Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2015 05:27 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Na rozlúčke s hereckou legendou Ladislavom Chudíkom († 91) prehovorili jeho najmilší: Najvrúcnejšie vyznania pre maestra!

Odpočívajte v pokoji, maestro. Slovensko sa včera so slzami v očiach a so smútkom v srdci navždy rozlúčilo s ikonou filmu a divadla Ladislavom Chudíkom († 91).

V historickej budove Slovenského národného divadla sa totiž na pravé poludnie začala derniéra životnej hry herca, ktorého milujú celé generácie. Rozlúčiť sa prišla zronená manželka Alenka s dcérou Berenikou a desiatky kolegov. Katafalku s ostatkami obrovskej legendy sa uklonili najväčšie osobnosti slovenskej kultúry a spoločenského života. Na múdrosť, lásku a skromnosť tohto obdivuhodného umelca spomínali s bolesťou v hlase herci Milka Vášáryová (73), Dušan Jamrich (68) či Robert Roth (42). Ich krásne slová dojímajú k slzám...

 

Ladislav Chudík bol na doskách 70 rokov

  • narodil sa 27. mája 1924 v Hronci
  • študoval Štátne konzervatórium v Bratislave 
  • od roku 1944 bol člen Čino hry SND
  • v rokoch 1963 až 1966 pôsobil ako šéf Činohry
  • získal titul zaslúžilý umelec a mnoho ocenení
  • v roku 1998 získal od prezidenta Michala Kováča štátne vyznamenanie
  • stvárnil 130 filmových a divadelných postáv, preslávil sa postavou primára Sovu v  legendárnom československom seriáli Nemocnica na okraji mesta z roku 1978
  • herecká legenda zomrela v nemocnici vo veku 91 rokov 29. 6. 2015

Robert Roth

Syn, ktorého nikdy nemal

Otvoriť galériu
Robert Roth.
Zdroj: Tibor Géci, Michal Hanko, anc
Ladislav Chudík stál celý život na strane hodnôt, či už spoločenských, alebo umeleckých. Až sa sám hodnotou stal. Umelec života i javiska. Ladislav Chudík je univerzálny estetický podnet pre nás mladších aj tých po nás. Aktívne sme sa na javisku s ním tí mladší stretli už menej. Áno, viem, menej je niekedy viac. Ale v tomto prípade menej je menej.

S Ladislavom Chudíkom ma spájalo silné osobné puto, ktoré som vnímal ako objatie celej mladšej generácie, ktorej naozaj veľmi fandil. Preto dovoľte jednu osobnú spomienku. Raz mi v divadelnom bufete vložil do ruky imaginárny predmet, ktorý som nevedel dešifrovať. Spýtal som sa ho, čo to je. Štafetový kolík, kolega, priateľ. Nenechal som si ho pre seba. Je štafetový. Putuje celou našou generáciou a aj bude. To môžeme zaručiť. Ďakujeme.

Dušan Jamrich

Najlepší priateľ

Otvoriť galériu
Dušan Jamrich.
Zdroj: Tibor Géci, Michal Hanko, anc
Pán herec, pán občan, pán Európan, pán vlastenec, pán pedagóg. Lacko, tieto prívlastky poznáš, sú z dennej tlače minulosti. Divadelný vedec napísal: „Bystrosť umu, sila vôle, racionálne prvky herectva vždy v harmonickej rovnováhe s citovými...“ Do ľudskej reči to preložil Fero Dibarbora. „Idem s ním po námestí a všetky ženy sa obracajú, zamilovane hľadia. Ja kráčam a on vedľa mňa, akoby sa vznášal. Majestátne, graciózne, vznešene. Nie je to bohviečo chodiť s Chudíkom po ulici. Lacko, je toho neúrekom, za čo ti treba ďakovať. Ďakujem ti za naše spoločné obedy v starom Carltone. V čase, keď sa s tebou život nemaznal. Nebol som tvojím priamym žiakom, ale tie obedy pre mňa znamenali ďalšiu vysokú školu. A nielen to. Dovolil si mi nazrieť do svojho vnútra. Do vnútra človeka osudom neraz ťažko skúšaného, človeka trápiaceho sa, citlivého. Ale chlapsky nepoddajného. Lacko, v mnohom si mi nahradil otca. Vďaka. Ďakujem ti za tvoj vzťah k poézii. Povedal si: „Viem, že poézia svet nezmení, ale môže zmeniť človeka, obohatiť dušu, priviesť ku kráse. Má dar zasahovať ľudí do hĺbky.“ Presne podľa tvojho milovaného Seiferta.

Tvoj humor bol raz láskavý, inokedy suchý, anglický alebo eruptívno sarkastický. Lebo pod krunierom vážnosti, dôstojnosti, autority, ušľachtilosti, noblesy sa v tebe skrýval beťár z Hronca. Beťár, to je tvoj výraz. Aj za to ti ďakujem. Aj za to, že si bol vždy hrdý na dres SND. Hviezdoslav povedal: „Ďakujme na kolenách Bohu, že požehnal nám básnik.“ My ďakujeme na kolenách Bohu, že požehnal nám Chudíka. Lebo mať Chudíka v divadle bolo dobre. Mať Ladislava Chudíka ako vzor sa oplatí. Lacko, keby boli voľby na slovenskom divadelnom olympe, určite by si bol Zeus. V Anglicku by si bol lordom. Vo Francúzsku rytierom čestnej légie. Lord, rytier, aristokrat, majestát, pilier, neviem. Jednoducho úžasný Laco Chudík. Vážený pán Ladislav Chudík, nech ti je rodný Hájny grúň ľahký. Nedokážem ti povedať zbohom, tak teda raz dovidenia.

Emília Vášáryová

Platonická láska

Otvoriť galériu
Emília Vášáryová.
Zdroj: Tibor Géci, Michal Hanko, anc
Pán Ladislav Chudík písal básne a dostala sa mi do rúk jedna prekrásna, ktorá sa volá Pieseň o radosti. Pán Ladislav Chudík v nej oslavuje život, lásku, krásu, ale hlavne oslavuje radosť z toho, že môže byť na svete, že môže milovať, že môže túžiť. Je požehnaním, keď človek môže prežiť dlhý život - je to dar. Ale ešte väčším darom je, keď ten život napriek všetkým peripetiám môže prežiť s radosťou, že vie, že prišiel na tento svet a napĺňa svoje poslanie, že si vyplňuje a napĺňa svoje túžby a že neuveriteľne miluje svoje povolanie.

Toto sa drahému pánovi Chudíkovi podarilo. Šťastný človek. A ja ďakujem osudu, že som mohla byť pri tom, že som mohla byť svedkom tohto naplneného života. Chcela by som mu poďakovať za priateľstvo, za dôveru, za tú pomocnú podanú ruku, či už v osobnom, alebo profesnom živote. Za každú tú chvíľu, keď sme spolu stáli na javisku a díval sa na mňa láskavými očami plnými pochopenia a pomáhal. Chcem ďakovať za nás všetkých za ten veľký nádherný profesionálny vzor. Ďakujem, drahý priateľ, ďakujem za všetko, za nás za všetkých.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu
V budove SND spomínalo na maestra množstvo osobností.
Zdroj: Tibor Géci, Michal Hanko, anc

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo