Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Šokujúce informácie z vyšetrovania havárie záchranárskeho vrtuľníka: Stratili vedomie už vo vzduchu!

Štyri dni od tragédie, ktorá otriasla Slovenskom, sa vynárajú nové informácie. V piatok večer smeroval záchranársky vrtuľník na pomoc k zranenému chlapcovi (10) v Slovenskom raji. Do cieľa už nedorazil.

Stroj sa zrútil do rokliny, pričom nikto zo štyroch záchranárov neprežil. Odborníci z tímu vyšetrovateľov vylúčili zlý technický stav stroja. Vrtuľník sa po zachytení o elektrické vedenie mal dostať do rotácie a posádka podľa odborníkov upadla do bezvedomia ešte pred dopadom. V týchto dňoch sa hrozivou nehodou zaoberajú vyšetrovatelia. Nešťastný pád vrtuľníka, ktorý už previezli z rokliny do hangáru na popradskom letisku, prešetruje aj Letecký a námorný vyšetrovací útvar ministerstva dopravy. „Podľa zistených skutočností stroj pred leteckou udalosťou a ani počas letu nemal technické problémy. Z vrtuľníka boli stiahnuté niektoré dáta. Tie sa vyhodnotia a preveria sa nastavené postupy od prijatia hlásenia o zásahu až po jeho ukončenie,“ informoval Martin Kóňa, hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Ako uviedol košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó, polícia haváriu vyšetruje ako všeobecné ohrozenie.

Otvoriť galériu
Ako došlo k tragickej nehode.
Zdroj: infografika NČ

Príčinou tragickej havárie záchranárov mali byť elektrické drôty, na ktorých sa zachytil rotor vrtuľníka. Tým stroj vošiel do silnej rotácie. Podľa zdroja Nového Času z prostredia vyšetrovateľského tímu mali prístroje ukázať preťaženie až 20 G. „Pri takom veľkom preťažení v prvom rade človek stráca vedomie. Môže dôjsť aj k poškodeniu vnútorných orgánov,“ uviedol primár popradskej traumatológie Martin Lajoš. „Je veľký rozdiel, či ide o trénovaného človeka alebo niekoho bežného. Títo chlapi, myslím si, boli trénovaní aj na extrémne preťaženia. Každý človek však má svoje limity,“ dodal na záver odborník.

Otvoriť galériu

Po tragédii sprísnili pravidlá

 

Letecká spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE prijala po tragédii nové opatrenia. „Piloti dostali preventívne a dočasné bezpečnostné pokyny týkajúce sa zásahov v teréne, ktoré budú platiť až do ukončenia vyšetrovania,“ uviedla hovorkyňa firmy Zuzana Turočeková. Na otázku, či spoločnosť uvažuje o rokovaniach s VSE Group o označení elektrických drôtov nad roklinou výstražnými leteckými markermi, uviedla: „Naďalej platí, že budeme čakať do ukončenia vyšetrovania.“

Posledné zbohom obetiam

Otvoriť galériu

Posledná rozlúčka s kamarátmi, otcami či manželmi sa uskutoční vo štvrtok o 10. hodine v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Dušan Leskovjanský by mal mať ešte v ten istý deň popoludní štátny pohreb v Spišskej Novej Vsi. Spoločnosť ATE bližšie informácie poskytne neskôr.

Lenka o nehode na horách: Marek bol môj záchranca!

Pomáhal, ako len vedel! Lekár Marek Rigda († 45), ktorý tragicky zahynul v piatok v Slovenskom raji, zachránil počas svojho života mnoho ľudí. Za jedného z najzodpovednejších leteckých záchranárov-lekárov ho považuje aj Lenka z Liptovského Mikuláša, ktorej pomáhal, keď si na lyžovačke v Jasnej v Tatrách poranila koleno. Priznala, že keď počas záchrannej akcie v Jasnej zbadala Marka, ako sa k nej zlaňuje, hneď vedela, že všetko bude v poriadku...

Otvoriť galériu

Lenka vďačí Markovi za to, že môže pokračovať vo svojom náročnom povolaní.Lenka lyžovala v ťažko dostupnom teréne a zranila si nohu. „S Markom sme sa poznali služobne. Rovnako ako on pracujem ako záchranárka. K môjmu zraneniu došlo počas lyžovačky v Žľabe v Jasnej. Nebol to vážny úraz, ale vzhľadom na to, že sme sa nachádzali v náročnom teréne, horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov,“ zaspomínala si Lenka. V tom pre ňu ťažkom okamihu bol práve Marek jej záchrancom. „Z vrtuľníka ku mne zlanil Marek. Veľmi som sa potešila, že mal službu práve on. Hneď som vedela, že všetko dopadne dobre,“ opísala svoje pocity záchranárka.

„Keď letíte 500 metrov nad zemou na lane, tak vám nie je jedno, s kým. Ale pri Markovi som si bola istá, že všetko bude v najlepšom poriadku. Cítila som sa bezpečne. A potvrdilo sa, že som mala pravdu,“ vraví Lenka, ktorá aj Markovi vďačí za to, že môže pokračovať vo svojom náročnom povolaní. Podľa nej patril k ľuďom, ktorí budú na našom svete veľmi chýbať. „Bol skvelý manžel, skvelý otec, skvelý lekár. Ťažko sa o tom hovorí… Je to obrovská škoda, keď takýto dobrý človek odíde. Vedel pracovať nadštandardne a takých lekárov nie je veľa,“ povedala so smútkom v hlase. Marek miloval svoju prácu a pristupoval k nej zodpovedne. „Ešte aj po ukončení akcie si neustále kládol otázky, či všetko urobil správne, či niečo mohol urobiť lepšie. Jeho odchodu mi je veľmi ľúto,“ zakončila záchranárka Lenka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!