Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.07.2015 22:37 | Správy | Peniaze
Video

Chystáte sa na dovolenku lietadlom? Tieto predmety sú v príručnej batožine zakázané!

Pri preprave predmetov v príručnej batožine platia striktné pravidlá.

Pri cestovaní lietadlom na dovolenku by mali ľudia pamätať na to, že stále platia prísne pravidlá v tom, čo si cestujúci môžu a čo nemôžu vziať so sebou na palubu v rámci príručnej batožiny. Zakázané sú napríklad nože, voľné žiletky a britvy či ľadové korčule. O pravidlách pritom podľa hovorkyne bratislavského Letiska M. R. Štefánika Veroniky Ševčíkovej informuje ľudí každá letecká spoločnosť vo svojich prepravných podmienkach a cestujúci sa kúpou letenky zaväzujú ich dodržiavať. Spravidla sú uvedené tiež na internetovej stránke leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie či v pokynoch na dovolenku. O zakázaných predmetoch však informujú aj jednotlivé letiská, rovnako aj to bratislavské.

Napríklad cestujúci smie v príručnej batožine prevážať látky tekutej, pastovej a gélovej povahy len ak sú v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 mililitrov (ml). Zároveň musia byť v priehľadom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra. "Všetky tekutiny musia byť vybrané z príručnej batožiny a deklarované samostatne pred detekčnou kontrolou umiestením v prepravke mimo batožiny," upozornila Ševčíková. Do tejto skupiny patria napríklad šampóny, sprchové gély či parfumy a kozmetika.
Čo sa týka ostrých predmetov a pracovných nástrojov, v príručnej batožine sú povolené iba nožíky, nožnice a skrutkovač, ak je dĺžka ostrej čepele kratšia ako 6 centimetrov. Zakázané sú však ceremoniálne, teda obradné, zberateľské a slávnostné nože, nože s vývrtkami, vývrtky a nože s dĺžkou ostrej čepele nad 6 cm. Rovnako sú zakázané aj voľné žiletky a britvy okrem jednorazových holiacich strojčekov so žiletkou v uzavretom puzdre. Zakázané sú tiež korčule a remeselné nástroje potenciálne použiteľné ako ostré alebo brúsené zbrane. Napríklad vrtáky všetkých druhov, kladivá, kliešte, skrutkové kľúče či spájkovacie lampy.

V prípade liekov smie cestujúci v príručnej batožine prevážať bežne dostupné tekuté lieky v balení do 100 ml alebo v pevnom skupenstve bez potreby lekárskeho predpisu. Musia byť umiestnené v priehľadnom a opätovne zatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra. Patria sem napríklad nosné či očné kvapky, sirup proti kašľu a podobne. "Tabletky proti bolesti hlavy a podobne sú povolené prepravovať v príručnej batožine," doplnila Ševčíková.
Čo sa týka jedla - bryndza, tvaroh, rybacia treska, džem, horčica a látky podobnej gélovej konzistencie sú na prevoz v príručnej batožine povolené iba predpísaným spôsobom. A teda v samostatnej nádobe a v povolenom množstve, čiže maximálne 100 ml alebo gramov na jedno balenie. Musia byť tiež umiestnené oddelene v priehľadnom a zatvárateľnom vrecku a deklarované pred detekčnou kontrolou.
Samozrejme, že cestujúci nesmú do vyhradených bezpečnostných priestorov a na palubu lietadla vniesť žiaden typ strelnej zbrane a iné prostriedky na vystrelenie náboja, tiež repliky a imitácie strelných zbraní, muníciu a strelivo, ale ani hračkárske zbrane všetkých druhov ako luky, praky a zbrane vystreľujúce ostré predmety, zapaľovače javiace sa ako zbraň a iné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
USA hovorí o podpore, Čína zúri: Na zásah nemajú právo! Niečo také si neprajú
Nevideli ste Vieru?
Foto
Polícia intenzívne pátra po Viere: TU ju videli naposledy! Odvtedy sa po nej zľahla zem
Manželku Veroniku podporuje v kandidatúre do europarlamentu.
Sajfu čaká nový džob: Za jedným stolom s prezidentskými kandidátmi! Pomôže mu s otázkami Ostrihoňová?
Pri cisárskom reze lekári zistili, že metastázy napadli chrbticu aj kĺby.
Foto
Veronika si v tehotenstve vypočula krutú správu: Posiata nádormi! Po pôrode je synček v inkubátore
Foto
Tenisová hviezda v slzách: Nové detaily smrti partnera a dojemné odkazy!
(ilustračné foto)
Vážne varovanie rezortu zahraničia: Slováci, túto krajinu ihneď opustite! Hrozí vám nebezpečenstvo
Donald Trump
Krušné časy pre Donalda Trumpa: Považuje to za hon na čarodejnice! Čaká ho ponižujúci úder?
Policajti udelili pri kontrole v Bratislave 14 cudzincom pokuty pre porušenie povinností vyplývajúcich zo zákona.
Foto
Policajná akcia v Bratislave: Neoprávnený pobyt cudzincov?! Aha, čo odhalili
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken zdôrazňuje humanitárnu pomoc pre Gazu: Životy berie vojna aj katastrofický hlad
Speváčka Lucie Bílá
Bolestivé PRIZNANIE Lucie Bílej: Bola som znásilnená! Strašné detaily otrasného činu
Ilustračné foto
Pripravte sa, príde to už čoskoro: Pocíti to rovnako celý svet! Všetko sa začne skoro ráno a...
Hacker standing alone in dark room
Profesor je nezvestný už šesť mesiacov! Odkedy odcestoval do vlasti, zľahla sa po ňom zem