Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2015 09:27 | Správy | Zahraničné správy
Video

Dostal sa do Česka smrtiaci vírus? 30 ľudí je v karanténe!

V Česku sa objavilo nové podozrenia na smrtiaci vírus MERS! Nakaziť sa mohol český sprievodca, ktorý sa vrátil nedávno z návštevy Južnej Kórey. 

Kvôli tomu, že cestoval s autobusom plným Čechov, skončilo približne 30 ľudí v karanténe. "Ide o muža, ktorý je z Ostravy. Je to sprievodca cestovnej kancelárie," uviedol vo vysielaní Českej televízie minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. "Ten muž bol asi týždeň na pobyte v Kórei. Vrátil sa do Českej republiky 29. mája s tým, že vlastne včera vyrážal ako sprievodca CK na autobusový zájazd, ktorý bol vypravovaný z Brna. Po hodine cesty v tom autobuse sa mu urobilo nevoľno, "dodal.

"Bol vyšetrený, bolo zistené, že má teplotu 39 stupňov Celzia. Bol zistený ten podozrivý pobyt v Kórei," pokračoval v ČT Němeček. O ďalšom postupe rozhodol slúžiaci epidemiológ Krajskej hygienickej stanice v Ostrave. "Muž bol odoslaný na hospitalizáciu na infekčné kliniku Nemocnice Na Bulovce," prezradil minister.

V karanténe pritom skončilo okolo 30 ľudí, ktorí cestovali spolu so sprievodcom. "Hodinu zdržiaval s cestujúcimi v autobuse. Tam je potrebné si uvedomiť, že v klimatizovanom autobuse samozrejme ten vzduch je cirkulovaný a to riziko ochorenia, keby to ten muž mal, nie je úplne nulové. Preto bolo rozhodnuté o karanténe cestujúcich," vysvetľuje Němeček. Karanténa bola zriadená v bližšie neurčenom hasičskom objektu v Moravskosliezskom kraji.

 

Podľa Němečkových informácií mieril autobus niekam do Poľska. "Samozrejme je to nepríjemné, keď mierite na dovolenku a stane sa vám toto," chápe Němeček, ale ďalej poukazuje na nevyhnutnosť karantény. "Je ťažké to odlíšiť od iných respiračných ochorení, ktorých nie je v súčasnej dobe málo," dodáva minister zdravotníctva.

V piatok popoludní potom budú známe laboratórne výsledky, ktoré potvrdia alebo vyvrátia ochorenie MERS. Podľa ministra Nemečka boli aktivované krajské epidemiologické strediska Moravskosliezskeho a Juhomoravského kraja.Potom je v pohotovosti aj nemocnica Na Bulovce.

Podozrenie na nákazu koronavírusy MERS sa v Česku neobjavilo prvýkrát. Už v júni bol hospitalizovaný 25-ročný muž, ktorý sa tiež vrátil z Južnej Kórey. Trpel teplotami a nádchou, nákaza sa však nepotvrdila. Napriek tomu sú zdravotníci a hygienici obozretní. Epidémie, ktorá vypukla v Kórei tento rok v máji, priniesla už dve desiatky úmrtí, nakazených bolo okolo 160 ľudí. Problém je v tom, že na MERS zatiaľ neexistuje účinný liek. Nákaza sa síce sprvu prejavuje ako bežné prechladnutie, lenže sa rozvíja v závažné ochorenie pľúc, nakazenému hrozí aj akútne zlyhanie obličiek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ