Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Svedkovia opísali hrozný moment, keď medzi ľudí šľahol blesk: Matka troch detí Monika († 39) bola na mieste mŕtva

Bohoslužba sa vinou krutého počasia zmenila na tragédiu! Blesk počas búrky udrel do stromov pri Kaplnke sv. Anny neďaleko Kluknavy. 

Ukrývali sa pod nimi veriaci, ktorí sa chceli napriek búrke zúčastniť na bohoslužbe. Na mieste následkom zásahu zahynula Monika († 39), medzi siedmimi zranenými sú aj jej manžel, dcéra a syn! Na pútnické miesto vidia priamo zo svojho domu. Veriaca rodina sa tam pravidelne chodila modlievať. Pohroma najviac postihla členov rodiny z neďalekej dedinky Ovčie.

Hlboko veriaci sa na púť tešili už dlho dopredu. Výhľad na Kaplnku sv. Anny majú priamo zo svojho domu. Od modlitby ich v sobotu neodradila ani mohutná búrka. Ukryli sa pod vysoký strom, aby sa mohli zúčastniť na celej bohoslužbe. Mama Monika († 39) na to doplatila životom. Príbuzní sa v žiali uzavreli do seba. Ťažko znášajú veľký smútok.

Otvoriť galériu

Tragédia jednej rodiny

„Bola veľmi šikovná, s otvoreným srdcom a ochotne pomáhala druhým. Pracovala v odevnej firme. Mala rada zvieratká. Všetkým nám bude veľmi chýbať. Bola to úžasná žena,“ povedal sused, ktorý rodinu dobre poznal. Syn Štefan (13), rovnako ako jeho otec Jozef (45) a sestra sú s vážnymi zraneniami v nemocnici. Výboj prešiel aj cez ich telo, otca museli resuscitovať. Len o vlások unikli smrti, ale stále musia bojovať s vážnymi zraneniami. 

„Sme z toho šokovaní. Monika zomrela na mieste. Ľudia, ktorí tam boli, hovoria, že bol na ňu hrozný pohľad! Po zásahu bleskom jej nebolo pomoci. Na púti bola spolu s manželom, deťmi a priateľkou jedného z nich. Všetci sú zranení! Najhoršie je na tom syn Štefan, má popálených približne 60 percent tela a leží v Krompachoch,“ povedala suseda nešťastnej rodiny.

Otvoriť galériu

Sedem ľudí v nemocnici

„V našej nemocnici je hospitalizovaných päť pacientov. Dvaja sú zranení veľmi vážne, utrpeli popáleniny a tiež poranenia vnútorných orgánov - pľúc a srdca. Traja majú poranenia menšieho rozsahu. Ako dlho sa budú liečiť, sa zatiaľ presne povedať nedá,“ povedala Radka Miloševská, hovorkyňa siete nemocníc Agel SK, pod ktorú patrí aj krompašská nemocnica. „Jeden pacient je umiestnený na ARO s popáleninami na 15 percentách tela. Dve pacientky sú pod dohľadom úrazovej chirurgie,“ povedala hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.

Komplikovaná záchrana

Veriaci z okolia Kluknavy na sobotňajší večer nikdy nezabudnú. „Ozvala sa hrozná rana. Vedel som, že je zle. Ľudí, ktorí stáli pri strome, odhodilo. Kto mohol, pomáhal,“ povedal jeden z nich. „Zdravotníci boli na mieste o pár minút. K zraneným sa však nedokázali sanitkami dostať. Úzku cestu zablokovali pútnici, ktorí húfne odchádzali,“ povedal hovorca záchranárov Boris Chmel. Ratovali aj dobrovoľní hasiči z obce. „Bolo to chaotické, zranených bolo veľa. Pomáhali sme, ako sa dalo, s transportom na lúke. Nakladal som zranených do sanitky. Bolo mokro, šmýkalo sa. Museli sme vyťahovať ľudí,“ vraví Matej Palko (21).

Otvoriť galériu

Odpust na druhý deň pokračoval, polícia začína vyšetrovanie

Lúku v okolí Kaplnky sv. Anny deň po tragédii napriek daždivému počasiu zaplnili stovky veriacich. Modlili sa za zosnulú aj za zranených. Medzitým začal policajný vyšetrovateľ skúmať, či mohol organizátor nešťastiu zabrániť. „Čo sa má stať, to sa stane. Je to významný odpust pre celé okolie. Vždy sa ho zúčastňujem,“ povedala Adriana Horváthová. K nešťastiu sa vyjadril aj duchovný. „Veríme v nádej, že život smrťou nekončí, že život pokračuje. Chceme na tomto mieste prosiť Pána Boha o dar plaču,“ prehovoril k veriacim.

Kaplnka sa na kopci týči od 17. storočia. Veriaci sa tam každoročne chodia pokloniť sv. Anne posledný júlový víkend. Nešťastie s množstvom zranených už vyšetruje polícia. „Prešetrujeme zodpovednosť organizátora, ktorý púť zabezpečoval. Pri blížiacej sa silnej búrke, o ktorej výskyte najmä na území východného Slovenska v popoludňajších hodinách s výstrahou 2. stupňa bola široká verejnosť Slovenskej republiky informovaná cestou médií. Nevyzval osoby, aby opustili miesto okolo kostolíka, kde sa nachádzajú vysoké stromy. A napriek búrke ich ponechal na mieste,“ vyjadril sa krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Polícia preto začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?