Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2015 01:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Legendárni Chalupáři majú už 40 rokov: Sovák v seriáli vôbec nemal hrať!

K nestarnúcim legendám radia Chalupáři. Seriál plný českých hereckých hviezd oslavuje už 40 rokov, a aj tak si ho vždy rady pozrú všetky generácie divákov. 

Aké sú zákulisné pikošky Chalupářov, koľko za účinkovanie brali herci a čo sa prihodilo počas nakrúcania?

Príbehmi obyvateľov malej dedinky žilo celé Československo. Seriál Chalupáři si nečakanú popularitu určite získal vďaka hereckej elite, ktorá si v ňom zahrala - Vladimírovi Menšíkovi († 58), Josefovi Kemrovi († 72), Jiřímu Sovákovi († 79) či Stelle Zázvorkovej († 83). A s tým nepočítal dokonca ani samotný režisér František Filip (84).

„Keď som nakrúcal Chalupářov, nečakal som taký úspech ani v najmenšom. Veď ja som ich ani nechcel nakrúcať, ten scenár mi pripadal taký lacný a úplne hlúpy,“ povedal Filip, ktorý Chalupářov režíroval už pred 40 rokmi. Ale zo seriálu z dedinského prostredia sa nakoniec stal hit. „Klamal by som, že ma divácky úspech neteší. Ten drobný spotrebný tovar, ako seriálu hovorím, je dielko odpočinkové, nenáročné a ľudské. A toto asi ľuďom v tej dobe chýbalo,“ zamyslel sa režisér.

 

Sovák namiesto Marvana

A ako to už býva, najlepšie veci vznikajú vďaka náhode. Asi nikto si dnes už nedokáže predstaviť revízora Evžena Humla z Chalupářov v podaní iného herca ako Jiřího Sováka. Pritom Sovák ho vôbec nemal hrať. Scenárista František Vlček totiž písal túto postavu priamo na telo hercovi Jaroslavovi Marvanovi († 72). Voľba padla na Marvana najmä preto, že si revízora zahral už vo filmoch Dovolená s Andělem či Anděl na horách. Dokonca práve s hereckým kolegom Josefom Kemrom, ktorý si v Chalupářoch strihol hneď druhú hlavnú rolu.

Otvoriť galériu

Marvan mienil, osud menil. Krátko po nakrúcaní filmu Noc na Karlštejně obľúbený herec v roku 1974 zomrel. Tvorcovia sa tak na jeho miesto rozhodli osloviť Jana Pivca († 72), no toho zradilo zdravie a necítil sa na takú náročnú rolu v seriáli. Do tretice tak rad prišiel na Sováka. „A urobili dobre,“ myslí si jeho herecký kolega Václav Sloup (78). „Marvan bol predsa len iná herecká generácia, so Sovákom bola zábava a do dedka Humla sa úplne zamiloval.

Menšík bral 1 200 KČS za deň

Herci z úspešného seriálu si prišli na svoje - platy mali na tie pomery kráľovské. Sovák spolu s Kemrom mali aj 800 korún za nakrúcací deň, podľa pamätníkov si tak prišli za 50 dní nakrúcania na slušných 40-tisíc. Pritom priemerná mzda v socialistickom Československu bola vtedy 2 300 korún!

Otvoriť galériu

Naj­vyšší honorár - 1 200 korún za deň - mal herec a zabávač Vladimír Menšík. Herečka Luba Skořepová (91) si zo seriálového honoráru dokonca kúpila východonemecký automobil zn. Trabant. „Presnú sumu si už skutočne nepamätám. Ale viem, že som pridala podstatnú časť honoráru na kúpu béžového trabanta. Vrelo mi ho odporučil kolega Josef Kemr. Prisahal, že s tým autom nebudem mať nikdy žiadne problémy. A predsa len boli. Nič neposlúchalo. Sviečky aj nejaká tajomná reléová súčiastka, o ktorej dodnes neviem, na čo vlastne slúži,“ spomína herečka.

A hoci sa investícia do trabanta Skořepovej nevydarila, na Chalupářov spomína rada. „Už skoro nikto nežije, všetci zomreli, hlavne chlapi...“ povzdychne si.

Komunisti Matušku nechceli

Poznávacím znamením seriálu Chalupáři bola úvodná pesnička rodáka z Košíc - speváka Waldemara Matuš­ku († 76). „Když máš v chalupě orchestrión...“ Hoci bez titulnej piesne s Matuškovým hlasom by si diváci seriál dnes len ťažko vedeli predstaviť, kedysi sa musela zaobísť bez neho. Prečo?

Otvoriť galériu

Keď v roku 1986 Matuška spolu so svojou rodinou emigroval z Československa, komunisti sa s tým nevedeli zmieriť. Veď po Karlovi Gottovi to bola druhá najväčšia hviezda československej pop-music. Začalo sa teda trestať. Postupne vymizli z predajní Matuškove platne, jeho hlas nebolo počuť v rádiách a filmy, v ktorých sa objavil, zrazu putovali do trezora a nemohli sa premietať. Výnimkou neboli ani Chalupáři, do ktorých politický systém zasiahol tak, že spevákov hlas zo znelky jednoducho vymazal.

„Stalo sa to náhle. Ni­kto nám dopredu nič nepovedal. Ale čo by v tej dobe niekto niekomu oznamoval?“ spomína Jiřina Bohdalová (84), ktorá hrala Dášu Fuchsovú.

Toto gesto trápilo aj samotného Matušku. „Boli sme už na Floride, keď nám to dali vedieť naši známi. Waldo sa ma vtedy opýtal, prečo sa tomu divím. Veď to je predsa aj dôvod, prečo sme emigrovali. Je predsa strašné žiť v krajine, kde sa vládcovia boja už aj pesničky,“ zaspomínala si Matuškova žena Olina. 

Otvoriť galériu

Pikošky o seriáli

  • Počas nakrúcania vo Višňovej (okres Příbram) si herci aj štáb urobili základňu v miestnej dedinskej krčme. Dodnes v nej na stene visí hlava vypchatého diviaka, ktorého v čase nakrúcania zastrelil Vladimír Menšík.
  • Po dramatickej scéne, keď sa Ladislav Menšík alias Tonda Čihák ide obesiť kvôli svojej manželke Aničke Čihákovej, ktorú si zahrala Gabriela Vránová, herci oslavovali tisícu klapku. Herci svoj výkon poriadne zapili a podľa Vránovej šampanské doslova tieklo prúdom.
  • Počas nakrúcania sa v dejvickom byte Stelly Zázvorkovej po večeroch konali veľkolepé hody. Zázvorková svojim kolegom vo veľkom vyvárala, a dokonca piekla niekoľko kačíc a husí súčasne v obavách, že hosťom nebude stačiť jedlo.
  • Jiřina Bohdalová chcela v 70. rokoch kúpiť svoju seriálovú chalupu, v ktorej bývali aj Josef Kemr a Jiří Sovák. Herečka však mala smolu, pretože majitelia jej ju nechceli predať.
  • Najmladšej herečke Mahulene Bočanovej išlo počas nakrúcania aj o život. „Spadla som pod auto hercovi Čestmírovi Řandovi. Ako deti sme mali bežať vedľa mercedesu. Keďže som bola súťaživá, chcela som byť medzi prvými. Na štrku sa mi však pošmykla noha a zletela som rovno pod auto,“ opisuje Bočanová svoju prvú hereckú haváriu, po ktorej jej dodnes zostala pamätná jazva.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!