Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2015 00:43 | Správy | Zahraničné správy
Video

Slávny špión sa po 30-tich rokoch dostane na slobodu: Žehlia takto Američania napäté vzťahy?

Američan Jonathan Pollard, ktorý bol v roku 1987 odsúdený za špionáž pre Izrael na doživotie, bude tento rok v novembri po 30 rokoch väznenia podmienečne prepustený.

Oznámili to v utorok vo Washingtone jeho advokáti. Podľa verdiktu nasledujúcich päť rokov musí Pollard v USA zostať, prípadnú skoršiu cestu do Izraela mu môže povoliť len americký prezident.

V súčasnosti šesťdesiatročný Pollard bol cisvilným pravodajským analytikom amerického námorníctva a odovzdal Izraelu tisíce tajných dokumentov. Rozsah materiálov, ktoré touto cestou Izraelčania získali, nebol ešte úplne odhalený, ale okrem iného išlo o americké údaje o dodávkach sovietskych zbraní do Sýrie a Iraku, o sýrskych chemických zbraniach a o pakistanskej atómovej bombe.

Aféra sa stala jednou z najnepríjemnejších a najškodlivejších epizód v americko-izraelských vzťahoch. O oslobodenie Pollarda žiadalo v minulosti Američanov niekoľko izraelských politikov, vždy ale neúspešne.

 

Pollard vyjde na slobodu 21. novembra, oznámila americká komisia pre podmienečné prepustenie. V tom čase uplynie 30 rokov od jeho zatknutia. Zadržaný bol v novembri 1985, keď sa neúspešne pokúsil získať azyl na izraelskom veľvyslanectve vo Washingtone.

Americké médiá prepustenie izraelského vyzvedača už cez víkend predpovedali s tým, že Washington sa touto cestou môže pokúsiť o nápravu pokazených vzťahov s Tel Avivom. Zaťažila ich nedávna dohoda západných mocností s Iránom o jeho jadrovom programe, ktorú Izrael označuje za strategickú chybu.

Podľa amerických úradov ale podmienečné Pollardovo prepustenie so stavom vzťahov medzi oboma krajinami nesúvisí. Rozhodnutie komisie bolo jednomyseľné a "nie je spojené s nedávnym vývojom udalostí na Blízkom východe," uviedla komisia pre podmienečné prepúšťanie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Pollardovo podmienečné prepustenie privítal. "S nedočkavosťou očakávame jeho prepustenie," uviedol s tým, že v rozhovoroch s americkými vrcholnými politiky vždy Pollarda spomínal. Podľa izraelskej ministerky spravodlivosti Ajelet Šakedovej, ktorá vyjadrila vo svojom príspevku na Facebooku "obrovskú radosť", USA Pollarda prepustí "na základe zákona, nie kvôli katastrofickej dohode medzi Spojenými štátmi a Iránom". Podľa agentúry AP izraelskí vládni úradníci upozornili, že ich odpor voči jadrovej dohode s Teheránom tento krok nijako neovplyvní.

Pollardovi stúpenci trvajú na tom, že jeho trest bol príliš prísny. Argumentujú tým, že Izrael je americkým spojencom a veľká väčšina utajovaných skutočností, ktoré Pollard vyzradil, nespôsobila Washingtone žiadne škody a pre izraelské tajné služby nebola novinkou. Iní ale majú Pollarda za zradcu, ktorý vyzradením štátnych tajomstiev poškodil vlasť.

Špekulácie o možnom Pollardovom prepustení sa objavili už vlani. Vláda USA údajne zvažovala, že týmto krokom povzbudí izraelského spojenca ku ústretovému rokovaniu s Palestínčanmi. Mierové rozhovory nakoniec skolabovali a Pollard zostal vo väzení.

Pollard je väznený v Severnej Karolíne a v posledných rokoch sa sťažuje na problémy so zdravím: trpí cukrovkou a vysokým krvným tlakom. Z federálnej väznice v meste Butner odkázal, že sa "teší na stretnutie so svojou milovanou manželkou Esther".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!
V telerozhlase už čoskoro neostane ani kameň na kameni.
SNS tlačí na generálneho riaditeľa RTVS: Strana požaduje vyjadrenie k obvineniam! Ako to naozaj je?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Kriminálka rieši ohavný prípad: Muž mal zneužiť len 11-ročné dievčatá! OHAVNÉ detaily
(ilustračné foto)
Poľskí vojaci posilnia bezpečnosť: Teroristický útok v Moskve sa nesmie zopakovať!
(ilustračné foto).
Sledujte, kde sa umiestnilo Slovensko v cene benzínu! V rebríčku sme predbehli aj...