Polívku stoj čo stoj presvedčiť, aby sa s ním išiel opiť. Keď Bolek odmietol, muž nasadol do taxíka a cez otvorené okno ešte zakričal: „Bolí, ja si ťa nájdem, hoci v televízii alebo v Paríži! Prachov mám na to dosť.“ Toto všetko sa nakoniec objavilo aj vo filme v scéne, keď Bohuš otravoval na pražskej ulici Karla Gotta.

Irenka

Okrem Bohuša sa dej filmu točí aj okolo Irenky – šľapky, ktorú si nabalil v erotickom salóne. V čase nakrúcania mala Šárka Vojtková osemnásť rokov a filmová sláva jej poriadne strpčila život. Ľudia si totiž mysleli, že je rovnaká ako Irenka, ktorú Bohuš tak miloval „aj bez těch peněz“. Ona za nakrúcanie dostala 50 000 korún, čo bol asi ročný plat priemerného Čecha.

Otvoriť galériu

Veľa ľudí si myslelo, že ako Irenka hrám samu seba, že ma naozaj vytiahli z nejakého erotického podniku...“ povedala v jednom rozhovore. „Prekvapilo ma, ako si ma diváci ihneď zaškatuľkovali len preto, že som sa objavila nahá vo filme.“ A tak Šárka radšej utiekla z Česka do Talianska, kde sa venovala móde, našla si staršieho muža a iba pred pár rokmi sa vrátila do Brna, kde si otvorila kozmetický salón. A stále sa nádeja, že jedného dňa v nej už ľudia prestanú spoznávať prsnatú Irenku s veľkými náušnicami v ušiach.

Múdra teta

Nezabudnuteľnou postavičkou celého príbehu je aj Bohušova teta, ktorú si zahrala obyvateľka Olšian Anna Pantůčková († 94). Dokonca aj chalupa, v ktorej bývala s Bohušom, bola skutočne jej. Dnes sú to už iba ruiny...

„Bola to pre ňu príjemná zmena v živote. Predtým by jej ani vo sne nenapadlo, že si zahrá vo filme, a to ešte s takými slávnymi hercami,“ povedal pre český Blesk príbuzný tety Pantučkovej. Ostatne, Chytilová rada do svojich filmov obsadzovala nehercov, ktorí diváka dokázali očariť svojou bezprostrednosťou.

Otvoriť galériu

Aj na tetu však dokázala byť Chytilová rovnako tvrdá ako na profesionálnych hercov. „Věra občas pri nakrúcaní stráca nervy. Stará pani Pantučková, ktorá hrala moju tetu, sa raz vzoprela: Pani režisérka, na mňa nehulákajte, ja mám 83 rokov, ja to nepotrebujem,“ spomínal Polívka vo svojej knihe V manéži i mimo a pokračoval: „Za tri dni mi hovorí: Však nech si zahuláka, ja už som to pochopila. Ona je blázon...“

K hlavnej téme filmu teta raz múdro povedala: „Peniaze vám neprinesú šťastie, keď s nimi neviete narábať. Ja som nikdy bohatá nebola. Viem, kam patrím, hrám samu seba...“ O zákernosti bohatstva sa presvedčil nielen filmový Bohuš, ale aj Polívka. Hoci ako herec zarába pekné peniaze, jeho legendárna farma v Olšanoch skrachovala a on si narobil veľké dlhy. Svojej dedine však zostal verný a býva v nej s manželkou a deťmi v domčeku pod lesom. 

Hlášky, na ktoré sa nezabúda

  • Bohuš: Podívejte se na ňu, prý masérka! Kur*a je to!
  • Bohuš: Napij sa! Advokát: Ne, ne, já už nebudu. Bohuš: Napij sa, nebo ťa vyměním!
  • Bohuš: Sedni si. Napi sa. Lehni si.
  • Bohuš: Paní doktorko, vy jste doktorka? Doktorka: Ano. Bohuš: A věříte v Boha? Doktorka: Já, ne, nechápu jak vůbec může někdo věřit. Bohuš: Šak proč by nemohl? Doktorka: Šak nejsou důkazy, nikdy ho nikdo neviděl. Bohuš: Však vašu pi*u jsem také neviděl a věřím, že ju máte.
  • Bohuš: Irenko, nebuď hlupá! Já ťa mám rád aj bez peněz.
  • Bohuš: Tak a teď si vás kúpím všecky!
  • Irenka: Pštros? Bohuš: Irenko, to je pro tebe k narozeninám. Irenka: Na co pštros? Bohuš: Takovýho ptáka jsi ještě neviděla!
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu