Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2015 13:01 | Správy | Domáce správy
Video

Sárka († 10) zomrela po výstrele zo vzduchovky, ešte stihla zakričať na mamu: Posledné slová plné žiaľu

Malá Sára († 10) sa vytúžených prázdnin nevedela dočkať. Chcela si užiť leto, slnko, vodu a kamarátov. Nič z toho už nie je pravda.

Vždy usmievavé dievčatko zomrelo po nešťastnej strele zo vzduchovky, ktorú držal jej bratranec (13). Nevinná detská hra sa skončila tragédiou. Brok sa odrazil od podlahy a smrteľne zasiahol Sáru do hrudníka. Každý, kto ju poznal, nedokáže prestať plakať. Sárika bola ich miláčik. Svojich milovaných už nepoteší úsmevom ani zvedavou otázkou. Pozerá sa na nich z ďalekého nebíčka. Dievčatko sa hralo na dvore u príbuzných v Brestove nad Laborcom (okr. Medzilaborce) v nedeľu popoludní s bratrancom (13).

 

Chlapec v ruke držal vzduchovku Slavia 631. Keď ju išiel odložiť, ozval sa výstrel. Vystrelený brok sa odrazil od zeme do Sárinho hrudníka na pravej strane. „Jej bratranec po strele kričal: ,Ja som nevystrelil! Vyšlo to z pušky samo,‘“ povedal očitý svedok. Sára začala utekať k mame, ktorá taktiež bola v tej chvíli na dvore. „Zakričala: ,Mami, bolí ma srdiečko.‘ Potom spadla na zem,“ spomína so slzami v očiach strýko Sáry a pokračuje: „Zapadol jej jazyk. Vybrali jej ho, ale jej hrudník medzitým zaliala krv. Po chvíli sa jej začala valiť aj z ústočiek a prestala dýchať. Keď dorazili záchranári, už jej nebolo pomoci.“ Podľa informácií Nového Času náboj zasiahol tepnu a Sára vykrvácala.

Otvoriť galériu
Smrtiacou zbraňou je stará puška.
Zdroj: Peter Novotný, anc
Nikdy som o takej trágédii nepočul

Ľudovít Miklánek, člen predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní

„Vzduchovky patria do kategórie D voľnopredajných zbraní, takže sa k nim prostredníctvom občianskeho preukazu môže dostať každý. Musela to byť veľmi nešťastná náhoda, aby sa so vzduchovkou spôsobilo smrteľné zranenie, neviem to inak povedať. Tento druh zbraní má obmedzovanú úsťovú energiu. Brok sa môže dostať pod kožu, ak sa vystrelí z  bezprostrednej blízkosti. Maximálne môže spôsobiť vystrelenie oka. O smrteľnom úraze odrazeným brokom som za 13 rokov venovania sa tejto téme nepočul.“ Podľa neho ide skôr o zlyhanie dospelých, ktorí nemali pred deťmi zbraň riadne zabezpečenú.

Otvoriť galériu
Diabolky.
Zdroj: Peter Novotný, anc
Sárin bratranec je v rukách psychiatrov

Po umytí tela jej mali nájsť len malú ranku, veľkosťou porovnateľnú s koncom zápalky. Nešťastný bratranec, ktorý držal v ruke vzduchovku, je v opatere psychiatrov. „Nevie sa zmieriť s tým, že Sára zomrela. Lekári odporúčajú, aby sa nestresoval, inak to na neho môže doľahnúť ešte viac a môže byť narušené jeho psychické zdravie,“ povedal blízky príbuzný. Rodičia nešťastného chlapca strážia a snažia sa presvedčiť, že za nič nemôže. Sárini rodičia sú tiež zdrvení. Mama dostáva utišujúce injekcie, otec o nešťastní nedokáže rozprávať.

Rodičia z jej smrti nikoho neobviňujú

Sárina sestra Patrícia sa so smutnými pocitmi podelila na internete. „Dnes ma opustila moja sestrička. Strašne mi bude chýbať. Nemôžem uveriť, že mi odišla. Prečo, Bože, ona? Ostala som sama. Moja sestrička milovaná bude vždy v mojom srdci. Veľmi ju ľúbim. Bože, vráť mi ju späť,“ vyplakala svoje ubolené srdce vo východniarskom nárečí.

Prípadom sa zaoberá aj polícia. „Bolo začaté trestné stíhanie pre usmrtenie. Bližšie informácie vzhľadom na citlivosť prípadu nebudeme poskytovať,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová. Ak polícia dospeje k záveru, že rana zo vzduchovky vyšla, keď ju držal Sárin bratranec, prípad odložia, lebo nie je trestne zodpovedný.

Otvoriť galériu

Nemala šancu

Lekár Igor Vozár

Výsledky pitvy ešte nie sú síce známe, ale rýchlosť smrti Sáry († 10) a oblasť, kde ju brok zasiahol, napovedajú, že nemala šancu na prežitie. „Buď to bola aorta, pľúcna tepna, alebo horná dutá žila, teda jedna z veľkých tepien, ktorých poškodenie môže mať fatálne následky,“ povedal lekár Igor Vozár. „Keď to len čiastočne poškodí tepnu, tak je možnosť operatívneho zásahu, ale podmienkou je rýchly transport.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine