Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.07.2015 22:37 | Správy | Peniaze
Video

Chystáte sa na dovolenku lietadlom? Tieto predmety sú v príručnej batožine zakázané!

Pri preprave predmetov v príručnej batožine platia striktné pravidlá.

Pri cestovaní lietadlom na dovolenku by mali ľudia pamätať na to, že stále platia prísne pravidlá v tom, čo si cestujúci môžu a čo nemôžu vziať so sebou na palubu v rámci príručnej batožiny. Zakázané sú napríklad nože, voľné žiletky a britvy či ľadové korčule. O pravidlách pritom podľa hovorkyne bratislavského Letiska M. R. Štefánika Veroniky Ševčíkovej informuje ľudí každá letecká spoločnosť vo svojich prepravných podmienkach a cestujúci sa kúpou letenky zaväzujú ich dodržiavať. Spravidla sú uvedené tiež na internetovej stránke leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie či v pokynoch na dovolenku. O zakázaných predmetoch však informujú aj jednotlivé letiská, rovnako aj to bratislavské.

Napríklad cestujúci smie v príručnej batožine prevážať látky tekutej, pastovej a gélovej povahy len ak sú v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 mililitrov (ml). Zároveň musia byť v priehľadom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra. "Všetky tekutiny musia byť vybrané z príručnej batožiny a deklarované samostatne pred detekčnou kontrolou umiestením v prepravke mimo batožiny," upozornila Ševčíková. Do tejto skupiny patria napríklad šampóny, sprchové gély či parfumy a kozmetika.
Čo sa týka ostrých predmetov a pracovných nástrojov, v príručnej batožine sú povolené iba nožíky, nožnice a skrutkovač, ak je dĺžka ostrej čepele kratšia ako 6 centimetrov. Zakázané sú však ceremoniálne, teda obradné, zberateľské a slávnostné nože, nože s vývrtkami, vývrtky a nože s dĺžkou ostrej čepele nad 6 cm. Rovnako sú zakázané aj voľné žiletky a britvy okrem jednorazových holiacich strojčekov so žiletkou v uzavretom puzdre. Zakázané sú tiež korčule a remeselné nástroje potenciálne použiteľné ako ostré alebo brúsené zbrane. Napríklad vrtáky všetkých druhov, kladivá, kliešte, skrutkové kľúče či spájkovacie lampy.

V prípade liekov smie cestujúci v príručnej batožine prevážať bežne dostupné tekuté lieky v balení do 100 ml alebo v pevnom skupenstve bez potreby lekárskeho predpisu. Musia byť umiestnené v priehľadnom a opätovne zatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra. Patria sem napríklad nosné či očné kvapky, sirup proti kašľu a podobne. "Tabletky proti bolesti hlavy a podobne sú povolené prepravovať v príručnej batožine," doplnila Ševčíková.
Čo sa týka jedla - bryndza, tvaroh, rybacia treska, džem, horčica a látky podobnej gélovej konzistencie sú na prevoz v príručnej batožine povolené iba predpísaným spôsobom. A teda v samostatnej nádobe a v povolenom množstve, čiže maximálne 100 ml alebo gramov na jedno balenie. Musia byť tiež umiestnené oddelene v priehľadnom a zatvárateľnom vrecku a deklarované pred detekčnou kontrolou.
Samozrejme, že cestujúci nesmú do vyhradených bezpečnostných priestorov a na palubu lietadla vniesť žiaden typ strelnej zbrane a iné prostriedky na vystrelenie náboja, tiež repliky a imitácie strelných zbraní, muníciu a strelivo, ale ani hračkárske zbrane všetkých druhov ako luky, praky a zbrane vystreľujúce ostré predmety, zapaľovače javiace sa ako zbraň a iné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?